TerBerkenQuiz - 2005

 

Reeks 1 – OPWARMRONDE. 1

Reeks 2 – GEMEENTERAADSEL 1. 3

Reeks 3 – GEMEENTERAADSEL 2. 6

Reeks 4 – VLAG 1. 8

Reeks 5 - AUDIORONDE. 10

Reeks 6 – VLAG 2. 11

Reeks 7 – CRYPTOGRAM 1. 14

Reeks 8 – CRYPTOGRAM 2. 16

Reeks 9 – ALFABET-RAKET-RONDE. 19

 

Reeks 1 – OPWARMRONDE

 

Om de kwis in te zetten beginnen we met een opwarmronde.  Een ronde met tien vraagstukken, droedels, kortom puzzels allerhande.  Op het blad vinden jullie tien van zulke puzzels.  De tiende puzzel is een kruiswoordraadsel waar jullie de negen andere antwoorden op de juiste plaats moet invullen om zo een woord van negen letters te vinden.

VRAGENREEKS

1.       

Rekenraadsel:

In de late namiddag is onze bakker nog altijd niet uitverkocht: hij heeft nog een aantal broden op de plank liggen. Een klant komt binnen en koopt de helft van de nog resterende broden plus een half brood. Een tijdje daarna komt de volgende klant en die koopt weer de helft van de nog resterende broden plus een half brood. Een derde klant die doet ook hetzelfde: die koopt ook de helft van de resterende broden plus een half brood. Wat blijkt nu? De bakker is uitverkocht, alle broden zijn verkocht. Hoeveel broden had hij nog op de plank liggen voor de eerste klant kwam?

2.       

Van welk land is dit het autokenteken: LV

3.       

Welk drie-letterwoord kun je voor, tussen of achter deze “woorden” plaatsen om een ander – bestaand – woord te vormen?

·        G E I N E

·        P L U I S

·        V E R E N

·         W E R K

4.       

Welke van de vier anagrammen is hier de vreemde eend in de bijt? Als antwoord willen we wel het gezochte woord en niet de lettercombinatie!

·         AAABINV

·         AAIKPPR

·         AEEGLLZ

·         AFILNOT

5.       

Wat is het beroep van THEO D. KRUIS ?

6.       

Welk 10-letterwoord zit paardesprongsgewijs in deze figuur verborgen? Je mag met eender welke letter beginnen. Elke letter mag je maar één keer gebruiken.


7.       

Welk woord zit in deze rebus verborgen?
( 4 – i ) + O + ( 4 4 4 4 – i )

8.       

Marc, Rudy, Bart en Dirk staan op de weegschaal.
Dirk weegt 8 kilo zwaarder dan
Rudy. Marc verschilt 4 kilo van Rudy. Bart is lichter dan Marc. Kunt u zeggen op wie er op weegschaal A staat?

9.       

Wat stelt deze droedel voor?

10.  

De antwoorden op de negen vorige vragen passen allemaal in de bijgevoegde rooster. Plaats de antwoorden op de juiste plaats, dan krijg je in de aangeduide kolom een 9 letterwoord. Welk voorwerp?

 

 

ANTWOORDEN

1.       

De bakker had nog ZEVEN broden voor de eerste klant binnenkwam.  De eerste klant kocht de helft - 3,5 - plus een half, dus VIER broden, blijven er nog DRIE over. Tweede klant: de helft - 1,5 - plus een half brood, zijn TWEE broden, rest er nog EEN brood. Laatste klant: de helft - 0,5 - plus een half is nog EEN brood. En de bakker is uitverkocht.

2.       

LV voor LATVIA, dus LETLAND

3.       

Welk drie-letterwoord ontbreekt er? LAT dan krijg je

GELATINE

PLATLUIS

VERLATEN

LATWERK

4.       

De vreemde eend – vrucht in dit geval – is de PAPRIKA. Andere waren zoogdieren: BAVIAAN, GAZELLE & OLIFANT

5.       

En  THEO D. KRUIS is een HUISDOKTER

6.       

Paardesprong:  ANTWOORD: BRANDNETEL (10)

7.       

Droedel/Rebus: VEROVEREN: VIER-I=VER; VIEREN-I=VEREN VER-O-VEREN

8.       

Op weegschaal A staat BART

9.       

De droedel stelde VER-MAN-IN-G voor VERMANING

10.  

De juiste volgorde van de negen antwoorden in het rooster, van boven naar beneden:

BART

VEROVEREN

ZEVEN

PAPRIKA

BRANDNETEL

LAT

VERMANING

LETLAND

HUISDOKTER

En dan krijg je BREINAALD als voorwerp

 

Reeks 2 – GEMEENTERAADSEL 1

 

VRAGENREEKS

1.       

Op het blad met afbeeldingen die ondertussen zijn uitgedeeld, vind je linksboven een afbeelding die een Vlaamse gemeente uitbeeldt.  Welke gemeente?

 

 

 

De beginletters van de volgende negen antwoorden, vormen samen de gemeente die je op 1 moest antwoorden.  Mocht je die gemeente nog niet gevonden hebben, kun je die misschien vinden door de volgende vragen juist te beantwoorden.  Andersom werkt het ook, heb je de gemeente dan kan je aan de hand van de letters misschien het antwoord op één van de volgende vragen vinden.

2.       

TV: Heibel in en rond de serie ‘Thuis’. Gaia protesteerde toen Frank en Simonneke Bomans een goudvis in huis haalden.  Het diertje zat in een te kleine bokaal, en het is bewezen dat een goudvis zeer ongelukkig is in zo’n kleine omgeving.  Dus de goudvis werd uit de serie geschreven.  Pikant detail: Pol Goossens, in de rol van Frank Bomans, is zelf lid van Gaia.  Wat was de naam van die goudvis in de serie?  Op Ketnet loopt/liep ook nog een serie met diezelfde naam, waarin een gemaskerde held het onrecht bestrijdt.

