MidZomerQuiz - 2005. 1

Reeks 1 – OPWARMRONDE. 2

Reeks 2 – NOGAL VERGEZOCHT. 4

Reeks 3. 8

Reeks 4. 12

Reeks 5 – FOTO PUZZEL RONDE. 15

Reeks 6. 17

Reeks 7 - SERPENTINE. 20

Reeks 8 – FOTO TIP RONDE. 26

Reeks 9 – ALFABETRONDE. 30

 


 

In kolom A en B vindt U omschrijvingen voor twee woorden.  Die woorden verschillen steeds maar één letter, de andere letters staan op dezelfde plaats.  IJ telt voor twee letters ; en men moet geen rekening houden met eventuele accenten.  Onderaan staan drie opgaven die hetzelfde principe toepassen, maar dan met cijfers: hier verschillen de getallen maar één cijfer. De eerste drie opgaven dienen als voorbeeld.  De antwoorden vult U in op het gewone antwoordformulier.

 

A - Omschrijving 1

B - Omschrijving 2

V1

Kachel: STOOF

Waterdamp: STOOM

V2

Zwaardkoker: SCHEDE

Nadeel: SCHADE

V3

Jaar van Amerika’s onafhankelijkheid: 1776

Kwadraat: 5776

1

Roem

Titel

2

Vogel

Bedaard

3

Frans schrijver met nobelprijs

Toestand van vervoering

4

Messing

Weefsel

5

WC

Slijtplek in weefsel

6

Hoofddeksel

Stuk

7

Hoogste vioolsnaar

Zoek

8

Gevlamde zijde (weefsel)

Rivier in Frankrijk

9

Pavo Cristatus

Muziekinstrument

10

Speler van VC Westerlo

Genezen

11

Engelse schrijver (1795-1821)

Kleinigheid

12

Delfstof

Griekse god

13

Ammodytes

Schoeisel

14

Tovenaar

Europese hoofdstad

15

Oud-president van de USA

Scherpe kant van steen, hout, een bergrug

16

Land in Midden-Amerika

Muziekinstrument

17

Land in Afrika

Land in Afrika

18

Jaar v/d Akkoorden van Schengen

Priemgetal

19

Elke letter is een verschillend cijfer.  Welk getal komt overeent met NORA?               NORA x A = ARON

In welk jaar vonden volgende gebeurtenissen plaats?
4 februari - George Washington wordt gekozen tot eerste president van de USA
14 juli - Begin van de Franse Revolutie tijdens het koningschap van Lodewijk XVI, waarbij Frankrijk tijdelijk een republiek wordt.
De Duitse scheikundige Martin Heinrich Klaproth ontdekt Uranium

20

Een man is ouder dan zijn vrouw. Toen hij zo oud was als zijn vrouw nu is, waren ze samen 101 jaar oud. Toen waren de getallen van haar leeftijd net het omgekeerde van die van zijn leeftijd nu. Wat is het product van hun leeftijden nu?

Wat is het kleinste gehele getal dat deelbaar is door alle cijfers 1 t/m 10

 

ANTWOORDEN

 

WOORD 1

WOORD 2

1

FAAM

NAAM

2

KOET

KOEL

3

FRANCE

TRANCE

4

LATOEN

KATOEN

5

PLEE

GLEE

6

KALOT

KAPOT

7

KWINT

KWIJT

8

MOIRE

LOIRE

9

PAUW

PAUK

10

DELEN

HELEN

11

KEATS

KRATS

12

ERTS

EROS

13

ZANDAAL

SANDAAL

14

MERLIJN

BERLIJN

15

GRANT

GRAAT

16

CUBA

TUBA

17

GAMBIA

ZAMBIA

18

1985

1987

19

1089

1789

20

2520

3520

 


 

 

We horen wel eens in besprekingen dat links nogal vergezocht zijn, niet kloppen of dat vragen in functie van de links zijn uitgezocht. Welnu, wij willen er bij deze ronde op wijzen, dat wij zelf ook vinden dat de link in deze ronde NOGAL VERGEZOCHT is.

 

VRAGENREEKS

1.       

We beginnen met een cliché vraagje. Welke naam hebben de volgende personen gemeen:

·          Pete is een regisseur van onder andere “Henry VIII” & vrij recentelijk “Omagh”

·          Daniel is een acteur en speelt een hoofdrol in “Open Water”, een film over twee duikers die achtergelaten werden in een haai-rijke omgeving.

