MidZomerQuiz - 2006

 

MidZomerQuiz - 2006. 1

Reeks 1 – FOTOPUZZELALFABETRONDE. 1

Reeks 2. 6

Reeks 3. 10

Reeks 4. 15

Reeks 5. 20

Reeks 6 – FLIP FLAP. 24

Reeks 7. 29

Reeks 8. 33

Reeks 9 – FOTO TIP RONDE. 37

 

Reeks 1 – FOTOPUZZELALFABETRONDE

 

Als opwarmertje beginnen we met een FotoPuzzelAlfabet-ronde, een ideetje dat we ergens op een andere kwis hebben opgedaan namelijk die van Post87. U hebt ondertussen allemaal een aantal bladen met vijfentwintig foto’s gekregen.

 

Bij de meeste foto’s gaat het om de naam van de afgebeelde persoon. In alle andere gevallen staat er bij de foto een vraag. U plaatst het antwoord bij de gezochte letter: bij elke foto staat een cijfer. Bij afbeelding 1 – het stadsplan - is dat 2: dus U plaatst het antwoord – de naam van de stad – bij de tweede letter van die stad.  

 

Een voorbeeldje: stel dat het stadsplan dat van Brussel is, het cijfer dat er bij staat is 2. Dan antwoordt U niet BRUSSEL bij de letter B, maar wel bij de letter R. Duidelijk?

 

Zolang de tijd loopt, vergasten we U op klassieke muziek. Dit is dan gelijk vraag 26: wie is de componist van (al) deze – verschillende - fragmenten?  En bij de componist hoort cijfer 3: dus bij de derde letter van de naam, daar hoort het antwoord te komen. Als U alle antwoorden op de juiste plaats hebt ingevuld, dan vormen de beginletters van de antwoorden van boven naar beneden een zin. U verdient geen extra punten als U die zin vindt, maar hij kan U wel verder helpen bij de zoektocht naar de antwoorden.

 

 


 

ANTWOORDEN

A.       

Voor de A was het Matt LEBLANC

B.       

Het stadsplan voor de B: ABERDEEN

C.       

Op C: de renaissanceschilder ARCIMBOLDO (portretschilder maar samengesteld uit een groot aantal afbeeldingen van andere voorwerpen)

D.      

Ollie B. Bommel & Tom Poes: Maarten TOONDER voor de D

E.       

De man in het gele pak voor de E: KLARA IN GEEL

F.       

F: Het streepje muziek was van componist Carl ORFF

G.      

De blauwe vlag met witte ster is van Somalië.  Hoofdstad is: MOGADISHU voor de G

H.      

De waterval van ESCHER voor de H

I.        

Op I: actrice Charlotte RAMPLING

J.        

Opa Aart, voor de J Aart STAARTJES

K.       

Op K: formule I piloot MIKA HAKKINEN

L.       

Op haar knieën, Christina AGUILERA voor de L

M.      

DOMMEL voor de M natuurlijk

N.      

Op N, Eric DEFLANDRE eventjes als commentator

O.      

Dwight EISENHOWER voor de O

P.       

Op P Nobelprijswinnaar Vidiadhar Surajprasad NAIPAUL

Q.      

De film met Harrison Ford & River Phoenix op Q: MOSQUITO COAST

R.       

Het duo op R: INDIGO GIRLS

S.       

De groep van Joost Zwegers voor de S: NOVASTAR

T.       

Lindsey DAVENPORT voor de T

U.      

Op U de stripreeks: ELFQUEST

V.       

Ontwerper van stoelen en ander meubilair, voor de V, Gerrit RIETVELD

W.    

De andere vlag is die van TAIWAN voor de W

X.       

Voor de X: Vanina ICKX

Y.      

Voor de Y: Kapitein (later zelfs Admiraal) Katryn JANEWAY

Z.       

En voor de Z: Tony DANZA

 

Dan kreeg je van boven naar onder het volgende te lezen: LAATKOMERS HADDEN MINDER TIJD


 

Reeks 2

 

Dit jaar geen geheimzinnig gedoe met links of verbanden.  In de 12 vragen van de vragenreeks mag U meteen op zoek naar het eerste verband.

 

Globe: G1 => G2 => G3

G1.  

Wat is de naam van deze taartgooiende terrorist?

G2.  

Wie is de kunstenaar die het afgebeelde kunstwerk maakte?

G3.  

Van welke film uit 1998 is dit de affiche?

VRAGENREEKS

1)       

Om deze reeks aan te vatten krijgt U meteen de makkelijkste vraag van de avond, dan hebt U die al gehad:  Wat is de voornaam van de onzichtbare zoon van Richard & Hyacinth Bucket in de Engelse komische serie "Schone schijn" ?

2)       

Het Engeland van vlak na de eerste wereldoorlog was toch niet zo preuts als je wel zou denken. Wat dacht je van enkele leden van de Bloomsbury Group: een jonge schilderes en decoratief ontwerpster heeft een kortstondige bi-sexuele relatie met Lady Ottoline Morrell, maar ze wordt verliefd op schrijver Lytton Strachey, een praktiserend homoseksueel.  Deze Strachey voelt zich op zijn beurt aangetrokken tot Ralph Partridge, maar die is verliefd geworden op de schilderes, waarmee hij dan huwt.  Een menage-a-trois, waarin maar één relatie wordt “geconsumeerd” is het gevolg.  Het huwelijk eindigt na vijf jaar.   Eind 1931 wordt Strachey ernstig ziek en overlijdt in januari 1932.  Enkele maanden later pleegt de schilderes zelfmoord.  Wie is deze schilderes, op de afbeeldingen ziet U twee portretten door haar geschilderd: op de ene staat Strachey, op de andere EM Forster ?

3)       

Wat is de Nederlandstalige naam voor de Herpestidae?  Het is de familie van kleine, katachtige roofdieren die voorkomen in Azië, Afrika, het Caribisch gebied en Zuid-Europa.  Het slanke lichaam heeft een korte kop met spitse snuit en korte oren; de poten zijn kort met niet-intrekbare nagels en de staart is lang.  Het zijn alleseters, met een voorkeur voor insecten, krabben, wormen, hagedissen en andere kleine beestjes.  Maar ze staan het meest bekend doordat ze giftige slangen zoals de cobra kunnen doden.  Een combinatie van intelligentie, snelheid van optreden en vrij geringe gevoeligheid voor slangengiffen maakt dit mogelijk.   Er zijn 13 (? volgens Wikipedia 15 waarvan 1 uitgestorven) geslachten met ongeveer 30 soorten, waarvan de meeste in Afrika voorkomen.  Wat is de Nederlandstalige naam voor de Herpestidae?

4)       

Een stukje muziek tussendoor.  Wat is de naam van de zangeres die U hier hoort zingen ?

5)       

We zoeken de benaming die door de Amerikaanse winkeliers wordt gegeven aan de dag na Thanksgiving, vanwege de grote drukte omdat velen hun cadeautjes willen omruilen.  De benaming is dezelfde als de titel van een bescheiden hitje van een even bescheiden groepje waarvan U de tekst op Uw kopie terugvindt.  Welke benaming of welke songtitel ?

When ***** ****** comes

I'll stand down by the door

And catch the grey men when they

Dive from the fourteenth floor

 

When ***** ****** comes

I'll collect everything I'm owed

And before my friends find out

I'll be on the road

 

When ***** ****** falls you know it's got to be

Don't let it fall on me

 

When ***** ****** comes

I'll fly down to Muswellbrook

Gonna strike all the big red words

From my little black book

Gonna do just what I please

Gonna wear no socks and shoes

With nothing to do but feed

All the kangaroos

 

When ***** ****** comes I'll be on that hill

You know I will

 

When ***** ****** comes

I'm gonna dig myself a hole

Gonna lay down in it 'til

I satisfy my soul

Gonna let the world pass by me

The Archbishop's gonna sanctify me

And if he don't come across

I'm gonna let it roll

 

When ***** ****** comes

I'm gonna stake my claim

I'll guess I'll change my name

6)       

Command & Conquer is een reeks van Real Time Strategy computerspellen.  Er bestaan nu zo’n dertien delen verdeeld over drie series.  Het principe van de spellen is globaal overal hetzelfde:  Bouw een militaire basis, maak militaire eenheden en versla zo je vijanden.   “Tiberian” is de eerste serie, waar het Global Defense Initiative het opneemt tegen de “Brotherhood of Nod”.   “Generals” is de derde serie, en hier zijn er drie partijen slaags: de VS, China en de GLA (Global Liberation Army, ofwel de Arabische terroristen).  Wat is echter de naam van de tweede serie waarvan het eerste spel werd uitgebracht in 1996?  Hier zijn het de Sovjets en Allies die het tegen elkaar opnemen.  De speler kan kiezen met wie hij het spel speelt.  Met dit spel werd ook het "Skirmish" principe ingevoerd, waarbij spelers zelf levels konden maken.  “Counterstrike” & “Aftermath” zijn de twee uitbreidingen op dit spel.  Wat is de naam van deze tweede serie “Command & Conquer” spellen?

7)       

Elke sporttak heeft zo zijn trofees:  de gouden schoen, de kristallen fiets.  Zo ook de motorsport.  Diverse categorieën komen aan bod: Rally, Belcar, Karting, Teams, Motorcross, etc.  De geloofwaardigheid geeft wel te denken: men kan namelijk enkel telefonisch zijn stem uitbrengen en iedereen weet dat dit tegenwoordig geld kost en niet altijd fraudevrij is.  De franstalige naam van deze trofee is tevens de naam van een film uit 1952 van Jacques Becker met Simone Signoret in de hoofdrol.  Wat is de naam van deze trofee (of titel van de film).  Graag de franstalige benaming en dit om – fonetisch – in het rijtje te passen.   

8)       

Edmond Dante wordt door zijn beste vriend Fernand vals beschuldigd.  Motief?  Fernand wil Dantes vriendin Mercedes voor zich hebben.  Dante wordt voor een periode van dertien jaar gevangen gezet op het eiland Chateau D’If.  Daar zint hij op wraak op degenen die hem hebben verraden.  Met de hulp van een andere onschuldige gevangene ontsnapt hij van het eiland.  Dit is in een notedop een verhaal van Alexandre Dumas père.  Geef de titel van het boek, dat meermaals verfilmd werd.

9)       

Hij werd als zoon van Keizer Frederik III geboren in 1459.  In 1477 huwde hij met Maria Van Bourgondië, de dochter van Karel de Stoute.  Ze kregen twee kinderen: Philips de Schone & Margaretha van Oostenrijk.  In 1486 werd hij gekozen tot koning van het Heilige Roomse Rijk en zeven jaar later tot keizer ervan.  Bij zijn dood in 1519 werd hij opgevolgd door zijn kleinzoon, Karel V, omdat zoon Filips in 1506 al overleed.  Over welke keizer hebben we het ?

10)   

De neven Frederick Dannay en Manfred B. Lee gebruikten om hun detective-romans te publiceren het pseudoniem Ellery Queen.  Die naam verhuurden zij ook nog aan andere schrijvers.  “A room to die in“ uit 1964 bijvoorbeeld werd eigenlijk geschreven door iemand die veel beter bekend is geworden als SF-schrijver.  Met zijn verbeeldingskracht bedacht hij vele werelden, elk met hun eigen fauna & flora, cultuur, taal, zeden en gebruiken. Daarnaast citeert hij vaak uit de "Intergalactische encyclopedie".  Wat opvalt in zijn werk is het aantal trilogieën, tetralogieën en quintologieën. Zijn sterrencomplexen en planetenzwermen zijn vaak zo rijk aan mogelijkheden dat hij er meerdere boeken voor nodig had om die uit te werken. Zo telt De duivelsprinsen vijf romans, Tschai vier en Durdane drie.  Zijn laatste werken zijn “Nachtlamp” uit 1996 en “De Wilde Vaart” uit 1998.  Wie is deze Amerikaanse schrijver, die nu blind is, maar nog steeds “schrijft” door te dicteren aan zijn vrouw.