3.       

Wat zal een Oftalmoloog onderzoeken als je hem om medische redenen opzoekt?

4.       

In het onafhankelijk weekblad Humo worden reakties van diens lezers netjes in 2 groepen verdeeld.  De serieuze reakties en commentaren op publicaties vinden hun plaats in de rubriek Open Venster.  Het kant noch wal rakende gezwans over de borsten van Roos van Acker, over het taalgebruik van Johan Musseeuw of Rock Werchter lijstjes vinden we in een andere.  Welke rubriek?

5.       

Wat is de naam van een oud Chinees puzzelspel, bestaande uit zeven eenvoudige basisvormen waarmee veel verschillende figuren gemaakt dienen te worden? De basis-figuur is een vierkant.  Op het blad met afbeeldingen vind je enkele voorbeelden.

 

 

 

 

6.       

Koning Albert II zit toch al een tijdje op de troon.  Na de dood van zijn broer in 1993 legde hij de eed af als zesde koning van België en sindsdien heeft hij niet zoveel tijd meer om met zijn brommer rond te rijden.  Zijn voorgangers hielden het tot hiertoe allemaal langer uit op die troon. Wie van onze vorsten heeft er het langst geregeerd? Voornaam & nummer graag.

7.       

Het circus rond de Amerikaanse verkiezingen is weer achter de rug.  En Bush junior mag er nog eens vier jaar bijdoen.  Zowel de Democraten als de Republikeinen worden gesymboliseerd door een zoogdier, en ze zijn er nog trots op ook!  Welk zoogdier hoort bij de Democratische partij?

8.       

We zoeken de voorloper van de huidige Europese Unie: Op 18 april 1951 wordt te Parijs een verdrag ondertekend door 6 landen die vanaf dat moment gaan samenwerken op economisch en financieel vlak.  Eén van de doelstellingen was ook een nieuwe oorlog onmogelijk maken.  De 6 landen waren: België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, West-Duitsland en Italië.  U antwoordt met een vierletterwoord of met de naam voluit gespeld.

9.       

Hoewel de planeet die we zoeken in goede omstandigheden nog nét met het blote oog te zien is, werd hij pas in 1781 ontdekt door William Herschel.  Zijn uitzicht is saai, van de planeet, niet van de ontdekker, het is een egaal blauwe bol.   Wat is de naam van de op twee na grootste en vanaf de zon gezien zevende planeet van ons zonnestelsel?  (met afbeelding op het blad)

 

10.   

Soms kun je met veel geluk een piepklein vogeltje in je tuin zien.  Het vogeltje is nog kleiner dan een huismus, maar krijgt net niet de titel van kleinste vogel van België want dat is het goudhaantje.  Als er een in je tuin zit hoor je waarschijnlijk een krachtige zang met veel trillers en rollers.  In Engeland heet hij een Wren.  De Franse naam is Troglodyte, wat lijkt op het Latijnse Troglodytes. Welke is de Nederlandse naam van dit vogeltje waar je een afbeelding op je blad kunt vinden?

 

 

 

GLOBE – BABES

Bij elke gewone ronde krijgt U ook een globe.  Dit kan eigenlijk van alles zijn, maar wij opteerden voor telkens vijf afbeeldingen over een bepaald onderwerp.  Voor deze eerste gewone ronde is de globe 5 babes, die U al dan niet kunt bewonderen op het blad met afbeeldingen (aangeduid met G1 t/m G5).  Wie ziet U op die foto’s?  Als tip geven we U ook de vlaggen van hun geboorteland mee. Maar welke vlag bij welke babe hoort, dat moet U maar uitzoeken. Voor de dame op G1 volstaat de voornaam (of artiestennaam zoals U wilt), voor de andere hadden we graag de familienaam.

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

De afgebeelde gemeente: ZOUTLEEUW, wat dus de beginletters geeft van volgende antwoorden.

2.       

Met de Z van ZORRO: de jeugdserie op Ketnet & de goudvis uit Thuis

3.       

O voor de OGEN of OOGARTS

4.       

Het onderdeel van Humo voor de U van UITLAAT

5.       

De chinese puzzel: TANGRAM voor de T

6.       

Verrassend maar waar: LEOPOLD II zat het langst op de troon (jaartje meer dan Boudewijn!)

1) ALBERT II - 1993 – 2004 = nog maar 11
2) LEOPOLD III – 1934 – 1950 = 16
3) ALBERT I – 1909 – 1934 = 25
4) LEOPOLD I – 1830 – 1865 = 35
5) BOUDEWIJN I – 1950 – 1993 = 43
6) LEOPOLD II – 1865 – 1909 = 44

7.       

De republikeinen hebben een olifant, maar de democraten hebben een EZEL

8.       

De voorloper van de EEG was de EGKS (of Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal)

9.       

De zevend planeet van ons zonnestelsel is URANUS

10.  

En het vogeltje was het WINTERKONINKJE

GLOBE BABES

1.       

Op de eerste foto herkende U hopelijk: de Ijslandse BJÖRK ...

2.       

De zwart/wit “babe” was de Britse Agatha CHRISTIE

3.       

Babe nummer 3 komt uit Brazilië en heet Gisele BUNDCHEN

4.       

Op 4 had je tennis-babe Anastasia MYSKINA uit Rusland

5.       

En de Belgische babe is kersverse Miss België: Tatiana Silva Braga TAVARES

 

Reeks 3 – GEMEENTERAADSEL 2

 

VRAGENREEKS

1.       

En welke Vlaamse gemeente staat er dit keer linksboven afgebeeld?

In de vorige reeks kreeg je de vragen/antwoorden nog in de “juiste” volgorde, dat is deze keer niet waar. Hoewel er toch een bepaalde logische volgorde wordt aangehouden die – als je ze gevonden hebt - behulpzaam kan zijn bij het zoeken naar de juiste antwoorden

2.       