·          Randy is een countryzanger

·          Neil Primrose; Dougie Payne; Andy Dunlop & Fran Healy vormen samen een popgroep met de gezochte naam uit Schotland

·          En nog een extra tip: Vitaya-kijkers herkennen deze naam zeker!

2.       

In het begin van de jaren '20 bepaalde een Amerikaanse astronoom dat de verwijderingsnelheid van melkwegstelsels in rechtstreeks verband staat met de afstand van het sterrenstelsel tot ons, ongeacht in welke richting het melkwegstelsel zich bevindt. Hieruit concludeerde hij dat het heelal gelijkmatig uitdijt: alle punten verwijderen zich uniform van elkaar. Ooit waren alle punten in het heelal dus veel dichter bij elkaar, en deze gedachte leidt als vanzelfsprekend naar het idee van een oerknal, een Big Bang. Welke geleerde, wiens naar hem genoemde constante eigenlijk de maat is voor de snelheid waarmee het heelal uitdijt, zoeken we?

 

3.       

Op 23 april 1616 overlijdt Shakespeare in Stratford-upon-Avon, en op dezelfde datum sterft in Madrid een ander schrijver. Op dezelfde datum, maar blijkbaar niet op dezelfde dag! Want Shakespeare is overleden op 23 april 1616 volgens de Juliaanse kalender; terwijl in Madrid de Gregoriaanse kalender werd aangehouden. Een toneelstuk van hem is El trato de Argel, waarin hij zijn ervaringen in gevangschap verwerkte. Wie is die schrijver die op dezelfde datum, maar niet dezelfde dag, is overleden?

 

 

4.       

De film Potemkin van Eisenstein uit 1927 wordt nog steeds beschouwd als de beste film aller tijden. De trappenscène is de een van de meest beroemde sequences. (Denk maar aan een gelijkaardige scène in ‘The Untouchables’ van Brian de Palma).  Potemkin vertelt het historische verhaal uit 1905 van een muiterij die gesteund werd door de bevolking van de havenstad die we zoeken. De opstand mislukte, maar dat vertelt Eisenstein er niet bij in deze film die als hulde werd gemaakt bij de tiende verjaardag van de oktoberrevolutie. In welke stad rolde de kinderwagen van de trappen?

5.       

Welk woord in Van Dale heeft onder andere volgende omschrijving: ovaal schild aan weerskanten van schepen of ook wel in de bodem beweeglijk bevestigd, om afdrijven of omslaan te voorkomen. En in Encarta krijg je volgende tekst te lezen: een in of uit het water te laten houten of metalen bord, dat als weerstand wordt gebruikt tegen zijdelings afglijden van een laverend zeilschip met weinig eigen zijdelingse weerstand, in het algemeen dus een schip zonder kiel.

6.       

Acht jaar na zijn dood, in 1908, schonk een onbekende Lady, 2000 pond opdat Oscar Wilde een waardig grafmonument zou krijgen. Een jonge beeldhouwer ging aan de slag en na jaren gebeitel, werd in 1914 het werk De Sfinx onthuld. Niet voor lang echter want de conservator vond het werk indecent en liet het inpakken in doek.  Na veel gepalaver tussen voor- en tegenstanders werd een compromis gevonden: er zou een bronzen vijgeblad over de genitaliën van de sfinx worden geplaatst. Maar arme Oscar kreeg nog geen definitieve rust. In 1922 besloot een groep studenten het beeld in zijn originele staat te herstellen en het blad weg te hakken. Dat deden ze echter zo enthousiast, dat ook een substantiëel onderdeel van het beeld mee werd afgehakt. Volgens de legende zouden de teelballen van de sfinx nog jaren als presse-papier hebben dienst gedaan in het kantoor van de directeur van Père Lachaise. Hoe heette de beeldhouwer van Oscar Wildes grafmonument “De Sfinx”?

 

7.       

De afgelopen maand was er bij de Britten volop gelegenheid tot het garen van actuavragen.  Op 2 juli ging in Hyde Park Live8 door, Geldofs kruistocht tegen armoede.  Op woensdag de 6e was er euforie toen bekend werd dat Londen de Olympische Spelen in 2012 mag organizeren.  En als domper op donderdag 7 juli de terroristische aanslagen op het Londense openbare vervoer.  Door die aanslagen moest Tony Blair de G8 top verlaten en tijdelijk terugkeren naar Downing Street.  In welk Schots plaatsje vond die G8 top plaats?