11)   

Deze Oost-Vlaamse gemeente ligt aan de monding van de Durme en de Beneden-Schelde. Filip De Pillecyn heeft aan deze monding een monument. Ook de Mirabrug, die in 2003 gerenoveerd werd, en haar naam kreeg door de verfilming van het boek van “De teleurgang van de Waterhoek”, vindt men hier terug.  Welke gemeente waar Herman Brusselmans is geboren, zoeken we?

12)   

Op school hoort Tracy bij de beste leerlingen tot ze in contact komt met de extravagante Evie, populaire 'bitch' van de school. Wanneer Tracy de portemonee van een vrouw steelt en haar 'idool' rijkelijk trakteert op een middagje shoppen wordt zij meteen Evie's boezemvriendin. Tracy begint met softdrugs te experimenteren en krijgt nog meer verkeerde vrienden.  Dit is zowat de synopsis van een film uit 2003, die gebaseerd is op gebeurtenissen uit het leven van de debuterende actrice Niki Reed, die mee het script schreef.  Welke is de titel van deze film waarin Holly Hunter de rol van moeder speelt? Tip: U mag ook het verband tussen de antwoorden neerschrijven, maar doet U dat dan wel in het Engels, want dat is namelijk de titel van de film die we vragen.

ABC - STRIPS

We hebben geen superronde in onze quiz maar we hebben ter compensatie voor de liefhebbers ervan wel een aantal blokjes superronde vragen in de verschillende reeksen gestopt.  Het principe is steeds: je mag op alle drie de vragen een antwoord geven, het juiste antwoord op de A-vraag is 1 punt waard, dat op de B-vraag 2 en dat op de C-vraag 3. 

Het eerste superrondeblokje.
 
In elke stripreeks loopt er wel ergens een geniale professor rond, die de helden soms bijstaat in hun avonturen; of eerder verantwoordelijk is voor de avonturen, alnaargelang de situatie. We schotelen er U een drietal voor.

A.       

Voor één punt, is het professor Zonnebloem, die zijn opwachting maakt in de Kuifje-albums. Wat is zijn voornaam?

B.       

Twee punten: Bert Bibber en Piet Pienter krijgen vaak af te rekenen met de destructieve maar weliswaar goedbedoelde uitvindingen van ene professor Warwinkel. Die heeft ook een voornaam, welke?

C.       

Drie punten kunt U verdienen als U de voornaam kent van de Graaf van Rommelgem, de uitvinder van dienst bij Robbedoes & Kwabbernoot.

 

ANTWOORDEN

GLOBE

1.       

De taartengooier van dienst: Noël GODIN

2.       

De burgers van Calais van Auguste RODIN

3.       

De film met Robert De Niro, Jean Reno en nog wat, is RONIN

VRAGEN-REEKS

Misschien dat het feit dat de nummering op het antwoordblad in Romeinse cijfers werd uitgedrukt U al op de goede weg hielp: alle antwoorden hadden namelijk te maken met de stripreeks Dertien (of XIII), met achtereenvolgens:

1.       

De immer onzichtbare zoon van Hyachint, maar ook de naam van de presidents-familie: SHERIDAN

2.       

De kunstenares is Dora CARRINGTON.  En Carrington is de mentor van onze held.

3.       

Nederlandse benaming voor de Herpestidae: MANGOEST.  Wat ook de naam is van de onverbiddelijke huurmoordenaar.

4.       

U hoorde TORI AMOS. En Amos is ook een van de personages.

5.       

De titel van de Steely Dan song en de dag na Thanksgiving is “BLACK FRIDAY”. Vertaald is dat “Zwarte vrijdag”, titel van het eerste album.

6.       

In Command & Conquer vroegen we naar de “RED ALERT” reeks.  Rood Alarm is het vijfde album uit de reeks.

7.       

In de motorsport ging het om de Gouden Helmen, maar we vroegen naar de CASQUE D’OR.  El Cascador is de titel van het 10e album.

8.       

Alexander Dumas had het over LE COMTE DE MONTE-CRISTO.  Operatie Monte-Cristo is het 16e album uit de reeks.

9.       

Keizer van het Heilige Roomse Rijk: MAXIMILIAAN I van OOSTENRIJK.  Het voorlaatste album van de reeks heeft als titel: Het goud van Maximiliaan

10.   

De SF-schrijver is JACK VANCEVANCE is ook de geestelijke vader van onze held.

11.   

De Oost-Vlaamse gemeente van Filip De Pillecyn & Herman Brusselmans is natuurlijk HAMME, die de andere geestelijke vader is.

12.   

De film THIRTEEN.  De titel van de stripreeks, waar het in de deze reeks allemaal om draaide.

ABC-STRIPS

1.       

Professor TRIFONIUS Zonnebloem bracht U één punt op

2.       

Twee punten als U wist dat het om HILARIUS Warwinkel ging

3.       

En drie punten als U ons wist te vertellen dat de Graaf van Rommelgem luistert naar de voornaam PANCRATIUS (of PASCHASIUS)

 


 

Reeks 3

 

GLOBE: G1 + G2 = G3

G1.  

Wie schreef over de Clericuzio familie in “De laatste Don”; over paus Alexander VI en de Borgia’s in “De familie” ; over de erecode van de zwijgplicht bij de maffia in “Omertà” en over Salvatore Giuliano in “De Siciliaan”.  Het allerbekendste werk hebben we achter gehouden, “but iffe you make us an offere we can’te refuse, we mighte telle you”?

G2.  

Wie schreef over de hond Wiebelstaartje, de poes Snorrebaard, de muisjes: Knabbeltje, Grijshuidje, Zwartsnoetje, Kraaloogje & Langstaartje en over een mannetje met een witte baard en een puntmuts, genaamd Pinkeltje?

G3.  

We zoeken de algemene benaming voor een grondstof van natuurlijke (vulkanische) of kunstmatige oorsprong (vliegas van elektrische centrales op steenkool) die de eigenschap heeft om kalk te binden in aanwezigheid van water: het gedraagt zich als een hydraulisch bindmiddel: in reactie met water ontstaat een vaste stof die niet meer oplost in water (in tegenstelling tot gips, dat wel terug oplost).   De naam is afkomstig van een Italiaanse stad in de buurt van Napels waar het materiaal veel voorkomt in vulkanische afzettingen van de Vesuvius.  De meest bekende soort, reeds gebruikt door de Romeinen, is tras: gemalen turfsteen uit het Duitse Eifelgebied.  De naam van deze stof.

VRAGEN-REEKS

Zoek in deze ronde geen verborgen links, verbanden of  acrostichons : er zijn er geen

1.       

In de provincie Denizli ligt een bergketen waar over een breed gebied gletsjerijs lijkt te liggen. Dat is natuurlijk niet zo want in het gebied wordt het soms 40° C heet.  De Turken zelf doet die verblindend witte korst meer denken aan een oogstrijp katoenveld, en noemen het natuurwonder “het katoenkasteel”.  De oorzaak van de witte magie zijn de hete bronnen, waarvan het sterke kalk- en koolzuurhoudende water in talrijke geulen van 90 meter hoogte dalwaarts druppelt en stroomt.  Tijdens het afkoelen van het 35° warme water zetten de kalkachtige bestanddelen zich af en vormen een witte vlokkige neerslag, kalksintels of ook travertijn genoemd.  In de loop van duizenden jaren ontstonden zo onder de bronnen metersdikke kalkafzettingen, die zich trapvormig tot drie kilometer tot in het dal doorzetten.  Toeristen die in de comfortabele hotels met thermische badhuizen verblijven, zorgen er voor dat de witte sintelterrassen soms zwart van het volk zien.  Hoe heet dit Turkse natuurfenomeen?

2.       

Een Rooms-Katholieke activist (1570-1606) beraamde samen met handlangers het plan om het Engelse parlement -tijdens de openingszitting- op te blazen met buskruit, en zo de Protestantse koning Jacobus I, de kroonprins, de ministers en de leden van beide kamers in één klap uit de weg te ruimen. Het complot werd ontdekt en de man werd enkele maanden later opgehangen. Hij wordt nog steeds herdacht in Groot-Brittannië, op 5 november. Wie was deze man?

3.       

In de jaren twintig van de vorige eeuw was Marokko het winterparadijs voor vele rijke Fransen.  Met de Parijs-Lyon-Mediteranée-lijn zochten ze het schitterende klimaat en de sfeer van de Oriënt op.  Een Franse decorateur, architect en schilder raakte er zelfs nooit meer weg.  Hij gebruikte Marokko als uitvalsbasis voor reizen naar de rest van het Afrikaanse continent.  Hij maakte er ook zijn meest bekende kunstwerk: de blauwe tuinen van Marrakech, die jaarlijks door honderdduizenden toeristen en tuinliefhebbers worden bezocht.  De kunstenaar die zowel in de art nouveau als in de art deco strekking naam maakte, nam meer dan veertig jaar tijd om een labyrint van ornamenten, bloemen en planten te creëren. Hij besloot om alle muren en ornamenten van zijn tuin blauw te verven.  Niet zo maar blauw, maar een hevige kleur die hij tijdens tochten in het Atlasgebergte steeds opmerkte.  Het berbervolk dat hij daar aantrof, maakte er immers een gewoonte van stukken van muren van hun eenvoudige hutten te verven in een vivide blauwe kleur.  Deze speciale tint, die dicht aanleunt bij het paars, kreeg zelfs een apart plaatsje in de architecturale woordenschat: deze blauwe tint wordt aangeduid met zijn naam.  Wie was deze kunstenaar?

4.       

Thomas Alva Edison was al op heel jonge leeftijd met uitvinden bezig.  Op zijn twaalfde nam hij een baantje als krantenverkoper op de trein.  Het verdiende geld ging op aan laboratoriumspullen en van de conducteur kreeg Edison het gedaan dat hij de bagagewagen mocht gebruiken voor zijn proeven.  Aan deze ideale situatie kwam een eind toen bij een proef de wagon in brand vloog.  De woedende conducteur gooide eerst het laboratorium de trein uit en bij het eerstvolgende station moest ook Edison uitstappen.  Edison deed toen een proef met een stof die bij 37 graden Celsius spontaan ontbrandt.  De stof moet daarom ondergedompeld in vloeistof bewaard worden. Op de tabel van Mendeljev vinden we ze met atoomnummer 15 tussen Silicium en Zwavel.  Welke stof zoeken we ?

5.       

Als je Afrikanen alleen maar uit stripverhalen kent, dan zou je denken dat ze allemaal dikke lippen hebben, lui zijn en hun werkwoorden in de infinitief laten staan: "Ik erg moe zijn." Vandersteen heeft zich bezondigd aan dit racistisch uitgangspunt, zie maar 'De Gramme Huurling'.  Afrikanen in 'Nero' hebben een hevige en nauwelijks te onderdrukken neiging tot kannibalisme. Doorheen de vele safari's van Sleen evolueren de Afrikaanse personages dan wel van clichématig naar echt, maar het kannibalisme blijft als satirisch element aanwezig. Vanaf de jaren tachtig heerst er in de stripwereld een hernieuwde interesse voor Afrika, maar omdat veel strips in Frankrijk en België worden gemaakt, speelde de postkoloniale kater een grote rol.  Eén van die reeksen speelt zich af in de jaren zestig.  Hoofdrol is voor een jonge kerel met een voorliefde voor Afrika.  Het werpt een lichtvoetige, maar pertinente blik op raciale kwesties na de onafhankelijkheid.  Meer en meer werd deze reeks een ode aan de Afrikaanse kultuur en een analyse van de kultuurschok die ontstaat door de introduktie van onaangepaste Europese standaarden in de Afrikaanse samenleving.  Wat is de naam van deze reeks getekend door Daniël Desorgher en geschreven door Stephen Desberg; nu samen met Benoît Despas?

6.       