Als we er vanuit gaan dat de Bijbel ons steeds de waarheid heeft verteld, kunt U ons dan de naam van de vierde menselijke bewoner van onze planeet geven?

3.       

Aubergine is de vrucht van een tropische plant, afkomstig uit Azië. Behalve tomaat, paprika en peper is het een van de populairste vruchtgewassen uit de nachtschadefamilie. Wat is de meer volkse naam voor deze vrucht? Of welke naam geven de Engelsen aan een aubergine? Voor de beginletter maakt het niet uit.  U ziet een foto van deze vrucht/plant op het blad.

 

 

4.       

Personalia: ·We zoeken een Amerikaans beeldende kunstenaar die leefde van 1958 tot 1990. Na de kunstacademie in New York te hebben doorlopen, stortte hij zich in de Newyorkse subcultuur en ging de muren van de ondergrondse met verfspuitbussen te lijf. Zijn graffiti, zwart omrande afbeeldingen van vooral dier- en mensfiguren, straalden een enorme vitaliteit uit en trokken al snel de aandacht van kunsthandelaren op zoek naar nieuw talent. Het duurde niet lang of zijn werk werd ook in musea tentoongesteld. Zeer bekend werd hij door zijn neontekening op Times Square in New York in 1982 en zijn beschildering in 1986 van een deel van de Berlijnse muur. Commercieel inzicht was hem niet bepaald vreemd: door hem ontworpen T-shirts, posters en buttons zijn overal te koop. Wie was hij?  Een foto van een van zijn ontwerpen zie je op het blad.

 

 

5.       

Wetenschappen: In welk deel van ons lichaam situeert u: de buis van Silvius, de groeve van Rolando, de brug van Varol en het foramen van Monroe? Wanneer U heel hard nadenkt moet dit zeker lukken.

6.       

Aardrijkskunde: Bij Sankt-Goarshausen ligt een 132 meter hoge rots op de oever van de Rijn. Volgens de overlevering lokte een waternimf met haar betoverend gezang de voorbijvarenden, zodat ze tepletter voeren op de rots. Hoe luidt de naam van die legendarische rots?

7.       

Op dit moment kan je het diepste duik-bad van Europa in eigen land vinden, namelijk in Ukkel.  Op het dak van het zwembad staan 120 m² zonnepanelen want de 2,5 miljoen liter water hebben een temperatuur van 30°C. Wat is de naam van dit bad? De naam bestaat uit twee delen: een naam en een getal. (TIP: naam van een bekend (clown)visje & de diepte van het bad)

8.       

Taal: Welk Zweedse woord, dat zoveel betekent als “vertegenwoordiger”, gebruiken wij voor de vertrouwensman voor burgers die gevallen van sociaal en ander onrecht onderzoekt en tracht op te lossen?

9.       

Welke naam geven we aan het getal 1 met daarachter 18 nullen?

10.   

Na de tweede Wereldoorlog bleek pas goed hoezeer Europa geleden had onder het oorlogsgeweld. Veel vitale centra en voorzieningen waren vernield en er was een algemeen tekort aan evenwichtig voedsel. Voor veel kinderen was snelle hulp noodzakelijk.  In 1946 werd daarom door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Kindernoodfonds opgericht.  Hierdoor konden onder meer voedselpakketten worden uitgedeeld aan kinderen in de getroffen landen. In 1953 werd besloten dat het hulpfonds een blijvend onderdeel van de VN zou worden en dat het zich zou richten op het helpen van arme en door rampen getroffen kinderen in landen van de Derde Wereld.  Onder welke naam is dit fonds beter gekend?

GLOBE – HUNKS

De globe bij deze ronde: 5 hunks, mannelijke “babes” als het ware – hoewel, smaken kunnen verschillen.  Wie herkent U op deze foto’s?

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

De afgebeelde gemeente: HOUTHALEN, wat dus de beginletters geeft van volgende antwoorden, deze keer in alfabetische volgorde

2.       

We beginnen met de A van ABEL: Adam, Eva dan Kaïn en tenslotte Abel

3.       

De EIERPLANT is de meer volkse naam voor een aubergine; de Engelsen gebruiken de naam EGGPLANT

4.       

De grafitti kunstenaar Keith HARING

5.       

Het gezochte deel van ons lichaam waar U al die zaken kunt vinden (de kenners dan toch): de HERSENEN

6.       

LORELEI is/was die legendarische rots

7.       

Diep duiken kun je tegenwoordig in het NEMO 33 bad

8.       

De vertrouwensman & bemiddelaar: de OMBUDSMAN

9.       

Het cijfer 1 gevolgd door 18 nullen: dat is een TRILJOEN

10.  

United Nations Children’s (Emergency) Fund oftwel UNICEF

GLOBE

6.       

De hunk op 1 was Tom HANKS

7.       

Op 2 hadden we Jimmy HENDRICKX

8.       

Andy HICKS op 3

9.       

De vierde hunk was Buddy HOLLY

10.  

En op 5 Camille HUYSMANS

 

Reeks 4 – VLAG 1

 

VRAGENREEKS

1.       

Op het blad met afbeeldingen, vind je ook een vlag van een Afrikaans land.  Vraag is eenvoudig: van welk land is dit de vlag?  Een kleine tip: vul deze zin aan met het te zoeken land: “Zegt de mannetjesolifant tegen de vrouwtjesolifant: "Ik hou zoveel van je! Ik wil dat je mijn ..."

En deze keer krijg je de vragen/antwoorden in geen enkele logische volgorde, althans dat denken wij.

 

2.       

Naast de vlag ziet U Wiske die meegesleurd wordt door haar broer, alvorens hij door Suske werd vervangen.  Wat was (of is) zijn naam?