8.       

De koffieplanten die gebruikt worden voor de produktie van koffiebonen kunnen we onderscheiden in 3 groepen. De Liberica koffie neemt met ongeveer 2 % maar een heel klein deel ervan in. Bijna 3 kwart is voor de Arabica koffie, oorspronkelijk uit het Ethiopisch massief afkomstig, maar tegenwoordig zijn de grote Arabica exporteurs Brazilië en Colombie. De derde groep is goedkoper te produceren maar is bitterder dan de milde en aromatischer Arabica. Tropisch Afrika en Azië zijn hier de grootste producenten, hoewel deze variëteit over de ganse wereld is verspreid. Hoe heet deze koffie soort die ongeveer 24 % van de wereldproduktie vormt?

9.       

Bijna alle Europeanen die op het eind van de 19e eeuw en in het begin van de 20ste eeuw naar de Verenigde Staten emigreerden kwamen in New York eerst op een klein eiland terecht. Daar moesten ze zich eerst melden bij het centrale immigratiekantoor. Wat is de naam van dit eiland?

10.  

Als afsluiter in deze ronde een streepje Nederlandstalige muziek: naam van de groep

 


 

GLOBE – VLAGGEN

De globe in deze eerste ronde zal vooral diegenen plezieren die vóór deze kwis nog even hun lijstjes geografie hebben doorgenomen. Op de copy vind je 5 vlaggen; ga niet meteen de namen van de landen noteren, want we zoeken de hoofdsteden van die landen. Dus: wat is de hoofdstad van het land dat bij de vlag hoort?

 


 

ANTWOORDEN

VRAGEN-REEKS

1.       

De Vitaya-tip maakte het – volgens ons toch – een weggevertje: TRAVIS is de gemeenschappelijke naam

2.       

De man van het uitdijende heelal: HUBBLE

3.       

De Spaanse schrijver CERVANTES overleed op dezelfde datum, maar eerder dan Shakespeare!

4.       

De trappen in ODESSA

5.       

Het woord uit de scheepvaart is een ZWAARD

6.       

De beeldhouwer in kwestie was (Jacob) EPSTEIN

7.       

De G8 kwam samen in GLENEAGLES

8.       

De koffieplant ROBUSTA

9.       

Het eiland waar men zich moest aanmelden: ELLIS ISLAND

10.  

En U hoorde of U het nu goed vond of niet: VOLUMIA

GLOBE VLAGGEN

1.       

De vlag op G1 was die van Slovenië, met als hoofdstad LJUBLJANA

2.       

Jordanië had je op G2, AMMAN is de hoofdstad

3.       

Op drie GEORGETOWN, de hoofdstad van Guyana

4.       

Vlag G4 is die van Noorwegen, en OSLO het antwoord

5.       

En tenslotte Kenia met NAIROBI

 

En we zeiden het al, een link die nogal vergezocht was: van onder naar boven vormden de beginletters: NOGAL VERGEZOCHT


 

 

VRAGENREEKS

 

1.       

Aanvankelijk waren de begijnen vrome vrouwen die zowat het midden hielden tussen leken en religieuzen. Ze leefden verspreid in de stad en combineerden hun vroom leven met een verzorgingstaak ten dienste van zieken en minder-begoeden. Meer en meer groeide echter de wens van deze vrouwen om zich in gemeenschappen af te zonderen: en zo ontstonden vanaf het begin van de 13e eeuw de begijnhoven. Het Lierse begijnhof is volgens geschiedkundigen het oudste van Vlaanderen. Iets minder gekend, maar toch bestonden ze ook: mannen die dit soort leven aannamen. Wat is de naam die aan de mannelijke variant van een begijn werd gegeven?

2.       

Deze Franse actrice was niet de mooiste of meest getalenteerde, maar ze slaagde er wel in één van de meest bekende van de 19e eeuw te worden. Naast haar professionele successen waren haar amoureuze even legio.  Ze had een verhouding met de Belgische prins De Ligne, waarmee ze ook haar enige zoon Maurice kreeg, en met een ganse reeks artiesten en acteurs. Verder wordt verteld dat ze in een doodskist sliep, al zou dit wel eens alleen voor het oog van fototoestellen kunnen geweest zijn. Ze speelde in een 10-tal films, waarvan Elisabeth, reine d’Angleterre de bekendste en succesvolste was. Ze was daarover ook zeer tevreden aangezien ze na de opnamen verklaarde: “Ik ben onsterfelijk, ik ben een film”. Sterven deed ze niettemin toch, 78 jaar oud, in 1923. Haar naam.