Loeki de Leeuw is al een tijdje met pensioen gestuurd, maar op ZDF fleuren Anton, Berti, Conni, Det, Edi en Fritzchen nog altijd de televisie-reclame-blokken.  Hun eerste verschijning dateert al van april 1963 en ondertussen zijn er al zo’n 40.000 filmpjes gemaakt die elk zo’n 3 seconden duren.  Eind 2003 kregen ze een face-lift, meer Manga-achtig, hetgeen leidde tot protesten en handtekeningenacties om de oude versie terug op de buis te krijgen.  Onder welke verzamelnaam kennen we deze kereltjes beter?

7.       

Niet alleen romans, maar ook een groot aantal kort-verhalen vormen de basis voor langspeelfilms.  Zo is “Minority Report” gebaseerd op een gelijknamig kortverhaal.  Andere verhalen van dezelfde schrijver die ook als inspiratie-bron dienden voor films waren “Do Androids Dream of Electric Sheep?” en “We can remember it for you wholesale”.  De eerste werd verfilmd als “Blade Runner”, het laatste als Schwarzenegger-vehikel “Total Recall”.  Geef ons de naam van de SF-schrijver die kort voor het uitkomen van “Blade Runner” overleed?

8.       

We zoeken de naam van een van oorsprong Antwerpse familie van orgelbouwers. In de jaren 30, viel de familie na onenigheid uiteen in een Antwerpse en een Herentalse tak. De firma's van beide takken produceren nog tot op de dag van vandaag de typische orgels die je in de vele Vlaamse baancafés aantreft. Welke familie zoeken we?

9.       

De vis die we zoeken heeft dan wel de reputatie een slechterik te zijn, de verhalen over zijn meedogenloos en brutaal karakter heeft hij alleen te danken aan de onbetrouwbare blik in zijn ogen en zijn uiterlijk van ideale roofvis. Zijn latijnse naam krijgt U niet want daarin zit zijn Nederlandse naam vervat. De Gele … vinden we in de golf van Thailand en wordt 0,5 m lang.  De Zwarte … wordt 1 m lang en de Grote … kan tot 2 m lang worden.  Die in het Indo-Pacifisch gebied komen vaak in scholen van 100 of meer voor, in de Caraïben leven ze vooral solitair. Naast zijn 2 rugvinnen, 2 buikvinnen en een staart die hem vooral tot een snelle vis maakt, is zijn bek vol scherpe tanden nog een opvallend kenmerk.  Hoe heet deze vis?

10.  

Bij de voorstelling van de Giro 2006 bleek dat de 17e etappe niet in goede aarde viel bij de renners en sportdirecteuren.  Het ontlokte Discovery Channel-ploegleider Johan Bruyneel opmerkingen als “Dat is geen wielrennen meer”. Of “Hebben de parcoursbouwers hun verstand verloren?”.  In de laatste 5,5 km is er geen weg meer te bekennen, enkel een skipiste, nog altijd volgens diezelfde Bruyneel.  Gelukkig voor de renners, alhoewel, sneeuwde het die dag op de top, zodat de organisatie besloot om de eindmeet een paar kilometer eerder te trekken.  Ritwinnaar was Leonardo Piepoli, die de rit cadeau kreeg van eindoverwinnaar Basso.  In welke ski-oord kwam die befaamde 17e rit van de Giro aan (of had ze moeten aankomen)?

11.  

Aan weerskanten van de evenaar liggen de ‘paardenbreedten’.  Deze gebieden zijn bij zeilers berucht omdat het er soms weken aan een stuk windstil kan zijn.  De gebieden zijn genoemd naar een zeemanslegende.  Volgens dat verhaal werd een schipper die paarden vervoerde door een lange windstilte zo wanhopig, dat hij de paarden overboord zette en ze voor het schip uit liet zwemmen.  Zo kwam hij tenminste nog een beetje vooruit.  Maar wat is de meer wetenschappelijke naam van die gebieden?

12.  

Voor het muziekfragment hebben we een rechtse rakker van onder het stof gehaald.  Eind mei was hij nog eens te bewonderen op een podium ergens in Roeselare.  Tegenwoordig loopt hij even vaak met een jachtgeweer rond als met zijn gitaar.

ABC - PRISCILLA

A.       

Australisch acteur, geboren in Nigeria, opgegroeid in Zuid-Afrika & het Verenigd Koninkrijk.  Hij debuteerde in 1988 in de Australische film “The Dirtywater Dynasty”.  Een jaar later speelde hij naast Nicole Kidman in de mini-serie “Bangkok Hilton”.   Eind jaren ’90 brak hij door met rollen in “The Interview”, de filmtrilogieën “The Matrix” en “The Lord of the Rings”.  Voor één punt: zijn naam?

B.       

Nog een Australisch acteur; debuteerde in 1985 voor televisie als “Mike Young” in Buren. Daarna heeft hij in een groot aantal films meegespeeld, waaronder L.A. Confidential, Ravenous, Rules of Engagement, Memento, The Count of Monte Cristo en The Time Machine.  Twee punten als U zijn naam weet?

C.       

Brits acteur, geboren in 1939.  Na een korte carrière in de jaren ’60 met films als “Poor Cow” & “Far from the Madding Crowd” was het een tijdje stil rond deze kerel.  Eind jaren ’70 keerde hij terug naar het grote scherm in kas-successen zoals “Superman II” en in Stephen Frears’ “The Hit”.  Zijn rol als wraakzuchtige gangster in “The Limey” werd naar het schijnt door de regisseur Steven Soderbergh speciaal voor hem geschreven.  Ook in Star Wars “The Phantom Menace” maakt hij zijn opwachting.  Zijn naam levert U drie punten op.

 


 

ANTWOORDEN

GLOBE: G1+G2=G3

G1.  

De maffia-schrijver was natuurlijk Mario PUZO

G2.  

Pinkeltje was van Dick LAAN

G3.  

En de optelsom: PUZO + LAAN gaf ons PUZZOLAAN

VRAGEN-REEKS

1.       

Het natuurfenomeen in Turkije is PAMUKKALE

2.       

5 november wordt Guy FAWKES herdacht

3.       

De blauwe tuinen van Marrakech; de speciale tint van blauw: MAJORELLE (Louis)

4.       

Edison experimenteerde met FOSFOR

5.       

De stripreeks: (DE AVONTUREN VAN) JIMMY VAN DOREN

6.       

Anton, Berti en de andere zijn MAINZELMÄNNCHEN

7.       

Schrijver van de verhalen waar” Minority Report”, “Total Recall” & “Blade Runner” hun inspiratie haalde: Philip K. DICK

8.       

De orgelbouwer-familie: DECAP

9.       

De vis met scherpe tanden: BARRACUDA

10.  

Piepoli was winnaar op de KRONPLATZ/PLAN DE CORONES

11.  

De ‘paardenbreedten’ of de DOLDRUMS / EQUATORIALE STILTEGORDEL / Inter Tropical Conversion Zone

12.  

Onze rechtse rakker op de gitaar: TED NUGENT

ABC - PRISCILLA

A.       

Eén punt krijg je met Agent Smith, Elrond en V for Vendetta: HUGO WEAVING

B.       

Twee punten voor onze “buur”jongen Guy PEARCE

C.       

En de drie punten voor Terence STAMP

En deze drie heren speelden ook de hoofdrollen in de film “Priscilla, the Queen of the desert”, een feit dat we gemakkelijkheidshalve achterwege hebben gelaten, maar wel vermeld hadden op het antwoordformulier.

 


 

Reeks 4

 

GLOBE – FILM/MUZIEK

In deze globe krijgt U drie muziek-fragmenten te horen.  We willen van U alvast de uitvoerder(s) weten: één zanger, één zangeres en één maal een groep.  Tot zover deel één van de vraag.  De titels van de liedjes die U te horen krijgt, zijn ook titels van films.  De liedjes hebben niets met de film in kwestie te maken, de naamgelijkenis is louter toevallig.  Wat we daarnaast van U willen weten, zijn de acteurs/actrices die in die desbestreffende films meespeelden.  De letters die bij de foto’s horen, zijn voldoende voor ons.  Dus: per fragment geeft U ons de uitvoerder(s) en de twee letters die horen bij de acteurs van de gelijknamige film.

VRAGEN-REEKS

In de vorige editie was het acrostichon zo goed verborgen dat bijna niemand het opmerkte (en was het nogal vergezocht).  Om herhaling te voorkomen, kondigen we het ditmaal met luide stem aan.  Als U de volgende 12 vragen juist beantwoord, vormen de beginletters van de antwoorden de titel van een boek van Gerrit Komrij.  Daarin beschrijft hij hoe een man op zoek naar isolement, zijn intrek neemt in een landhuis in een verlaten streek in het heuvelachtige noorden van Portugal.  Deze titel geeft U geen extra punten, het kan U enkel helpen bij de zoektocht naar juiste antwoorden

1.       

We zoeken de naam van een Oud-Romeins eenarmig slingerapparaat. Er werd een houten arm met een slinger eraan achteruit getrokken, met pezen aangespannen en vastgezet met een grendelbout. Vervolgens werd d.m.v. een hamerslag de grendelbout losgeslagen, waarna de arm tegen een kussenblok aanslaat waardoor er een steen in een boog wordt afgeschoten.  De naam zou komen van de gelijkenis die het apparaat vertoont met de grillige sprongen van een wilde ezel als het wordt afgevuurd.  (afbeelding) Hoe heet dit toestel?

2.       

Deze schrijver werd in Rotterdam geboren op 12 februari 1931.  In de periode 1950-1965 verbleef hij onder andere in Zuid-Afrika, Engeland, in een Zenklooster in Japan en in Australië. Vervolgens werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie.  In de jaren zeventig vestigde hij zich in de Verenigde Staten, aan de kust van Maine.  Hij is een internationaal bekende misdaadauteur, die met het Amsterdamse politieduo Grijpstra en de Gier twee van de bekendste helden uit de Nederlandse misdaadliteratuur schiep.  Grijpstra & De Gier traden voor het eerst op in het boek ‘Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen’ uit 1975.  Wat is zijn naam?

3.       

Het gebouw dat we zoeken is oorspronkelijk het reusachtige mausoleum van Hadrianus, gebouwd tussen 135 en 139. In later tijden lieten de pausen het verbouwen tot een sterke vesting die het Vaticaan moest beschermen tegen invallers, maar ook tegen de middeleeuwse Romeinse adel en burgerij.  Ook als schatkamer deed het dienst.  Tot en met de 16e eeuw werden de verdedigingswerken verbeterd en de zalen steeds mooier versierd. Zo liet paus Paulus III de burcht comfortabeler inrichten voor het geval een van de pausen voor langere tijd in de burcht zou moeten verblijven.  Hoe heet dit gebouw, dat nu als museum de geschiedenis van zichzelf vertelt ? U mag de Italiaanse naam geven maar alleen de Nederlandse past in het acristichon.

4.       

We zoeken de naam van een snookerspeler.  Hij werd 6 keer wereldkampioen en stond even veel jaren lang op nummer 1 van de rankings.  Net zoals Mark Williams, Ronnie O’Sullivan en Stephen Hendry nog dit jaar, slaagde hij er ooit in de nummer 1 plaats in de ranking terug te winnen na weggezakt te zijn.  Ook is hij de oudste speler ooit die een rankingtoernooi wist te winnen.  Wat is de naam van deze speler uit Wales, die als nickname Dracula meekreeg?

5.       

Een Londenaar zei in 1967, 23 jaar oud: “If I had to do my life over, I would change every single thing I have done.”  Of hij daar momenteel nog achter staat weet ik niet.  Ik weet wel dat hij als songwriter en leider, samen met zijn broer Dave als gitarist, 30 jaar lang deel uitmaakte van the Kinks.  Geef ons naam van deze muzikant.

6.       