3.       

Op woensdag 19 januari ll. werden de 16e finales van de voetbalbeker van België gespeeld. Club Brugge diende aan te reden tegen de nog enige overlevende ploeg uit derde klasse. Geef ons de volledige naam van die derdeklasseploeg.

4.       

Eén molecule van dit gas bestaat uit drie atomen zuurstof. Bij standaardtemperatuur en –druk is het een blauw gas.  In vloeibare vorm is het donkerblauw, met een kookpunt van -112°C. Het smeltpunt is bij -193°C. Daaronder is het een donkerblauwe vaste stof. Het heeft een sterk oxyderend en desinfecterend vermogen; het ontstaat uit gewone zuurstof door elektrische ontladingen. Welk o-zo overbekend gas?

5.       

Tijd voor een quiz-cliche. Een vraag die we al genoeg zijn tegengekomen: Geef de wel zeer bijzondere naam van de luchthaven van Zürich?

6.       

Een van de spectaculairste onderdelen bij het zwemmen is de vier maal honderd meter wisselslag, waarbij één en dezelfde zwemmer alle vier de zwem-stijlen in een race moet zwemmen en dit telkens honderd meter. Traditioneel werd dan begonnen met de rugslag, bij de estafette is dat nog steeds, maar sinds enkele jaren is daar verandering in gekomen. Met welke “slag” dienen de zwemmers nu te beginnen?

7.       

Een popgroep uit de jaren ’70 & ’80 had dezelfde naam als het formulier dat de Britten nodig hadden om een werkloosheidsuitkering te vragen. Wat was de naam van die groep of formulier?

8.       

Rio de Janeiro heeft enkele stadsdelen die wel iedereen zal kennen. Copacabana is bekend om zijn stand, Botafogo is dan weer bekend bij de voetballiefhebbers. Het stadsdeel dat we zoeken is dan weer het bekendst door de muziek. Hier werd de bossa–nova geboren.  Tom Jobin en Vinicius de Morais komen er vandaan en werden wereldsterren. Morais heeft een straat die naar hem genoemd is en Jobin gaf zijn naam aan de internationale luchthaven van Rio. Samen schreven ze een nummer over een meisje uit die stadswijk. Welke wijk van Rio zoeken we?  U ziet een foto van de te zoeken plek op het blad.

9.       

Het aanbod aan tekenfilms is de laatste jaren toch flink toegenomen.  Het ene gekke figuurtje na het andere teistert onze beeldbuis.  Een hit in deze sector is zeker het wezen dat je op je blad kunt zien. Hij woont in een ananas, diep in de oceaan in een stadje dat Bikinibroek heet.  Zijn huisdier is een zeeslak met de naam Gerrit; zijn beste vriend is Patrick Ster de Zeester.  Het kereltje is werkzaam als kok bij Krusty Krab.  Hoe heet hij?  Voor & familienaam graag.

 

 

10.   

In de wis- en de natuurkunde kennen we het teken als het symbool om evenredigheid aan te geven. In de taal wordt het teken gebruikt om de klank van een letter waar het boven geplaatst wordt te veranderen. Zo wordt het in het Portugees gebruikt op de ‘a’ en de ‘o’ om een nasaal klinkende versie van de klinkers te krijgen. In het Spaans wordt het in combinatie met de letter ‘n’ gebruikt om de ‘nj’ aan te geven. Hoe wordt dit teken genoemd?

GLOBE – FLORA

De globe in deze ronde hebben we het in de plantenwereld gezocht, meer bepaald de paddestoelen. Op het blad met afbeeldingen die ondertussen zijn uitgedeeld zijn er vijf verschillende paddestoelen afgebeeld: geef ons de juiste naam voor elke paddestoel

 

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

Het land van de vlag is: IVOORKUST

2.       

De broer van Wiske heet RIKKI en die komt nog eens tervoorschijn in de Gevangene van Prisonov

3.       

OLYMPIC CHARLEROI moest het onderspit delven tegen Club Brugge (ja toch?)

4.       

Het gas van het gat in de OZON-laag

5.       

Als je naar Zürich vliegt, kom je in KLOTEN terecht

6.       

De wisselslag begint tegenwoordig met de VLINDERSLAG

7.       

In Groot-Britannië moet je je UB40 aanvragen voor je stempelgeld

8.       

Het ging natuurlijk om SPONGEBOB SQUAREPANTS

9.       

IPANEMA is de gezochte wijk in Rio

10.  

En een TILDE vinden we terug in de wiskunde en in het Spaans & Portugees

GLOBE - FLORA

1.       

De BERKENZWAM

2.       

De INKTZWAM

3.       

Het ELFENBANKJE

4.       

De VLIEGENZWAM

5.       

En de OESTERZWAM

 

Reeks 5 - AUDIORONDE

 

Even een speciale ronde tussendoor.  Tijdens deze ronde laten we tien muziekfragmenten op u los.  Even op een rijtje:

 

VRAGENREEKS

1.       

Voor het eerste fragment vragen we U de: componist van het klassiek werkje dat je hoort

2.       

In het tweede fragment speelt ene John Fahey een klassiek stukje op zijn gitaar; wederom de componist van dat stukje

3.       

Het derde fragment komt uit de seventies: wie is de zangeres

4.       

De naam van de groep uit de eighties op vier

5.       

Op vijf, ook uit de eighties (en ervoor en erna): de naam van de groep

6.       

Naam van de groep op 6

7.       

Op zeven: Titel van de film waaruit dit liedje komt

8.       

Op acht: Titel van de film waar dit liedje te horen is

9.       

Naam van de groep op negen

10.   

Groep op 10

 

ANTWOORDEN

1.       

Op één hoorde U RAVEL

2.       

KETELBY was de tweede componist die we zochten

3.       