3.       

We zoeken een primitief wapen dat o.a. bij de Eskimos en in Zuid-Amerika wordt gebruikt. Het is een twee of drieriemige lasso met kogels aan de uiteinden dat als jachtwapen wordt gebruikt. Zijn naam is uit het Spaans afkomstig. Wat is de naam van dit wapen, waarvan U ook een afbeelding ziet?

 

4.       

We zoeken de Engelse naam van een korte pullover zonder mouwen en veelal met V-hals.  Het wordt ook slipover genoemd maar we zoeken de naam die het kledingstuk kreeg van de over-over-overgrootvader van wijlen Lady Di, zijnde de tweede Earl puntje-puntje-puntje. Hoe noemt men dus in het Engels een debardeur?

5.       

Durven beweren dat Colin Dexter zijn speurneus Morse liet sterven als een soort hommage aan Agatha Christie, die hetzelfde deed met Hercules Poirot, is misschien wat overdreven, maar een feit is dat beide detectives inderdaad sterven tijdens hun “laatste zaak”. Agatha Christie ging nog ietsje verder: zij liet haar detective nog een laatste misdaad oplossen op dezelfde locatie van zijn eerste. Wat is de naam van het landgoed waar zowel Poirot’s eerste als laatste zaak zich afspeelde? Als U de titel kent van het boek waarin Poirot debuteerde, dan hebt U de naam.

6.       

Het klassieke Alpine skien bestaat uit 4 onderdelen. Het meeste techniek heb je nodig bij de slalom.  Bij de reuze slalom staan de poortjes een stuk verder uit elkaar. Bij de afdaling komt het dan weer louter op de snelheid aan en is kracht belangrijk om tegen 120 km/u op je ski’s te blijven staan en de poorten aan de juiste kant te passeren. Het 4e onderdeel is dan weer een kruising tussen reuzenslalom en afdeling, minder poortjes dan de reuzenslalom en minder snelheid dan pure afdaling. Hoe heet dat 4e onderdeel van het Alpine skiën?

7.       

Dit voertuig, een van de elegantste van de 19e eeuw, is genoemd naar zijn ontwerper. Hoewel tweewielig en zijn frele uiterlijk was het erg zwaar. Dat kwam omdat het karkas rustte op 7 ijzeren veren. Je had types met en zonder kap. Het voertuig werd getrokken door 1 paard of door twee in tandem ingespannen paarden. Hoe is de naam van dit voertuig?

 

8.       

Een gehandicapt jongetje komt in een dorpje aan de Irakese grens binnen als een soort voorbode van de Amerikaanse invasie: De nieuwste film van de Iranees-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi (A Time for Drunken Horses/Een tijd voor dronken paarden) speelt zich af in een vluchtelingenkamp in het grensgebied tussen Irak en Turkije, kort voor de Amerikaanse invasie van Irak in 2003. De belangrijkste rollen in de film worden gespeeld door kinderen zonder acteerervaring, die onder leiding van de regisseur heel natuurlijke, prachtige vertolkingen leveren. Ondanks hun erbarmelijke leefomstandigheden zijn de kinderen in het kamp vindingrijk genoeg om geld te verdienen en te overleven. Er is zelfs ruimte voor humor. Wat is de titel van deze film? En maak het ons en uzelf niet te moeilijk: de engelse titel volstaat.

9.       

Ze startte haar loopbaan bij het Ministry of Security op Vulcan. In het jaar 2149 werd ze naar de Aarde gezonden om te werken op Vulcan High Command. Twee jaar later koos het eerste sterrenschip van de mensen het luchtruim en omdat Vulcan persé wilde dat er Vulcan toezicht was op het schip, wees Ambassadeur Soval haar aan voor deze missie. Ze gebruikt een speciale neusspray om de nare geur die mensen verspreiden te kunnen verdragen. Hoe heet de figuur uit de serie Enterprise die we hier beschreven?

 

10.   