Het zijn dekweefsels, gelegen op de in- en uitwendige oppervlakken van een organisme.  Ze vormen dus de grens tussen een organisme en de buitenwereld. Deze dekweefsels kunnen verschillende functies uitoefenen naarmate de plaats waar ze aangetroffen worden: ze kunnen een beschermende functie hebben (denk maar aan de huid), ze kunnen een secreterende functie hebben (vb. nierbuisjes) of ze zorgen voor de opname van stoffen (vb. in het geval van de darm)  Hoe noemt men dus die opperste weefsellaag?

7.       

Het was oorspronkelijk een Venetiaans gondellied, meestal in 6/8e maat en een rustig tempo, en tot op heden gezongen door gondeliers tijdens hun gondelvaarten. Misschien komt die voorliefde voor de wiegende 6/8 of 12/8 maat wel door de dobberende beweging van de boot en de regelmatigheid van de riemslag.  Overdrachtelijk wordt de naam ook gebruikt voor instrumentale composities die dit lied willen suggereren. Het bekendste voorbeeld vinden we misschien wel in Hoffmans vertellingen van Jacques Offenbach.  Welke andere naam voor Ventiaans gondellied bedoelen we?

8.       

De eerste geslagen munten komen uit Lydië, in het huidige Turkije.  Eerst gebruikte men daarvoor een mengsel van zilver en goud met een instempeling van de plaatselijke autoriteiten.  Soms zat er meer goud in, soms ook meer zilver dan goud.  Aangezien deze legering ook in natuurlijke vorm voorkomt, was deze qua samenstelling nooit gelijk.  Soms was de verhouding goud-zilver, 80/20, soms 50/50.  Daarom werd al snel overgeschakeld naar munten van zuivere metalen.  Hoe noemt men nu deze in de natuur voorkomende legering van goud en 20 of meer % zilver?

9.       

GENEESKUNDE - Na de preventieve en curatieve geneeskunde bestaat er ook nog een derde fase.  Het is het opheffen of tot een minimum beperken van een lichamelijk of geestelijk gebrek en het trainen om zo zelfstandig en volwaardig mogelijk lid te worden van de maatschappij.  Hoe noemt men die derde fase?

10.  

Iemand verstopt ergens een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een hand-GPS bepaalt hij de precieze coördinaten van de schuilplaats. Vervolgens publiceert hij die op een daarvoor bestemde website.  Andere mensen lezen die coördinaten en kunnen dan op zoek gaan naar deze "schat".  Vinden ze hem, dan schrijven ze hun bevindingen over de tocht neer in het logboek en mogen ze uit de doos een voorwerp nemen en ze moeten er ook weer één bijplaatsen.  Zo verandert de inhoud van de schat voortdurend.  Diegene die de schat verstopte laat u kennis maken met mooie plaatsen; natuurgebieden, bezienswaardigheden, enz., die u anders misschien nooit zou ontdekken.  Wat is de naam van deze nieuwe “sport”?

11.  

We zoeken de naam van een voetballer in 1981 geboren in Kameroen?  In 1997 haalde Real Madrid hem naar Europa maar daar brak hij niet meteen door.  Hij werd uitgeleend aan Legánes en Espanyol maar pas na zijn overgang in 1999 naar Mallorca groeide hij uit tot een goed scorende spits.  Hij won met Mallorca in 2003 de Copa Del Rey.  In 2004 verhuisde hij naar Barcelona en scoorde daar in 2 seizoen maar liefst 48 keer.  Zowel in 1998 als 2002 behoorde hij tot de WK-selectie van Kameroen.

12.  

Graancirkels, danken we ze aan buitenaardse wezens, aan lolbroeken of de wind?  Niemand die het met zekerheid kan zeggen.  Hetzelfde geldt voor in de woestijnbodem gegrifte groeven ergens in het zuiden van Peru.  In 1939 merkte Paul Kosok tijdens een vliegtochtje deze kilometers lange geometrische afbeeldingen op.  Onderzoek wees uit dat ze zo’n 1500 jaar geleden ontstonden.  In welke woestijn kan men die reuzenafbeeldingen vinden?

ABC – ZUID AFRIKA

A.       

Het is een berucht eiland dat bijna 400 jaar gebruikt is voor gevangenen en bannelingen. De laatste jaren is het vooral bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela. In 1991 werden de laatste politieke gevangenen op het eiland vrijgelaten en in 1996 werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en werd de gevangenis gesloten.  Voor één punt: Wat is de naam van het eiland?

B.       

De twee-puntsvraag: Toen de persoon die we zoeken in 1950 minister van Naturellen Zaken werd, had hij al een stukje van de wereld gezien.  Op 2-jarige leeftijd kwam hij met zijn vader, een protestantse zendeling, vanuit Amsterdam naar Zuid-Afrika.  Hij studeerde eerst psychologie aan Stellenbosch, later in Hamburg, Leipzig en Berlijn. In 1937 bezocht hij de V.S.   Tijdens de 6 jaar als hoofdredacteur van de Transvaler, ijverde hij voor de culturele verheffing van de Afrikaners en nam zijn gedachtengoed antisemitische vormen aan.  In 1961 slaagde hij erin van Zuid-Afrika een republiek te maken en overleefde hij een eerste moordaanslag. De tweede in 1966 lukte wel toen een bode in het parlement hem neerstak. Hoe heette deze architect van de apartheid, die premier was van 1958 tot zijn dood in 1966?

C.       

De schrijver die we zoeken vertrok op negenjarige leeftijd met zijn ouders naar Kaapstad en remigreert naar Europa in mei 1968. Hij is beeldend kunstenaar en schrijver en debuteerde in 1993 met 'Moenie kijk nie’. . Na 'Tikoes' verschijnt 'Een mond vol glas' waarmee hij zijn Zuid-Afrika-trilogie afsluit. Hierin reconstrueert hij het leven van Demitrios Tsafendas die in 1966 de Zuid-Afrikaanse premier uit de B-vraag, om het leven bracht. In 2003 ontving hij de Frans Kellendonk-prijs. In 2005 overleed hij in zijn slaap op 57-jarige leeftijd in Michigan, hij doceerde er als Writer in Residence aan de Universiteit.  In 2006 kreeg hij postuum De Gouden Uil, de belangrijkste Belgische literatuurprijs voor zijn boek Ultramarijn.  Drie punten hebt U als U weet wie deze schrijver was?

 


 

ANTWOORDEN

GLOBE – FILM/MUZIEK

G1.  

Fragment 1 was “Lust for Life” van IGGY POP; en Kirk DOUGLAS (foto F) & Anthony QUINN (foto C) speelden de hoofdrollen in de gelijknamige film over het leven Vincent van Gogh

G2.  

True colors”, gezongen door Cindy LAUPER, een film met James SPADER (B) & John CUSACK (E)

G3.  

Jon VOIGHT (D) en Rebecca DE MORNAY (A) kun je zien in (onder meer) “Runaway Train”, wat dan weer een nummer is van SOUL ASYLEUM

VRAGEN-REEKS

1.       

Het slingerapparaat of de wilde ezel: we zochten een ONAGER

2.       

Grijpstra & De Gier, personages van Janwillem VAN DE WETERING

3.       

Voor het Acrostichon kon je best antwoorden met ENGELENBURCHT.  Maar CASTEL SANT’ANGELO keuren we natuurlijk ook goed.

4.       

De snookerspeler uit Wales, Dracula, oftewel REARDON Ray

5.       

Een andere Ray op 5, deze keer Ray DAVIES

6.       

De opperste weefsellaag: het EPITHEEL(weefsel)

7.       

De andere naam voor het Venentiaans gondellied is BARCAROLLE

8.       

De natuurlijke legering van goud en zilver is ELECTRUM

9.       

Na de preventieve en curatieve geneeskunde heb je ook nog REVALIDERENDE/REVALIDATIE

10.  

Op zoek gaan naar verborgen schatten: GEOCACHING

11.  

De spits van Barcelona: Samuel ETO’O

12.  

En tenslotte de NAZCA

De beginletters vormden dan de titel van Komrij’s roman: OVER DE BERGEN

ABC

A.       

Voor één punt zochten we natuurlijk het: ROBBENEILAND

B.       

Met de architect van de apartheid: VERWOERD HENDRIK (FRENSCH) kon U twee punten verdienen

C.       

En de schrijver voor drie punten: VAN WOERDEN HENK

 


 

Reeks 5

 

GLOBE - CRYPTOGRAMMEN

 

G1.  

Van de uiteinden van aboriginalkledij maak je een gebouw

G2.  

Vrouw die met de eerste twee aan tafel gaat.

G3.  

Per vergissing als eerste voor de televisie.

VRAGEN-REEKS

Ook in deze ronde geen verborgen links, verbanden of acrostichons

1.       

Hoe noemt men in Mexico de in kleurige pakken gestoken orkestjes, vaak straatorkestjes, bestaande uit minstens 2 violen, 2 trompetten, een gitaar of vihuela, een basgitaar of gitarron en zangers ? Ook de muziekstijl die deze groepen ten gehore brengen heeft dezelfde naam.

2.       

In Groot-Brittannië zijn vorige zondag (nog even nakijken) twee mensen om het leven gekomen toen een groot opblaasbaar kunstwerk werd weggeblazen door een hevige rukwind. Een groot aantal mensen stond in het kunstwerk, dat uit verschillende felgekleurde, aaneensluitende kamers bestaat, toen een windstoot de kabels deed breken en het kunstwerk 40 meter de lucht in blies. Wat is de naam van ofwel de kunstenaar ofwel van het kunstwerk?

3.       

De Ierse bevrijdingsorganiatie I.R.A. en travestie.  Twee onderwerpen die je niet meteen met elkaar associëert.  Toch slaagde een filmregisseur erin 2 films te maken waarin beide worden verweven.  Dit jaar nog zagen we Cillian Murphy als Patrick “Kitten” Brady in Breakfast on Pluto.  En in 1992 in de meer succesvolle “The Crying Game”, zagen we Forest Whitaker als Jody, een Britse soldaat die zijn ontvoerder en moordenaar vraagt om zijn vriendin op te zoeken moest hij de ontvoering niet overleven.  Hetgeen uiteindelijk ook gebeurt na Jody’s dood.  Wie regisseerde zowel The Crying game als Breakfast on Pluto?

4.       

Welke saus kan U bereiden als U de volgende ingrediënten allemaal gebruikt ?

·          1dl water

·          1 dl dragonazijn

·          7 peperkorrels

·          4 eidooiers

·          3 sjalotjes

·          1 blaadje laurier

·          300 gram boter

·          75 gram tomatenpuree

·          zout, peper

·          cayennepeper

·          worcestersaus

Deze saus kan U zowel bij vis- als vleesgerechten gebruiken.

5.       

Wanneer een koude massa lucht over een relatief warm aardoppervlak beweegt, worden de onderste luchtlagen van die koude massa, tot op ongeveer 10 meter hoogte, opgewarmd. Dit is een onstabiele situatie omdat warme lucht in koudere lucht wil opstijgen, denken we maar aan bijvoorbeeld warme luchtballonnen. Boven plaatsen die relatief snel opwarmen zoals een omgeploegde akker of zandgrond tussen bossen, kan de meer opgewarmde, lichtere lucht dan opstijgen.  In onze streken komt een dergelijke situatie vaak voor tijdens de lente en de zomer, wanneer het aardoppervlak voldoende is opgewarmd, bij N - en NW - winden.  Zolang de stijgende luchtlaag een hogere temperatuur heeft dan de omgevende lucht zal ze blijven doorstijgen, over een afstand van slechts een honderdtal meter tot soms meer dan 2 kilometer.  Hoe noemt men die opstijgende warme lucht in de luchtvaart of meterologie?

6.       

We zoeken een Amerikaans arts-psychiater die in 1926 in Zwitserland werd geboren.  Toen ze in 1958 in New York begon te werken, was ze ontzet over de standaard behandeling van stervende patiënten.  Ze legde zich toe op het thema en werd de internationaal erkende pionier en autoriteit op het gebied van stervensbegeleiding en verliesverwerking. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld bij het doorbreken van het taboe rondom sterven en rouwen.  Zij schreef een 20-tal boeken over het onderwerp. Wie is deze psychiater die in 2004 overleed?