Uit de seventies was het LYNSEY DE PAUL

4.       

Wishing was van A FLOCK OF SEAGULLS

5.       

ALAN PARSONS PROJECT met Eye in the Sky

6.       

Beautiful Freak van EELS

7.       

Celine Dion met My heart will go on uit TITANIC

8.       

Son of Man van Phill Collins was te horen in TARZAN

9.       

De jonge rockers uit Finland: THE RASMUS

10.  

En het hip hop duo rond Andre 3000 en Big Boi: OUTKAST

 

Reeks 6 – VLAG 2

 

VRAGENREEKS

1.       

Dit keer is de vlag van een Europees land.  Tip: het land is nog niet zo lang onafhankelijk.

 

2.       

Wie als universiteitsstudent wel eens een stapje in de wereld heeft gezet en naast zijn drinkvermogen ook met zijn kennis Latijn wilde uitpakken, weet waarover we het hebben. De uitdrukking die dan wel eens valt zou ook al door Paus Martinus IV zijn gebruikt in de 13e eeuw. Uit de consistorie komend…, ja, zoekt U later zelf maar eens op wat dat is, want vandaag vragen we dat niet, uit de consistorie komend dus, zou hij regelmatig verklaard hebben : “Hoeveel hebben wij voor de Heilige Kerk Gods geleden, laat ons daarom eens drinken. Welke Latijnse uitdrukking gebruikte zijn heiligheid en nu nog steeds de dorstige studenten, die je letterlijk vertaald als “daarom laat ons drinken.”?

3.       

Waarover gaat het hier?  In de kernfysica zijn het atoomkernen met hetzelfde aantal moleculen. In de thermodynamica zijn het de lijnen die in een toestandsdiagram de punten van dezelfde druk verbinden.  En Frank Deboosere heeft het er soms ook over om aan te geven waar de luchtdruk hetzelfde is, hier is het dus een term uit de meteorologie.  Welke term zoeken we?  Op het blad zie je de luchtdruk-versie.

 

 

4.       

In 1992 overleed op 80-jarige leeftijd een Duitse ondernemer en ruiter, winnaar van een gouden medaille op het onderdeel dressuur voor teams op de OS in Tokio (1964.  Hij was echter beter bekend als pionier van het massatoerisme.  Wie was deze man (zie foto)?

 

 

5.       

In welke Belgische stad kan men de abdij van Leffe gaan bezoeken?

6.       

Zij was een dochter van het Fenicische koningspaar Agenor en Telephasse. Zeus veranderde zichzelf in een witte stier, verleidde (netjes gezegd) haar en droeg haar mee naar Kreta. Zij baarde hem drie zonen, koning Minos, koning Rhadamanthus en prins Sarpedon.  Zij huwde later de Asterion, koning van Kreta, die haar drie zonen geadopteerd had. Haar naam vinden we ook terug bij één van de manen van Jupiter (en ook op de wereldkaart).

7.       

John Pemberton maakte in de negentiende eeuw een frisdrank die bekend is geworden als Coca-Cola.  Wat er precies in deze drank zit, is nog steeds geheim.  Wel is bekend dat Pemberton er een bestanddeel uit heeft moeten halen omdat dit op de lijst van verboden drugs staat.  Welk bestanddeel was dat?

8.       

Op TV1 loopt ’s maandags (nazien dat dit later nog steeds zo is) een programma waarin psychologe Kris Kuppens de ergernissen van samenwonende mensen onder de loupe neemt.  Ze probeert uit te vissen waar die ergenissen vandaan komen en maakt vaak op heel plastische wijze duidelijk waar het fout loopt en hoe het kan opgelost worden.  Hoe heet dit programma?

9.       

Wetenschappen:
Otto van Guericke was een Duits natuurkundige uit de 17de eeuw die onder meer de eerste luchtpomp vervaardigde.  Met die luchtpomp voerde hij in 1672 een opzienbarend experiment uit.  Met dit experiment toonde hij het bestaan van luchtdruk aan.  In de naam van het experiment komt de naam van de stad voor, waar het werd uitgevoerd en waar Guericke burgemeester was.  Wat is de naam van het stadje/experiment?  Afbeelding op het blad.

 

 

10.   

Wetenschappen : Deze ziekte tast de hersencellen aan.  Aanvankelijk treden er spraak- en geheugenstoornissen op.  De patiënt vindt de weg naar huis niet meer, doet verkeerde handelingen, zoals het vuile wasgoed in de magnetronoven steken in plaats van in de wasmachine en zo meer.  De ziekte ontwikkelt zich verder totdat de patiënt al zijn geestelijke functies verliest.  De aandoening wordt genoemd naar de Duitse zenuwarts die de ziekte voor het eerst in 1906 beschreef.  Welke ziekte of arts?

GLOBE –

In deze ronde hebben we een “aardrijkskundige” globe.  De naam die bij de foto hoort, bevat telkens een aardrijkskundige naam of is afgeleid van een aardrijkskundige naam.  Voor G1 de naam van de persoon in kwestie, voor G2 de “aardrijkskundige” naam van het plantje, voor G3 willen we de naam (titel) van het schilderij, voor, voor G4 de naam van de vogel en voor G5 de merknaam die bij dit logo hoort.

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

Het gezochte land: MACEDONIE

2.       

“Daarom laat ons drinken.” Oftewel ERGO BIBAMUS

3.       

Op Frank De Boosere’s weerkaart vinden we de ISOBAREN

4.       

We zochten de reisbureau’s van NECKERMANN

5.       

De abdij waar de Leffe is te bezichtingen in DINANT

6.       

De mythologische figuur, één van de manen van Jupiter en op de wereldkaart: EUROPA

7.       

Zat vroeger wel in de Coca-Cola maar nu niet meer, anders zou het drankje niet meer te betalen zijn: COCAÏNE

8.       