En voor het muziekfragment vragen we de naam van de uitvoerder(s).

 


 

GLOBE – FAUNA

De globe in deze ronde zijn vijf beestjes: geef ons de namen.

 


 

ANTWOORDEN

VRAGEN-REEKS

1.       

Een mannelijke begijn: BEGARD / BEGAARD

2.       

De onsterfelijke: Sarah BERNHARDT

3.       

En de drieriemige lasso met kogels: een BOLA

4.       

Een debardeurreke of (Diana) SPENCER

5.       

Hercule Poirot begon en eindigde zijn carrière op het landgoed STYLES (Mysterious affair at Styles/De zaak Styles)

6.       

Het vierde onderdeel uit het Alpijns skien was de SUPER G

7.       

Het voertuig uit vervlogen tijd was een TILBURY

8.       

TURLES CAN FLY is de titel van de film die we zochten.

9.       

Jolene Blalok speelt de rol van T’POL in de reeks Enterprise

10.  

Naar het schijnt had men eerst de naam T’PAU in gedachte, maar ondertussen was er al een groep die die naam had aangenomen, en die hoorde U bij het muziekfragment

 

GLOBE FAUNA

1.       

Het eerste beestje was een RIVIERDONDERPAD

2.       

Op twee zag U een FENNEK

3.       

De vogel op drie: een NANDOE

4.       

De hagedisachtige op vier: een GEKKO

5.       

En tenslotten een waar PORTUGEES OORLOGSSCHIP

 


 

 

VRAGENREEKS

 

1.       

Welk salonmeubel is één van de serveersters in het café van René Artois?

2.       

Het woord dat we zoeken heeft twee betekenissen. Ten eerste is het een synoniem voor trouwbreuk, zijnde het niet betalen van het heergewaad door de leenman of het niet verschijnen ter belening, zeg maar ontrouw aan de leenheer. Ten tweede, en in deze betekenis hoort U het minstens 10 keer in elke aflevering van de advocatenserie “The Practice”, is het ook een groep strafbare feiten van lichtere aard dan verraad. Het Engelse equivalent is bijna identiek aan het gezochte woord. Welk?

3.       

Toen in 1970 de bekendste Portugese fascistische dictator overleed, was deze in de waan dat hij nog steeds de eerste minister was. Twee jaar eerder had president Tomás hem ontheven uit zijn ambt na een val van een stoel waardoor hij hersenletsel had opgelopen. Toen men dit bericht in Spanje vernam, waar toen noch steeds Franco aan de macht was, blokletterde een krant:”Stuur ons die stoel”. Dat deden de Portugezen niet en dus bleeft Franco tot zijn natuurlijke dood in 1975 aan de macht. Hoe heet nu die gevallen Portugese dictator?

4.       

Tijdens het Pesach, het Joodse paasfeest was de traditie dat, overeenkomstig het gebod in Exodus 12, de Israëlitische huisvader een eenjarig mannelijk lam slacht, en het bloed aan de deurpost streek, wat voor de engel het teken was geweest om voorbij te gaan. Het lam werd gebraden en gegeten met ongegist brood en bittere kruiden. Hoe wordt dat ongegist brood genoemd?

5.       

Zelfs al heeft U niets van Snorri Sturluson in Uw boekenkast staan, een Ijslandse schrijver die leefde van 1179 tot 1241, dan is het toch mogelijk dat U al hoorde van zijn bekendste werk.  Het is een driedelig werk.  In het eerste deel wordt verhaald over de Zweedse koning Gylfi, terwijl in het derde deel Háttatal, een gedicht van 102 stanza's, over koning Hakon wordt verteld.  Hoe heet dit werk van Sturluson?

6.       

Sinds enkele jaren is er in de buurt van Landgraaf, Nederland, een nieuw themapark. De bedenker van deze groene wereld was de Heer van Strijthagen die enkele eeuwen geleden in het vlakbij gelegen kasteel woonde, maar tegelijk steeds op zoek ging naar het paradijs.  Tijdens vele wereldreizen legde hij zijn impressies van de meest zinnenprikkelende tuinen en gebouwen eigenhandig vast op schetsen. Met slechts één doel voor ogen: zijn landerijen omtoveren tot een levende herinnering aan de ontdekkingstochten. Helaas voor hem bleef het bij een droom ... totdat enkele vermaarde historici in 1997 een oude kist vonden met daarin ondermeer de originele schetsen van de Heer van Strijthagen.  Als een postuum eerbetoon aan deze Limburgse avonturier werd zijn droom alsnog verwezenlijkt.  Op basis van de tekeningen werden de mooiste plekjes op aarde gereconstrueerd: de Trevi-fontein, Japanse tuinen, Ayer’s Rock, de blauwe tuinen van Marrakech en nog vele anderen. Welk themapark?           