7.       

Even kijken wie er wel eens op de paardenkoers durft te wedden. We zoeken namelijk de naam van de omheinde plaats nabij een renbaan waar de paarden voor het begin van de wedstrijd moeten vertoeven en waar het publiek de gelegenheid heeft ze te zien, met het oog op de weddenschappen.  U heeft al begrepen dat we deze fantastische zin uit Van Dale hebben gehaald, dus krijgt U er meteen nog een andere omschrijving bovenop.  Het woord dat we zoeken is eveneens, en we citeren opnieuw, een put waarin een ertsbaggermolen werkt als hij in land baggert.  Welk woord zoeken we?

8.       

Net zomin de wiskundigen kunnen rekenen op een Nobelprijs en daarom hun Turing prijs hebben, is er voor de architecten een surrogaat Nobelprijs in het leven geroepen.  Dit jaar werd de prijs door de Hyatt stichting voor de 28e keer uitgereikt.  Voor de 2e keer viel de eer te beurt aan een Braziliaan.  Na Oscar Niemeyer in 1988 kreeg op 30 mei ll.  Paulo Mendez da Rocha in Istanboel de geldprijs van 100.000 $ overhandigd.  Hoe heet deze zogezegde Nobelprijs voor de archictectuur?

9.       

Laten we het ook eens hebben over de export van Peru.  In de loop der eeuwen hebben 3 producten de export van Peru gedomineerd.  De uitvoer van goud is tegenwoordig niet meer van tel maar de Spaanse bezetter deed ooit flink zijn best dit tot topexportproduct te maken.  De zilverexport is daarentegen nog steeds een van de grootste ter wereld.  Het derde product is al een tijdje uit de markt geconcureerd door de chemische industrie, het is namelijk vogelstront.  In de 19e eeuw werd het onwelriekende goedje met tonnen naar Europa verscheept om daar te dienen als meststof.  Het goedje ontstaat meestal op droge open plaatsen waar vogels, met name zeevogels, massaal en vaak tientallen jaren samenkomen.  Onder welke naam kennen we deze vogelpoep?

10.  

Toen koning Minos van Kreta, Poseidon beledigde, nam deze wraak door een vloek over diens vrouw Pasiphaë uit te spreken.  Door die vloek kreeg zij ineens grote zin om met een witte stier te paren.  Probleem is natuurlijk dat om te paren de goesting van 2 kanten moet komen en die stier overtuigen was niet simpel.  Daarom deed de koning een beroep op een geniale uitvinder, kunstenaar en bouwmeester uit Athene.  Hij ontwierp voor haar een houten koe waarin zij zich kon verbergen.  De stier doorzag het bedrog niet en als resultaat van de gemeenschap die volgde, werd de minotaurus geboren.  Andere uitvindingen van hem zijn het labyrinth van Knossos en de vleugels die hij zijn zoon Icarus aanplakte om de oversteek van Kreta naar Athene te maken over de Egeïsche Zee.  Hoe heette die uitvinder?

11.  

Na de dood van koning Hoessein van Jordanië volgde zijn zoon Abdullah hem in 1999 op.  Die was toen al getrouwd met een in Koeweit geboren maar in Jordanië opgevoede Palestijnse.  Ondertussen hebben ze samen 4 kinderen. De koningin wordt geprezen om haar filantropische werk, maar wordt door religieuze moslims wel bekritiseerd voor haar westerse levensstijl en voorkeur voor westerse haute couture.  Wat is de (voor-)naam van huidige Jordaanse koningin?    

12.  

Wie hoort U hier zingen over Sophietje?

ABC - SPORT

A.       

In welke – Europese – steden heeft het WK-wielrennen al het meest plaatsgevonden?  Twee steden waren inderdaad al 4 maal gaststad voor het WK.  Eén van de twee levert U één punt. Als U er twee noteert, moeten ze allebei juist zijn.

B.       

De term die we zoeken komt uit de Japanse zelfverdedigingskunsten zoals jiu-jitsu, aikido en judo.  Het is het Japanse woord voor ontvanger, en hiermee duidt men diegene aan die bij een oefening een techniek ondergaat.  Daar het hier om zelfverdedingskunsten gaat, is het dus de aanvaller.  Twee punten als U weet welke term?

C.       

Het hoeft niet altijd schaakboksen te zijn, deze nieuwe sport kan ook tellen:  het is een combinatie van basketball, rugby, ijshockey & trampolinespringen.   Wedstrijden hebben plaats op een basketballterrein omgeven door plexiglazen wanden.  Op het terrein – of beter in – zijn er vier trampolines geplaatst aan elke zijde waardoor de spelers flinke sprongen kunnen maken.   Scoren doe je zoals bij basketball: de bal moet door de ring.  Dunken levert je drie-punten op.  Elk team bestaat uit 8 spelers, waarvan er 4 op het terrein.  De ploegnamen spreken voor zich: Bandits, Bouncers, Diablos, Riders, Slasher, Steal.  Wat is de naam van deze in de States razend populaire sport?

 


 

ANTWOORDEN

GLOBE - CRYPTOGRAMMEN

1.       

Van de uiteinden van aboriginalkledij maak je een gebouw: ABDIJ (eerste & laatste letters van aboriginalkledij)

2.       

Vrouw die met de eerste twee aan tafel gaat: ABDIS

3.       

Per vergissing als eerste voor de televisie: ABUIS

VRAGEN-REEKS

4.       

De orkestjes en de muziekstijl: MARIACHI

5.       

Naam van het kunstwerk: DREAMSPACE van AGIS Maurice

6.       

De regisseur Neil JORDAN

7.       

We zochten de CHORONSAUS

8.       

Opstijgende warme lucht is/in een THERMIEK(BEL)

9.       

Stervensbegeliding en verliesverwerking, het stokpaardje van Elisabeth KÜBLER-ROSS

10.  

Zowel voor de paardenrennen en de ertsbaggermolen: een PADDOCK

11.  

De architecten krijgen een PRITZKER (ARCHITECTUUR) PRIJS

12.  

Vogelpoep uit Peru: GUANO

13.  

De uitvinder DAIDALUS of aanverwante namen DAIDALOS of DEDAEL (oudnederlands)

14.  

De (voor-)naam van de Jordaanse koningin: RANIA

15.  

En JOHNNY LION zong over Sophietje

ABC - SPORT

16.  

De WK-steden: VALKENBURG of KOPENHAGEN

17.  

De term uit de Japanse zelverdedigingskunsten voor twee punten: UKE (TORI is de tegenhanger) (pronounced oo-keh)

18.  

Drie punten als je wist dat het om SLAMBALL ging.

 


 

Reeks 6 – FLIP FLAP

 

VRAGEN-REEKS

Het feit dat deze ronde 2x8 vragen telt, dat het antwoordformulier er anders uitziet, en het feit dat we hem flipflap ronde noemen, moet voldoende zijn om hier een specialleke te verwachten.

FLIP VRAGEN

1.       

Soms gebeurt het wel eens dat een personage in een serie door een andere acteur wordt vervangen. Zo had je in ‘Allo ‘Allo drie personages die in de loop van de serie door (twee) verschillende acteurs werden gespeeld: ten eerste Ernest – it is I – Leclerc (die zijn tweelingbroer Roger kwam vervangen); de Italiaanse kapitein Alberto – Wattamistaketomake - Bertorelli was het tweede personage.  Wat was het derde personage, gespeeld door Richard Gibson en later door David Janson?

 

2.       

Honderden uitgehongerde apen die hun vernielde biotoop ontvlucht zijn, vielen een maand geleden de gewassen en de woningen van dorpelingen op Java aan, zo meldde de Indonesische pers.  Normaal vinden de apen daar genoeg voedsel in de wouden en bovendien worden ze er gevoederd door toeristen. Maar het gebied is ondertussen verboden gebied verklaard voor bezoekers en de bossen zijn door lavastromen en de door een vulkaan uitgebraakte vloeibare as, verkoold.  Het centrum voor dierenbescherming van de dichtsbijgelegen grote stad, Yogyakarta, is toen begonnen met het opzetten van een wekelijkse voedseltournee om de apen bananen, maïs, papaya's en meloenen te bezorgen. Voor welke vulkaan, die nu al maanden lang gevaarlijk actief is en wiens naam "berg van vuur" betekent, zijn de apen gevlucht?

 

3.       

Een gruwelijke nacht was het die 14e juli 1966. In een verpleegstershuis in Chicago worden negen aspirant-verpleegsters bedreigd door een 23-jarige kerel. Hij bond ze allemaal aan handen en voeten met repen lakens; sloot ze gezamenlijk op in een kamer en stal hun geld om een reis naar New Orleans te kunnen betalen. Daarna nam hij ze een voor een mee naar telkens een andere kamer om ze daar om te brengen. Bij de achtste raakte hij de tel kwijt, want hij vergat de laatste; die had zich namelijk onder een bed verborgen. Hij werd gearresteerd nadat hij zelfmoord probeerde te plegen en in een ziekenhuis aan zijn tatoeage herkend werd. Hij werd schuldig bevonden aan acht moorden en veroordeeld tot de doodstraf. Die werd evenwel omgezet in 400 jaar gevangenisstraf.  Hij stierf in 1991 aan een hartaanval. Een aantal jaren na zijn dood kwamen foto’s en videobeelden van hem in de gevangenis boven. Blijkbaar had hij een hormonen-kuur gevolgd, want op de beelden waren bijna volgroeide borsten te zien. Ook toonden de beelden dat hij drugs nam en sex had met een mede-gevangene. Naam van deze weirdo?

4.       

In 1993 & 1994 won Tom Hanks de “Oscar” voor de beste mannelijk acteur. Iets dat enkel Spencer Tracey hem voor had gedaan. Ondertussen heeft Tom nog twee nominaties gehaald, maar zijn allereerste nominatie voor beste mannelijke acteur haalde hij al in 1988. En dit voor zijn rol in een komedie waar een jongen wakker wordt in het lichaam van een volwassene. Naast Tom Hanks acteerden ook Elizabeth Perkins, Robert Loggia & John Heard. Titel van deze film?

 

5.       

De Lytta vesicatoria is een kever uit de familie oliekevers of Meloidae. Soms wordt Cantharis vesicatorio gebruikt. De kever wordt ongeveer 18 tot 22 millimeter lang en is groen van kleur met een metaalglans over de gehele bovenzijde van het lijf. Bij gevaar scheidt hij een blaartrekkende stof uit die vijanden, maar ook voedselconcurrentie moet afschrikken. Deze stof ruikt en smaakt verschikkelijk en wordt ook via de huid opgenomen waarna zeer grote, doorzichtige blaren ontstaan die echter vanzelf weer verdwijnen. Hij komt voor in grote delen van Zuid-Europa en leeft voornamelijk op planten uit de kamperfoelie- en de olijffamilie. De kever is ook in een andere sector zeer bekend: hij bevat namelijk de stof cantharidine, wat een zeer giftige stof is, die vroeger zelfs in gifbekers werd gebruikt en bovendien priapisme kan veroorzaken. Naam van deze kever?

6.       

We zoeken de naam van een in 1966 in Amsterdam geboren maar in Suriname opgegroeide stand-up comedian en cabaretier.  Het bekendst is hij van zijn op Nederland 3 uitgezonden programma "... is laat".  In dat programma zijn de vaste onderdelen, stand-up comedy met steeds andere comedians uit de ganse wereld, een rubriek met reporter Quintis Ristie, die tegenwoordig met zijn reclamespotje voor Lassie rijst een hint geeft naar de oorzaak van zijn overgewicht en uiteindelijk een vraaggesprek met tante Esselien (zeg maar tante Es). Van tante krijgt U ook een foto.  Wie is deze Nederlandse grapjurk?

7.       