Het TV1-programma van de relatie-problemen: ONDER EEN DAK

9.       

De bollen van MAAGENBURG natuurlijk

10.  

En tenslotte de ziekte van de film: ALZHEIMER

GLOBE “AARDRIJKSKUNDE”

1.       

Op G2 had je Raf VAN BRUSSEL

2.       

Het plantje op G3 zijn AFRIKAANTJES, maar we keuren STINKERTJES of de latijnse benaming TAGETES ook goed

3.       

De titel van het schilderij op G1: VLUCHT UIT (NAAR?) EGYPTE

4.       

De vogel op G4 is natuurlijk een JAN VAN GENT

5.       

En het automerk in kwestie is een AUSTIN

 

Reeks 7 – CRYPTOGRAM 1

 

VRAGENREEKS

1.       

Cryptogram

Maak de kuip duizend kilo lichter en je hebt een sport

(9 letters)

2.       

New York kennen we onder de bijnaam “The Big Apple, maar welke Amerikaanse stad staat bekend onder de bijnaam “The Big Easy”?

3.       

We zoeken de naam van drie Duitse heersers met dezelfde naam, zijnde een vader, zoon en kleinzoon. Puntje puntje de eerste was geen ezel, hij verdeelde zijn rijk in graafschappen en verdeelde die onder bischoppen omdat die officiëel toch geen kinderen konden krijgen. In 962 werd hij door de paus tot keizer gekroond. Tien jaar later sterft hij en zijn zoon, puntje puntje de tweede neemt het roer over. Die sterft na 10 jaar keizerschap maar gelukkig is er ondertussen al een puntje puntje de derde. Die benoemd zijn neef tot Paus Gregorius V en later na de dood van zijn neef nog diens leraar tot Paus Sylvester II. Hij had zich beter met andere dingen bezig gehouden want in 1002 sterft hij kinderloos en pas 200 jaar later zal er een puntje punt de vierde komen.  Hoe heetten deze Duitse vorsten?

4.       

Zijn familie emigreerde ten tijde van de Russische Revolutie (1917) naar Berlijn. Hij was toen 18 en schreef al gedichten en romans. Zijn vader werd in 1922 in Berlijn vermoord door een fascist. Toen Hitler in 1937 de moordenaar van zijn vader vrijliet, vertrok hij naar Parijs. Hier begon hij aan het boek dat in 1955 zal verschijnen in Amerika. Daarheen was hij al in 1940 verhuisd en hij gaf er les. Na het succes van het aanvankelijk verboden Lolita, stopte hij met lesgeven en stak hij al zijn tijd in het schrijven. Hij stierf in Lausanne (Zwitserland) op 2 juli 1977. Wie was deze schrijver? (foto op blad)

 

 

5.       

Fauna: De torenvalk wordt vaak waargenomen, jagend boven weilanden of wegbermen, terwijl hij stil lijkt te hangen in de lucht. Hierbij vliegt de torenvalk tegen de wind in met dezelfde snelheid als de wind, waardoor hij in staat is gefixeerd op één en dezelfde plaats te blijven hangen.  Wat is de Nederlandse naam voor deze manier van vliegen, die praktisch alle roofvogels onder de knie hebben.

6.       

Op maandagmiddag 22 mei 1967 ontstaat er in een Brussels warenhuis in de Nieuwstraat een brand waarbij 323 doden vallen en 150 mensen gewond raken. De oorzaak werd nooit achterhaald. Welk warenhuis brandde toen volledig uit? (foto op blad)

 

 

7.       

Niet iedereen kent het Maracaibo meer in het Noorden van Venezuela. Met zijn 13.210 km² is het veruit het grootste meer van het continent. Het bekendste meer echter, 8.300 km² groot, ligt gekneld tussen Bolivië en Peru en is het hoogst gelegen meer ter wereld, bevaarbaar voor grote schepen. Hoe heet dat meer in de Andes?

8.       

Wat is de naam van de tweede langste rivier van Europa? Het is een rivier in Midden-Europa, 2860 kilometer lang. De rivier stroomt door of langs negen Europese landen en door vier hoofdsteden: Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado Zij ontspringt ergens in het Zwarte Woud en mondt uit in de Zwarte Zee. Naam van deze rivier?

9.       

Het is in de logica en in de wiskunde een bepaalde bewering die voor waar moet worden aangenomen, maar die niet kan bewezen worden. Ze kan zelf wel als bewijs voor andere stellingen dienen.  Hoe noemt men zulke basisstelling?

10.   

In welke “sport” behoort de Belgische Muriël Sarkany tot de wereldtop? (foto op blad)

 

 

GLOBE – TEKENFILM

Voor de globe van deze ronde hebben we het in de (teken-)filmwereld gezocht.  U ziet screenshots van vijf animatiefilms.  Zoals U kan merken werden deze bewerkt: de personages werden vakkundig verwijderd, zodat enkel het decor & de – eventuele - kledij over is gebleven.  Toch denken we dat de films nog te herkennen vallen.  Welke films?

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

De sport van negen letters: een kuip is ook een BAD, duizend kilo is een TON: BAD MIN TON

2.       

“The Big Easy” is de bijnaam voor NEW ORLEANS

3.       

Al die Duitse heersers heetten OTTO

4.       

De schrijver van Lolita was: NABOKOV Vladimir

5.       

Op dezelfde plaats blijven hangen: BIDDEN

6.       

De brand van den INNOVATION

7.       

Het meer in de Andes: het TITICACA MEER

8.       

De tweede langste rivier in Europa: de DONAU

9.       

In de wiskunde: natuurlijk het AXIOMA

10.  

En Muriël Sarkany behoort tot de – letterlijk – wereldtop van het MUURKLIMMEN

GLOBE TEKENFILM

1.       

Op 1 herkende je zeker en vast de eikel van de eekhoorn uit ICE AGE

2.       

Op 2 had je de plastik zak van de tandarts van FINDING NEMO

3.       

Fragment 3: Het wezentje dat gitaar speelt op het strand in Hawaï in LILO & STITCH

4.       

Fragment 4: KEIZER KUSCO of THE EMPEROR’S NEW GROOVE

5.       

Tenslotte: Jane leert TARZAN kennen

 

Reeks 8 – CRYPTOGRAM 2

 

VRAGENREEKS

1.       

Cryptogram:

 

Met dit hijstoestel voor varkensvet wordt een show opgevoerd

 

(ook toevallig 9 letters)

2.       

We zoeken een uit het Deens verbasterd woord, dat betekent ‘Speel Goed’; hetzelfde woord heeft ook een betekenis in het Latijn, daar wilt het ‘Ik verbind’ zeggen.  Welk woord? Tip: denk aan de betekenissen ‘Speel Goed’ & ‘Ik verbind’

3.       

We zoeken een Belgische stad aan de hand van de volgende gegevens.

·          haar beste voetbalploeg speelt momenteel in 2e nationale klasse

·          ze ligt in de provincie Luik en grens aan de gemeente Raeren

·          toeristen bezoeken er graag de Eglise St; Nicolas en de stuwdam op de Vesder

Welke stad zoeken we?

4.       

Gastronomie: Toen Henri Charpentier, keukenchef van Koningin Victoria, een nieuw (na)gerecht bedacht, gaf hij het eerst de naam van Edward. Die gaf echter de voorkeur aan de naam van zijn vriendin.  Zo gaat het verhaal althans.  Wat was de (voor-)naam van die vriendin?

5.       

Een biljartkeu heeft een lengte van 136 tot 140 cm en weegt tussen 500 en 545 gram.  Het topeinde is voorzien van een ivoren dopje waarop een schijfje leer van 3 tot 5 mm is gelijmd.  Kent u de benaming van dat schijfje dat met een speciale soort krijt in topconditie wordt gehouden?

6.       

Geschiedenis:
De Brit Scott verloor de race naar de zuidpool tegen een Noor.  Deze Noorse ontdekkingsreiziger arriveerde op de zuidpool op 14 december 1911, 35 dagen voor Scott ze zou bereiken.  Scott vond de tent van de Noor en een brief aan hem gericht. Hoe was de naam van die Noor die als eerste mens op de geografische zuidpool was? (foto op blad)

 

 

7.       

De vogel die we zoeken, kreeg zijn naam van de Maori’s en is afgeleid van de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen.  Hij heeft ook dezelfde naam als een fruitsoort die oorspronkelijk uit Zuid-China afkomstig is en door Nieuw-Zeelandse handelaren in de jaren ’60 wereldwijd op de markt werd gebracht.  Dit is misschien de reden waarom dat ook de bijnaam is geworden van de inwoners van Nieuw-Zeeland zelf en voor de Nieuw-Zeelandse dollar.  Welke naam?

8.       

Aan de samenvloeiing van de Moezel en de Rijn staat een monument, genaamd Deutsches Eck. Dit is het gedenkteken van de Duitse Eenheid dat werd opgericht in 1953, n.a.v. de opsplitsing van Duitsland. Eigenlijk is het monument een sokkel waar een ruiterstandbeeld op stond van keizer Wilhelm I. Het dateert van eind 19e eeuw. In maart 1945 vloog de 14 meter hoge keizer van zijn sokkel door een Amerikaanse granaat.  In welke Duitse stad in het Rheinland-Phalz gebied die haar naam dankt aan het Latijnse woord voor ‘samenvloeien’, vinden we het Deutsches Eck?  (foto met standbeeld op blad)

9.       

Een taalvraag : welk woord vinden we in Van Dale met de volgende omschrijving : “De hoogste en goedkoopste rang in een schouwburg” en ook “Het publiek gezeten op die rang”?

 

10.   

Alhoewel deze Amerikaanse schrijfster, geboren in 1963, nog maar twee romans en enkele novellen heeft geschreven, geniet ze al wereldfaam.  Haar eerst roman heette “De verborgen geschiedenis” en dateert van 1994.  Haar tweede boek kwam in 2002 uit en heet “De kleine vriend”.  Hoe heet deze schrijfster? (foto op blad)

 

 

GLOBE – STRIPS

Voor de globe voor deze ronde zoeken we het in de strip-sfeer.  U ziet vijf – weliswaar beetje bewerkt – covers van stripalbums.  Aan U om ons de naam van de reeks te geven.

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

Cryptogram: we dachten aan een SPEK-TAKEL

2.       

Speel Goed & Ik verbind: LEGO

3.       

Het stadje in de Oostkantons: EUPEN

4.       

De naam van die lekkernij Crêpes SUZETTE

5.       

Het “hoedje” van een keu: POMERANS

6.       

We zochten de Noor AMUNDSEN

7.       

Alles wat Nieuw-Zeelands is kun je de bijnaam KIWI geven

8.       

In KOBLENZ vloeien de Moezel en de Rijn samen

9.       

De goedkoopste rang in een schouwburg is niet de orkestbak, maar de ENGELENBAK

10.  

En de schrijfster is Donna TARTT

GLOBE

1.       

Afbeelding 1 toont KHENA EN DE KATAMARON, wat ook de titel van de reeks was in de beginperiode, nu heet de reeks gewoon KATAMARON, beide antwoorden zijn goed

2.       

De tweede reeks is van YOKO TSUNO

3.       

Op drie zag je RIK RINGERS in een penibele situatie

4.       

DOUWE DABBERT had het aan de stok met de heksen van eergisteren

5.       

En LUC ORIENT had een afspraak in de hel

 

Reeks 9 – ALFABET-RAKET-RONDE

 

VRAGENREEKS

1.       