Als je het succes van een voetballer moet aflezen aan de ploegen waar hij voor speelde, dan is het maar minnetjes voor deze kerel: slechts twee. Hij debuteerde in 1979 in het eerste elftal van Sparta, waar hij in zeven seizoenen zo’n 165 wedstrijden speelde.  In 1986 stapte hij over naar Ajax. Veertien seizoenen, zo’n 372 wedstrijden, wat een unicum is in het Nederlandse voetbal.  Zijn palmares is indrukwekkend: vijf landstitels, vier nationale bekers, de Champions League, Europa Cup II, de UEFA-beker en de Intercontinental Cup (de Wereldbeker voor teams).  Voor Oranje trad hij 42 keer aan, en scoorde slecht één keer. Wie is deze ondertussen ex-trainer van datzelfde Ajax?

8.       

U hoort nu een fragmentje van Fabienne Demal.  Wat is haar artiestennaam?

FLAP VRAGEN

9.       

Welke zangeres had in 1973 een hit met 'Killing me softly with this song'?

10.  

Fragmentje muziek, naam van de groep? “One Way Ticket”

11.  

Welk boek eindigt er nu in hemelsnaam met het woord ‘enzovoort’? Dat is toch geen einde van een boek. Maar toch is het zo: het is namelijk de debuutroman uit 1941 van een Vlaamse schrijver en eigenlijk het werk van zijn echtgenote, dat van ‘enzovoort’ niet het gehele boek. Ze vond dat hij zijn boek maar moest insturen voor de Leo Kreyn-prijs. De schrijver zelf wilde dit niet, want ‘het was nog niet klaar’. Zijn vrouw heeft dan buiten zijn weten om, het manuscript genomen, op de laatste bladzijde ‘enzovoort’ toegevoegd en het manuscript opgestuurd. En het boek heeft in 1942 inderdaad de Leo Kreyn-prijs gewonnen. Wiens debuutroman eindigt met het woord ‘enzovoort’?

12.  

Elk apparaat dat je aansluit op een computer-netwerk heeft een uniek identificatienummer, dat er voor zorgt dat deze apparaten met elkaar kunnen communiceren. Vrijwel ieder netwerkapparaat heeft een vast, door de fabrikant bepaald hardware-adres. Netwerkverkeer op een lokaal netwerk maakt gebruik van deze adressen van de aangesloten computers en andere netwerkapparaten. Een netwerkswitch onthoudt de adressen van de op de verschillende poorten aangesloten apparatuur, zodat verkeer tussen twee betrokken systemen doorgeschakeld kan worden en niet over alle kabels in een sternetwerk hoeft te worden gestuurd. Dit is erg bevorderlijk voor de snelheid van het netwerk. Dit is niet het IP-adres, want dat is enkel voor computers, zowel in een lokaal netwerk als op het Internet. Met welke afkorting worden dit soort hardware-adressen aangeduid?

13.  

De plant die we zoeken is de Ipomoea lobata en is een klimplant met dunne kruidachtige tot 6 meter lange stengels.  In zijn oorspronkelijke habitat, tropisch en subtropisch Amerika, worden de bloemen bestoven door kolibries, maar ook bij ons kan hij als éénjarige plant worden gekweekt.  Besteed voldoende aandacht aan de foto want aan de typische bloemen dankt hij zijn Nederlandstalige naam.  En die vragen we U dan ook.

14.  

Hij werd geboren als Emmanuel Radnitsky in 1890 in Philidelfia. Toen hij 15 was kreeg hij van zijn familie een troetelnaam die hij later als artiest ging gebruiken en met welke hij ook alleen wenste aangesproken te worden.  Hij was een schilder, beeldhouwer, filmmaker maar vooral bekend als fotograaf. Wat is de artiestennaam van de man die meer dan 40 jaar in Parijs woonde, begraven ligt op Montparnasse en 6 jaar getrouwd was met de Belgische dichteres Adon Lacroix? (2 afbeeldingen)

15.  

We zoeken één van de weinige tennis-talenten afkomstig uit Japan.  Alhoewel ze linkshandig is, moest ze van haar ouders toch rechtshandig spelen.  Linkshandigheid was in Japan vroeger zelfs een wettige reden om je echtgenote te verstoten, dus je begrijpt de bezorgheid van papa en mama, en wordt nog steeds niet aanvaard.  In haar loopbaan won ze acht titels: zeven in het enkelspel en één in het dubbelspel. In 1994 bereikte ze de top 10 van de wereld. Haar eerste toernooizege behaalde ze in eigen land, tijdens de Japan Open in Tokio. Daarin versloeg ze o.a.Sabina Appelmans. Op de Australian Open van 1994 werd ze de eerste Japanse vrouw na 1973 die een halve finale van een Grand Slam-toernooi wist te bereiken. In datzelfde jaar bereikte ze de 9e plaats op de wereldranglijst. In 1996, tijdens de Fed Cup-ontmoeting met Duitsland zorgde ze voor de verrassing: ze versloeg de nummer 1 van de wereld: Steffi Graf. Hiermee boekte Japan een 3-2 zege en kwalificeerde het zich voor de halve finale, waar het met 5-0 onderuit ging tegen de VS. Ze bereikte ook de halve finale op Wimbledon maar schokte eind dat jaar haar fans met haar aankondinging dat ze het tennis voor bekeken hield.  Wie is deze Japanse ?

16.  

Deze Canadese wapenhandelaar was directeur van het bedrijf Space Research Corporation dat in Brussel zetelde en hij ontwikkelde voor Sadam Hoessein een superkanon. In maart 1990 werd hij vermoedelijk door de Israëlische geheime dienst de Mossad omgebracht voor de deur van zijn flat  Hoe heette deze wapenhandelaar?

 


 

ANTWOORDEN

De antwoorden komen in een iets andere volgorde ...

1.       

Het personage uit ‘Allo ‘Allo: Herr Otto FLICK
En U hoorde voor vraag 9 : “Killing me softly” van Roberta FLACK
FLICK-FLACK dus

2.       

De vulkaan in kwestie was de MERAPI
Die ... een ERUPTION ... (aan te passen alnaargelang de actualiteit)

3.       

De niet zo bijster slimme moordenaar: Richard SPECK
En het boek was: “De voorstad groeit” van LOUIS PAUL BOON
SPECK & BOON (dichterlijke vrijheid om vragen over Tommeke te vermijden)

4.       

De film met Robert Loggia & Tom Hanks: BIG
En in de computer-wereld een MAC-adres
BIG MAC

5.       

De kever was natuurlijk een SPAANSE VLIEG
Het plantje een SPAANSE VLAG

6.       

Tante Esselien en stand-up comedian: RAYMANN Jörgen
En de fotograaf was MAN RAY

7.       

De voetballer Danny BLIND
De Japanse tennisster Kimiko DATE
BLIND DATE

8.       

Fabienne Demal kennen we onder de naam Axelle RED
De wapenhandelaar Gerard BULL

RED BULL

 


 

Reeks 7

 

GLOBE - PODIUM

G1.  

Wat is de titel van dit Suske & Wiske album uit de zogeheten “Blauwe Reeks”?

G2.  

Daarnaast een F1-circuit, simpele vraag: wat is de naam van deze omloop?

G3.  

Een mugshot van een actrice van enkele jaartjes terug; haar naam?

VRAGEN-REEKS

1.       

De oudste bekende naam van de stad is Serdica: dit was de naam die de Romeinen aan de nederzetting gaven, naar de Serden, de Thracische stam die hier woonde. De Hunnen verwoestten het Romeinse Serdica, waarna de Byzantijnse keizer Justianus I de stad als Triaditsa herbouwde. In 1736 kreeg ze haar huidige naam.  Welke Europese hoofdstad bedoel we?

2.       

Als in Nederland Willem-Alexander de troon bestijgt, zal het meer dan 100 jaar geleden zijn dat er nog eens een koning was: koning Willem III. Zijn echtgenote nam na zijn dood het regentschap waar? Ze overleed in 1934 en was de overgrootmoeder van Beatrix.  Wie was die Nederlandse koningin-regentes ?

3.       

Grote schok voor de fans van Spring: Katrijn & Chantal verdwijnen uit de serie! Kleine meisjes worden groot en willen ook wel eens iets anders. Chantal – of Cara van der Auwera - is ondertussen omroepster op VT4 en presenteerde: “Let’s Dance” samen met Hans Otten.  Katrijn is vaak te zien op JimTV als I-Jay en is later op het jaar te zien in Wittekerke. Wat is haar naam?

4.       

Van tenminste twee keukenapparaten is bekend dat ze bij toeval zijn uitgevonden. De eerste is de Teflon-pan, door een chemicus van DuPont.  De andere uitvinding werd gedaan door Percy Spencer. Die werkte in een fabriek van radarschermen en merkte op een dag dat de chocoladereep in zijn jaszak smolt als hij langs een apparaat liep dat radargolven uitzond. Een dag later probeerde Spencer er een ei mee te koken. Dat lukte niet, omdat het ei uit elkaar spatte. Maar een jaar later stond zijn nieuwste uitvinding al in de winkel. Welke uitvinding?

5.       

In het jaar 1888 reden Richard Wetherill en zijn vader Charlie Mason door het wilde landschap in het Zuidwesten van Colorado, op zoek naar verdwaalde runderen.  Het overwoekerde bergmassief, verheft zich 600 meter uit het vlakke land omhoog en beslaat meer dan 200 km².  De beide boeren stootten op een steile canyon en keken recht in een reusachtig ovaal hol – beschenen door de ochtendzon – en ontdekte een ruïnestad die leek te zweven.  Ze hadden Cliff Palace (rotspaleis) ontdekt.  Dat in dit ontoegankelijke gebied ooit een volk van hoge culturele ontwikkeling geleefd heeft, daarvan verhalen de mythen van de Navajo’s; ze noemden hen “Anasazi”, “zij die hier voor ons waren”.  Waar bevinden deze rotswoningen zich?

 

6.       

 

De persoon die we zoeken stond in 1898 aan het hoofd van de Britse strijdkrachten ten tijde van het incident met de Fransen in Fasjode (het huidige Kodok), in Oost-Soedan op de Witte Nijl.  Dit incident had kunnen uitgroeien tot een echte oorlog tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, maar men vond een politieke oplossing die uiteindelijk leidde tot de ‘Entente Cordiale’.  Maar de man is wellicht het meest bekend omdat hij de eerste concentratiekampen voor burgers bouwde tijdens de Zuid-Afrikaanse boerenoorlog van 1899 tot 1902.  Om wie gaat het hier?

7.       

Verzinken is het van een laagje zink voorzien van een voorwerp; vernikkelen gebeurt met nikkel, gebruik je chroom dan is het weer verchromen.  Wat is nu de algemene naam voor deze behandeling, mits je gebruik maakt van elektriciteit om dit te doen?  De behandeling is genaamd naar een Italiaans natuurkundige?

8.       

Een temperamentvolle jonge man, zoon van een schoenmaker en leerbewerker, blijkt de inspiratiebron te zijn voor Daniel Defoe’s Robinson Crusoe. Toen deze kerel in augustus 1695 op het matje geroepen werd om zijn onaanvaardbare gedrag in de kerk kwam hij niet opdagen. Hij voer mee in boekaniersexpedities naar de Zuidelijke Zeeën en ging in 1703 aan boord van het galei ‘Cinque Ports’ als zeilmeester.  Het jaar erop had hij een ruzie met de kapitein, en vroeg in oktober of hij van boord gezet kon worden in de Juan Fernandez archipel voor de Chileense kust.  Na vier jaar en vier maanden daar alleen gewoond te hebben, werd hij op 2 februari 1709 opgepikt door kapitein Woods Rogers.  Die Juan Fernández archipel bestaat uit een reeks eilanden & eilandjes, onder andere: Robinson Crusoe (ook wel Juan Fernandez eiland genoemd en Santa Clara.  Een ander eiland kreeg de naam van deze Robinson Crusoe.  Zijn naam?