In dit televisieprogramma van de NCRV op Nederland 1 worden conflicten van mensen voorgelegd aan een echte rechter, meester Frank Visser,  die een bindende uitspraak doet. Net als bij de uitspraak van een echte rechtbank is men verplicht het bindende advies op te volgen.  Hoe heet dit programma?

2.       

Welke acteur speelde in de volgende films: Dune (uit 1984), Star Trek Generations (uit 1994), Star Trek Insurrection (uit 1998) en X-men (uit 2000).  Extra tip: hij speelde natuurlijk ook mee in de TV-serie Star Trek The Next Generation!

3.       

Wie speelde de hoofdrol in de 281 afleveringen van de Duitse krimi Derrick?

4.       

Jeremy Paxman presenteert op de BBC een quiz waarin teams van twee universiteiten het tegen elkaar opnemen. Wat is de naam van deze quiz?

5.       

Jacques Vermeire is zonder twijfel smoelentrekker nummer 1 van de Vlaamse televisie.  Hij trok echter ook geregeld met zaalshows rond waarin een radiopresentator als aangever functioneert.  Wat is de familienaam van deze radiofiguur?

6.       

Van welke componist zijn “De parelvissers” en “Carmen” de bekendste opera’s?

7.       

Klassieke muziek liefhebbers luisteren in Vlaanderen naar Radio Klara, welke zender is de Waalse tegenhanger?

8.       

Hoe heet de diepgelovige en steeds goedmenende buur van de Simpsons in de gelijknamige tekenfilmreeks?  We vragen wel degelijk de familienaam!

9.       

Rechtenstudente Darby Shaw, gespeeld door Julia Roberts, krijgt van haar docent de opdracht de moordaanslag op twee bekende rechters van de Supreme Court te onderzoeken. Darby bijt zich erin vast en met succes, want na een tijdje heeft ze een theorie ontwikkeld. Haar docent, die tevens haar geliefde is, is danig onder de indruk en laat het dossier zien aan een collega, die adviseur is bij de FBI. Van welke film – naar een bestseller van John Grisham - is dit een zeer beknopte inhoud?

10.   

Welke acteur huwde op 54-jarige leeftijd met Oona O’Neill, zelf 18, en kreeg samen met haar 8 kinderen.

11.   

In 1996 maakte Mike Nichols een remake van de film « La cage aux folles » uit 1978.  In de remake speelde Robin Williams de ene helft van een homo-koppel dat een gaycabaret uitbaat.  Welke acteur speelde de ietwat homofobe senator, vader van de toekomstige bruid van de zoon van Robin Williams?

12.   

Albrecht Wauters is de presentator van een programma dat op weekdagen van 20 tot 22 uur is te beluisteren op Radio 2.  Geef de naam van dat programma.

13.   

Ze is een Joods meisje dat naar een Joodse school voor priesters wil.  Probleem is dat daar alleen jongens binnen mogen.  Ze slaagt er toch in met travestie.  Het loopt prima tot ze verliefd wordt.  Hoe heet dit meisje of hoe heet de film uit 1983 die haar verhaal vertelt? Tip: hoofdrol gespeeld door Barbara Streisand

14.   

In 1993 zagen we Urbanus en Renée Soutendijk in een film van Jean-Paul Lilienfeld.  Het is een verhaal van een looser die op het punt staat zelfmoord te plegen.  Alhoewel deze film slecht genoeg was om meteen weer te vergeten, vragen we toch naar de titel.

15.   

Hoe heet de speurder die de misdaad met succes bestrijdt in de omgeving van Halle?  Daarbij geholpen door zijn collega’s: Tersago, Van Deun & Dams.

Om het alfabet volledig te maken nog elf fragmenten.  We willen telkens de uitvoerder of uitvoerders; dus de naam van de zanger/zangeres of groep.

16.   

Zanger

17.   

Groep

18.   

Zangeres

19.   

Zangeres

20.   

Zangeres

21.   

Zanger

22.   

Groep

23.   

Groep

24.   

Groep

25.   

Zanger

26.   

Zanger

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

A.       

Voor A, hoorde U “Eagle” van de groep ABBA

B.       

De componist van onder andere “Carmen”: BIZET George

C.       

De oude bok met het groene blaadje: CHAPLIN Charlie

D.      

U hoorde een fragment van DEUS, met “Hotellounge”

E.       

En “Just lose it” van EMINEM

F.       

De immer goedbedoelende buurman van Simpson: FLANDERS Ned

G.      

Het radio 2 programma: de GROTE BEER

H.      

Robin Williams vormde een koppel met Gene HACKMAN

I.        

INGEBORG met haar “Door de wind en door de regen”

J.        

No more Boleros van Gerard JOLING

K.       

De Troubadour van Lenny KUHR

L.       

Fever van Peggy LEE

M.      

De klassieke zender van de franstaligen: MUSIQ’3 (music trois)

N.      

Are friends electric van Gary NUMAN

O.      

Joan of Arc van OMD of voluit ORCHESTRAL MANOEUVERS in the DARK

P.       

De film met Julia Roberts: The PELICAN BRIEF

Q.      

Junge komm balt wieder van Freddie QUINN

R.       

meester Frank Visser is de RIJDENDE RECHTER

S.       

Star Trek zou voldoende moeten geweest zijn om Patrick STEWART  te vinden

T.       

Horst TAPPERT is en blijft Derrick

U.      

Het kwis-programma van de BBC: UNIVERSITY CHALLENGE

V.       

De aangever van Jacques Vermeire is Luc VERSCHUREN

W.    

De speurder van Halle was natuurlijk WITSE

X.       

De jongens van XTC waren iets van plan voor Nigel

Y.      

Het verhaal van het joodse meisje dat wou gaan studeren: YENTL

Z.       

De film met Urbanus en Renée Soutendijck: De ZEVENDE HEMEL