 

9.       

"Statige lakeien op ijs temidden van een sneeuwstorm" is het beeld dat men vaak van pinguïns heeft. Deze vogelsoorten leven niet alleen in de ijzige kou van de Zuidpool maar ook in meer gematigde streken. Zo leven er bijvoorbeeld pinguïns langs de kusten van Chili en Peru. De soort die we zoeken heeft een brede zwarte band in de vorm van een omgekeerde paardehoef over hun borst. Die is bedekt met enkele zwarte vlekjes, in een voor elke pinguïn uniek patroon.  Ze lijken sterk op de Afrikaanse pinguïn, maar ze zijn kleiner, hebben verhoudingsgewijs langere vleugels en een smallere witte band op hun kop.  Ze nestelen in holen die ze uitgraven in de mest (zogenaamde "Guano") van de voorgaande generaties.  Door de afbouw van die mest door de mens wordt hun bestaan bedreigd, evenals door de overbevissinng. In het Noorder Dierenpark Emmen in Drenthe bevindt zich de grootste kolonie van enkele honderden pinguïns in een dierentuin.   Zijn naam heeft deze soort te danken aan een Duitse ontdekkingsreiziger.  Naam van deze soort pinguïns?

 

10.  

Om land- en tuinbouwgrond niet nodeloos uit te putten werkte men reeds in de Middeleeuwen met een bepaald systeem. Men verdeelde de beschikbare grond in 3 gelijke percelen en zette op deel 1 de zomergranen, op deel 2 de wintergranen en deel 3 bleef braak liggen. Uiteraard heel ineffecient maar noodzakelijk om de grond niet uit te putten. Hetzelfde stelsel wordt nog altijd gebruikt maar nu zal deel 1 dienen voor bladgewassen die veel bemesting nodig hebben en krijgen, deel 2 voor wortel- en knolgewassen die minder mest nodig hebben en deel 3 dient voor de vlinderbloemigen die geen bemesting nodig hebben. Hoe noemt men dit rotatiesysteem voor gewassen ?

 

11.  

Wat is de naam van de Ierse sit-down-comedian die, gezeten op een hoge barkruk, ondertussen whiskey drinkend & sigaretten rokend, zijn publiek entertainde met allerhande verhalen over hoe hij een vingerkootje kwijtspeelde. Sketches waar de paus en andere katholieken het moesten ontgelden, leverden hem zelfs een verbanning van Britse televisie op.  De bekend(st)e one-liner van hem is: "I'm an Atheist...thank God." Zijn shows eindigde hij steevast met “"Goodnight, thank you, and may your God go with you". Hij overleed vorig jaar, wat is zijn naam?

 

 

12.  

Streepje muziek: naam van deze groep?

ABC - MYTHOLOGIE

A.       

In de Germaanse (of Noordse) mythologie had je oppergod Odin – ook bekend als Wodan en nog een pak andere namen.  Hij omringde zich met een aantal huisdieren. Zoals het paard met acht benen. Voor één punt: naam van dit paard?

B.       

Odin had ook nog wat voorwerpen.  Zoals de door dwergen vervaardigde speer Gungnir die nooit mist – handig toch zo’n ding -  en een gouden ring.  Een ring,  bron van een onmetelijke rijkdom.  Handig toemaatje: elke negende nacht “drupten” er als het ware acht identieke ringen vanaf.  Jammer genoeg hadden deze ringen niet dezelfde feature als de oorspronkelijke ring.  Voor twee punten: Wat was/is de naam van deze ring?

C.       

Het kostte Odin één oog, maar in ruil daarvoor kreeg hij twee raven, de ene staat voor Verstand, de andere voor Geheugen: HUGIN & MUNIN.  Odin at nooit, hij dronk alleen maar wijn.  Het vele vlees dat hem toch werd voorgezet, gaf hij aan zijn twee wolven: hun namen staan voor gulzigheid en vraatzucht.  Voor drie punten: wat zijn de namen van die twee wolven?  

 


 

ANTWOORDEN

GLOBE - PODIUM

G1.  

Het Suske & Wiske album uit de “Blauwe Reeks”: DE BRONZEN SLEUTEL

G2.  

Daarnaast het circuit van SILVERSTONE

G3.  

En tenslotte uit de sitcom “Growing Pains”: Tracey GOLD

VRAGEN-REEKS

1.       

De Europese hoofdstad is SOFIA

2.       

De overgrootmoeder van Beatrix was KONINGING EMMA

3.       

Van Spring naar Wittekerke: LIEGEOIS Anneleen

4.       

Percry Spencer vond bij toeval de MICROGOLFOVEN / MAGNETRON uit.

5.       

De rotswoningen van MESA VERDE

6.       

Het hoofd van de Britse strijdkrachten, Lord KITCHENER

7.       

De algemene benaming voor verzinken, verchromen is GALVANISEREN

8.       

De inspiratiebron te zijn voor Daniel Defoe’s Robinson Crusoe en het eiland SELKIRK Alexander

9.       

De HUMBOLDT PINGUIN

10.  

Het rotatiesysteem voor gewassen of Het DRIESLAGSTELSEL

11.  

De sit-down-comedian Dave ALLEN, of zijn echte naam David Tynan O'MAHONY

12.  

En U hoorde van eigen bodem: ABSYNTHE MINDED

ABC – MYTHOLOGIE

A.       

Het paard met acht benen (poten?) is natuurlijk SLEIPNIR

B.       

En de ring van Odin: DRAUPNIR

C.       

De wolven van Odin: GERI & FREKI (GERE;FREKE;FEKE)

 


 

Reeks 8

 

GLOBE - REBUSSEN

Drie foto-rebussen … u antwoordt telkens met de twee gevraagde namen/woorden/ …

VRAGEN-REEKS

1.       

Vooraleer melk kaas wordt, is er een heel fabricageproces aan vooraf gegaan. Eén stap ervan is het toevoegen van stremsel, waardoor in de melk een splitsing plaatsheeft tussen een vaste stof die men wrongel noemt en een vocht. Hoe luidt de specifieke naam voor dat vocht?

2.       

Wie was de echtgenote van de Romeinse oppergod Jupiter? Ze werd vereenzelvigd met Hera uit de Griekse mythologie. Haar feestdag, de Matronalia was op 1 maart, ooit het begin van het nieuwe jaar. Wie was in de Romeinse mythologie de koningin der Goden?

3.       

Vragen naar welke hoofdstad nu het hoogst gelegen is, kan wel eens leiden tot hevige discussies aan de jurytafel.  Daarom lossen we het op als volgt: beschouwen we La Paz als de hoofdstad van Bolivia, dan is de stad die we zoeken de op één na hoogst gelegen hoofdstad.  Gaan we voor Sucre als hoofdstad van Bolivia, dan is de gezochte stad wel de hoogst gelegen hoofdstad.  Die stad ligt twintig kilometer ten zuiden van de evenaar, op de westelijke helling van de Pichincha, een actieve vulkaan in het Andesgebergte.  Het heeft een historisch centrum dat na dat van Havana op Cuba het grootste is van Latijns-Amerika. In 1978 werd het centrum op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.  De ligging is vrij uniek: vlak tegen de evenaar aan, op zeer grote hoogte en omgeven door 14 deels actieve vulkanen.  De stad wordt regelmatig getroffen door aardbevingen en asregens.  In september 2002 vond de laatste grote vulkaanuitbarsting plaats: de vulkaan El Reventador kwam tot uitbarsting.  Welke hoofdstad zoeken we?

4.       

Een weggevertje voor de dames in de zaal. U treft dit uit het Frans afkomstig woord aan op de verpakking van vrijwel alle panty’s. Oorspronkelijk betekent het heel vreemd: “penning”, maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt om het gewicht in gram aan te duiden van 9000 meter draad en vormt op die manier een garennummer voor nylon, (kunst)zijde en synthetische vezels en garens. Voor panty’s duidt het de dikte van het weefsel aan. Welke eenheid voor het meten van garen of weefsels, echter geen SI-eenheid, zoeken we?

5.       

Hoe heet het oudengelse heldendicht, genoemd naar de centrale figuur, waarin deze de koning der Denen van de reusachtige demon Grendel en zijn moeder verlost?  Het is het vroegste heldenboek van de Germanen en werd geschreven tussen 675 en 850.  Het enige overgeleverde handschrift ligt in het Britisch Museum te Londen.

6.       

Molly is een highschool track coach, zeg maar atletiektrainster op middelbare school, die liever een American football team zou coachen, zoals haar vader. Dit is in één zin de plot van een film uit 1986 met Goldie Hawn in de hoofdrol. Het is het typische verhaal van een onervaren leraar – trainer in dit geval – en een zootje ongeregeld, die uiteindelijk de o-zo broodnodige overwinning behalen.  Wat is de titel van deze film, waarin zowel Wesley Snipes als Woody Harrelson hun Hollywood-debuut maakten?

7.       

Deze kerel leidde de republikeinse troepen in de Engelse Burgeroorlog.  In 1649 slaagde hij in zijn opzet: de afschaffing van de monarchie en execute van Karel I van Engeland.  Eerst staatshoofd van het Engelse Gemenebest, daarna gewoon dictator van Engeland.  In 1657 werd hem de kroon van Engeland aangeboden; hij twijfelde toch even, misschien omdat hij zelf het koningschap had afgeschaft.  Onder druk van het leger weigerde hij de kroon en nam dan maar de titel Lord Protector aan.  Na zijn door in 1658 werd hij opgevolgd door zijn zoon Richard die er nog minder van bakte dan de vader.  Het parlement bracht dan de monarchie terug in voege, met Karel II.  In 1661 werd het lijk van de Lord Protector opgegraven en postmortem geëxecuteerd 12 jaar nadat hij zelf Karel I had laten executeren.  Naam van deze Lord Protector?

8.       

Aan het eind van de twintigste eeuw werd er in Nederland door Heineken een nieuw biermerk op de markt gebracht.  Eerst met succes, maar toen cabaretier Youp van ’t Hek er in een conference de spot mee dreef, viel de verkoop sterk terug. Vandaag vind je het niet meer terug in Nederland, maar het wordt nog steeds met success wereldwijd verkocht.  Welk biermerk?

9.       

Wie is de schilder van de werken op de afbeelding? Afbeelding: NIGHTHAWKS

10.  

Dit jaar was het eindelijk eens iemand anders dan Lance Armstrong die de Tour won.  In de 7 jaren dat Armstrong in het geel op het podium in Parijs stond, waren er 8 die naast hem mochten plaatsnemen.  We hebben het hier dan wel over de nummers 2 & 3 uit het klassement en niet over de eindwinnaars van het punten- en bergklassement.  Ullrich mocht 4 keer naast Lance staan, Beloki 3 keer en Basso 2 keer.  Vijf anderen mochten slechts één keer op het podium samen met Lance.  We geven U er vier, wie was de vijfde:  Escartin, Vinokoerov, Kloden & Rumsas.   Alle namen nog eens op een rijtje: Ullrich, Beloki, Basso, Escartin, Vinokoerov, Kloden & Rumsas.  Maar wie ontbreekt er nog?

11.  

s Werelds grootste reflector staat in het Mauna Kea Observatory, genoemd naar de sluimerende vulkaan op Hawaii waarop de sterrenwacht ligt. Het observatorium ligt vlakbij de top op 4205 meter hoogte, waardoor het mogelijk is 's nachts helder waar te nemen met minimale hindering door kunstlicht of de nevel in de dampkring. De enorme spiegel van de telescoop bestaat uit 36 segmenten die licht opvangen en het in een klein gebied bijeenbrengen. Door een stelsel van elektronisch bestuurde spiegels zorgt de telescoop voor uitzonderlijk heldere beelden. Elk segment is ongeveer 2 meter in doorsnee.  Wat is de naam van deze telescoop?

12.  

We zoeken een stad in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, die ligt aan de Donau bij de monding van de Iller. Ze is beroemd vanwege haar hoogste kerktoren ter wereld en als geboortestad van Albert Einstein. De eerste vermelding van deze stad dateert van 854. Keizer Frederik Barbarossa verleende haar in 1181 stadsrechten. Drie jaar later werd het een Vrije Rijksstad. Sinds 1967 is het een universiteitsstad. Welke stad?

ABC

Op zoek naar de originals.  U hoort drie covers van bekende en minder bekende songs.  Graag hadden we van U de originele uitvoerder gehad.

A.       

 

B.       

 

C.       

 

 


 

ANTWOORDEN

GLOBE

G1.  

HELENA (foto Fourment) is de hoofdstad van de staat MONTANA (afbeelding tekenfilmreeks)

G2.  

Dr Phil en de film Michael COLLINS voor Phil COLLINS met z’n hit TWO HEARTS

G3.  

SWARTENBROECKX (foto An) is de echte naam van de Belgische dj BUSCEMI (foto Steve Buscemi)

VRAGEN-REEKS

1.       

De vaste stof is wrongel, het vocht is WEI

2.       

De Romeinse tegenhanger van de Griekse Hera is JUNO

3.       

De hoogste – of op één na hoogste – hoofdstad van de wereld: QUITO (hoofdstad van Ecuador)

4.       

De eenheid voor garens: DENIER of DEN.

5.       

De koning der Denen BEOWULF

6.       

De film met Goldie Hawn, Wesley Snipes & Woody Harrelson: WILDCATS

7.       

Lord Protector Oliver CROMWELL

8.       

Het biermerk waar Youp van ’t Hek een einde aan kon maken: BUCKLER

9.       

U herkende natuurlijk “Nighthawks” en “Railroad”, allebei van Edward HOPPER

10.  

In 1999 stond Escartin samen met Alex ZULLE naast Lance Armstrong

11.  

In het Mauna Kea Observatory staat de KECK telescoop

12.  

De universiteitsstad ULM

ABC

A.       

Het eerste fragment dat U te horen kreeg was het meisjeskoor SCALA, met het nummer Under the bridge, en dat is – bij mijn weten – van RED HOT CHILI PEPPERS.

B.       

Twee punten: voor GUANO APES met Big in Japan van ALPHAVILLE

C.       

De driepunter: TOTO met BODHISATTVA en dat is/was van STEELY DAN

 


 

Reeks 9 – FOTO TIP RONDE

 

VRAGEN-REEKS

Als afsluiter een foto-tip-ronde ...

1.       

Deze stad werd gesticht door Idris I in 789. In 810 werd er de Kairoyine moskee gebouwd en in 859 de Karueein universiteit.  In 1548 werd het een deel van het Marokkaanse rijk, en zelfs tot hoofdstad gebombardeerd.  Het omvat naar alle waarschijnlijkheid de grootste autovrije zone ter wereld.  Het is tevens de op twee na grootste stad van Marokko, na Casablanca & Rabat, en ze ligt in de gelijknamige prefectuur.  Het vormt samen met Marrakesh, Meknes & Rabat de “vier koningsteden”. Naam van deze stad?

2.       

Geen Amerikaans president had ooit meer onthullende bijnamen. De Red Fox of Kinderhook zei iets over zijn afkomst en zijn haarkleur, Flying Dutchman over zijn etnische achtergrond, de Little Magican over zijn politieke vaardigheden en de Amerikaanse Talleyrand over zijn staatsmanschap. Hij was slim, de sluwste en meest geslepen politicus van zijn generatie in de Democratische Partij. Zelf wist hij dat maar al te goed: men zei dat deze eerste president van niet-Britse afkomst en de enige die Engels niet als moedertaal had, zo ijdel was dat het tapijt voor zijn spiegel slijtplekken vertoonde. Wie was deze 8e president van de VS?

3.       

De basis van het gezelschapspel dat we zoeken, vind je in veel spellen (zoals bijvoorbeeld bij Kolonisten of Monopoly) : het verwerven van gebouwen of eigendom.  De speler die aan het eind hierdoor de meeste punten heeft behaald, wint het spel. Sommige spellen houden daar op, bij dit spel begint pas de ellende, of beter: de lol. Voor het verwerven van de gebouwen kruip je namelijk in de huid van een van de acht karakters: moordenaar, dief, magiër, koning, prediker, koopman, bouwmeester of condottiere.  Elk karakter heeft een speciale eigenschap, die de speler tijdens diens beurt kan gebruiken.  Zo kan de dief het geld van een andere speler “stelen” om zijn eigen gebouw te bekostigen. De moordenaar kan een andere speler elimineren voor één beurt. Iedere beurt speel je met een ander karakter, en nooit weet je met zekerheid welke karakters de anderen hebben gekozen. Wat is de naam van dit leuke gezelschapspel dat eindigt zodra een speler 8 gebouwen in zijn bezit heeft?

4.       

Vorige Eeuw: Als minister van Buitenlandse Zaken niet weten dat de Argentijnen ’s lands Falklandeilanden willen overvallen, tja, dan zit er maar één ding op: aftreden.  Dat deed deze Lord dan ook prompt, ook al was het zijn inlichtingendienst die faalde.  Als doekje tegen het bloeden mocht hij in 1984/85 de functie van Joseph Luns overnemen als secretaris-generaal van de NAVO.  In ’88 werd hij zelf opgevolgd door Manfred Wörner.  Wie is deze Britse politicus?

5.       

SPORT:  Op de Olympische Spelen in Athene haalde deze Amerikaanse kogelstoter niet eens de finale.  Twee jaar later, op de Wereldkampioenschappen indoor in Moskou was het wel prijs:  met een stoot van 22m11 haalde hij het goud binnen met de beste wereldjaarprestatie indoor.  Zijn naam?

6.       

Honderd tweeëndertig jaar.  Op één na de oudste mens op aarde.  Over hooguit tien dagen is zijn zesde Stileman-verjongingskuur uitgewerkt.  Voor een nieuwe behandeling heeft hij een miljoen pond nodig.  Zonder dat geld zal hij sterven ... en hij heeft net zijn laatste cent verloren bij het pokeren!  Zo begint het eerste album uit deze stripreeks, met als titel “Dodemanshand”.  Er zouden nog een vijftal volgen: Als er geen hemel is ; Eerste kwartier ; Nieuwe maan ; Anna van de 1000 dagen.  Na een pauze van zo’n 5 jaar verscheen vorig jaar het zesde album in deze reeks: SARABANDE.  Wat is de naam van de held tegelijkertijd de naam van de reeks?

7.       

Tussendoor drie audio-fragmenten, die op hun beurt ook een foto-tip meekregen.

Zanger

8.       

Groep van eigen bodem

9.       

Klassiek, dus componist

10.  

Aan de noordelijke grens van de Australische deelstaat Victoria met Nieuw-Zuid-Wales ligt een rivier.  De eigenlijke grens is de zuidelijke oever van deze rivier, m.a.w. de rivier zelf behoort tot de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales.  Welke rivier ?

11.  

Hij had vrij conservatieve standpunten en een religieuze overtuiging. Hij was verantwoordelijk voor de invoering van de zogenaamde Patriot Act, die de overheid verregaande informatie kan verschaffen over personen. Het toepassen van de zo bekritiseerde ondervragingsmethoden op Guantanamo Bay en in de Abu Ghraib-gevangenis kunnen we ook op zijn conto schrijven. Op het einde van de eerste legislatuur van Bush junior gaf hij zijn ontslag, misschien onder lichte dwang omdat zijn beleid schade aanrichtte.  Wie was tijdens de eerste legislatuur van George W. Bush minister van justitie?

12.  

De in 1450 geboren Nederlandse kunstschilder Jeroen – Hieronymus – Bosch tekende zijn werk met Bosch, omdat hij in ’s Hertogenbosch geboren en getogen werd.  In Spanje werd hij met “El Bosco” aangeduid.  In 1480 werd hij Jeroen Die Maelre genoemd.  Maar wat was nu zijn echte naam?  Of wat was de familienaam van zijn vader?

13.  

TV: Nicholas Lyndhurst kennen we vooral van zijn rol als Rodney 'Dave' Trotter in de Britse comedy ‘Only fools and horses’ samen met David Jason.  Begin jaren ’90 speelde hij de rol van Peter Chapman, een sullige nerd die bij toeval bij de MI5 terechtkomt.   Hij gaat helemaal op in het spionage-wereldje en wil absoluut een code-naam.  Met tegenzin wordt er hem eentje toegekend.  Een Britse comedy die het jammer genoeg maar drie seizoenen heeft uitgehouden.  Titel van die reeks, waar Peter’s codenaam in voorkomt?

14.  

Film: Een talentvolle ingenieur is al zes maanden spoorloos en de politie tast in het duister. Zijn vrouw en zijn partner doen beroep op een privé-detective die de vermiste goed kent. De enige aanwijzing die hij heeft is Bree, een hoertje in New York City, naar wie de ingenieur enkele onaangename brieven schreef. Titel van deze film uit 1971 van Alan Pakula met in de hoofdrollen Donald Sutherland en Jane Fonda, die voor haar rol haar eerste Oscar in ontvangst mocht nemen.

15.  

We zoeken een in 1908 in Buenos Aires geboren kunstenares. Toen ze nog heel jong was, scheidden haar Argentijnse vader en Italiaanse moeder en die laatste nam haar mee naar Italië. Toen haar vader hun achternakwam en haar probeerde te ontvoeren, kreeg haar moeder van de plaatselijke authoriteiten geen hulp of bescherming. Toch was haar moeder haar ex te slim af door gedurende 6 jaar haar dochter te verkleden als jongen. Op haar 18e vertrok ze naar Parijs waar ze al heel snel de aandacht van de surrealisten trok. Tot die groep heeft ze nooit willen behoren, niet in het minst door de mysoginie en homofobie van het clubje, geleid door André Breton, en ze veranderde ook regelmatig van stijl, al zouden vrouwen en sexualiteit regelmatig in haar werk blijven opduiken. Wie was deze in 1996 in Parijs overleden kunstenares?

 

 


 

ANTWOORDEN

1.       

Tommy Cooper met z’n hoofddeksel: de stad in Marokko, FEZ

2.       

De stripfiguren Goegebure & Vanderneffe zijn buren van Kiekeboe. De president in kwestie: Martin VAN BUREN

3.       

Het gezelschapspel en de Italiaanse politicus & filosoof: MACHIAVELLI

4.       

Lord Peter CARRINGTON was de opvolger van Joseph Luns, en U kon het wel en wee van de Carringtons volgen in de serie Dynasty

5.       

Kogelstoter-top van ’t moment: Reese HOFFA.  De film-affiche met Nicholson & De Vito: HOFFA

6.       

De stripheld/stripreeks: DALLAS BAR (U herkende ongetwijfeld de cast van dat serietje uit de jaren ’80)

7.       

U hoorde: “A girl like you” van Edwyn COLLINS, naamgenoot van Phil Collins

8.       

Telly Savalas heeft ook nog liedjes gezongen, maar de Belgische groep rond David Poltrock, Jan Roelkens en Diederik Luyckx heet ook SAVALAS, en daar hoorde U …

9.       

Tenslotte de componist en Wendy Richards in “Are you being served?”: zij is Miss Brahms en hij – de componist – heet Johannes BRAHMS

10.  

Bill Murray was de tip voor de rivier: MURRAY

11.  

De foto van Richard Ashcroft kon U leiden naar JOHN ASHCROFT

12.  

De echte naam van Bosch is Jeroen VAN AKEN.  En onze topsportmanager: Ivo Van Aken

13.  

De Britse sitcom over MI5 had als titel: THE PIGLET FILES.  En het roze vriendje van Winnieh de Poeh, knorretje, heet in het Engels: Piglet

14.  

Donald Sutherland & Jane Fonda in de film KLUTE, en de vogel Kluut kon als tip dienen

15.  

THE END als afsluiter … voor de kunstenares Leonor FINI