7.       

In het laatste WK Darts in Frimley Green in Engeland haalden maar liefst 3 Nederlanders de kwartfinales. Raymond van Barneveld uiteraard want die won uiteindelijk de finale van Martin Adams met 6-2. De andere 2 werden in hun kwartfinales verslagen. Geen de naam van één van hen.

8.       

In de natuurkunde is de veldtheorie een eerder recent begrip. De meest bekende velden zijn de gravitatievelden, elektrische velden en de magnetische velden.  Typisch aan een veld is dat het onzichtbaar is. De Engelse bioloog, Rupert Sheldrake, geboren in 1942, deed uitgebreid onderzoek naar nog andere velden. Via deze velden kan informatie worden opgeslagen en doorgegeven, zo heet het. Een gevolg van deze theorie is dat een kruiswoordpuzzel die 's ochtends in de krant staat, 's avonds makkelijker op te lossen is. Gedurende de dag hebben allerlei mensen zich het hoofd gebroken over de puzzel. De zo verworven informatie is opgeslagen in het alomvattende veld dat we zoeken. Iemand die 's avonds begint te puzzelen put informatie uit het veld en lost de puzzel sneller op.   Ook dieren en zelfs materie zou informatie uit deze velden kunnen halen.  We zijn zolang met deze vraag bezig geweest, dat het antwoord beslist in het veld is terug te vinden. Hoe heten deze door Sheldrake bestudeerde velden?

9.       

Hij is een groots man, met een grootse stem.  Zijn presence is groots. En hij heeft een grote baard. Je kan inderdaad moeilijk naast deze Brit kijken, geboren in 1936.  Vanwege zijn stem werd hij ooit “de luidste man ter wereld” genoemd. Naast zijn rollen in Shakespeare, speelde hij ook in TV-series als Z Cars, The Three Musketeers, ‘I Claudius’ en ‘BlackAdder’. Filmrollen waren er in ‘Flash Gordon’ en ‘Robin Hood, prince of Thieves’, waarin hij de vader van Kevin Costner speelt. Zijn laatste film tot heden is Alexander waarin hij de worstelaars trainde. Naam van deze acteur?

10.  

Vorig jaar hebben we gedreigd Scandinavische jazz-zangeressen in onze quiz te stoppen. Dit jaar hebben we het echt gedaan! Haar naam?

 

GLOBE – TV/FILM ASSOCIATIE

Tegenwoordig heb je films die gebaseerd zijn op TV-series (Mission Impossible, Charlie’s Angels, Starsky & Hutch ). Maar andersom gebeurde het ook: TV-series die ofwel het vervolg waren ofwel gebaseerd zijn op een film. Stof voor een globe dachten we zo. Op de copy zie je bovenaan vijf foto’s uit TV-series (aangeduid met G1 t/m G5). Daaronder 10 foto’s van acteurs (aangeduid met A t/m J) die meespeelden in de film waarop de TV-serie gebaseerd was. Wij vragen van elke TV-serie de naam en de twee letters van de foto’s van de acteurs die in de oorspronkelijke film meespeelden. De foto’s van de acteurs zijn van een iets recentere datum dan de film.

.


 

ANTWOORDEN

VRAGEN-REEKS

1.       

MIMI La Boum uit Café René en het meubel MIMI

2.       

De strafbare feiten in ‘The Practice’: FELONIE

3.       

De Portugeze dictator SALAZAR (Antonio de Oliveira)

4.       

Het ongegist brood: MATSE / PESACHBROOD

5.       

De verzameling mythologische verhalen uit Ijsland: EDDA (of: De jongere – Snorri’s – Proza)  (MAAR NIET: oudere – Poëtische – Saemundar)

6.       

En al dat fraais is te zien in (THEMAPARK) MONDO VERDE

7.       

Naast “Barney” waren ook BRANTJES Andre en/of VANDERVOORT Vincent zeer goed bezig

8.       

En dat kruiswoordraadsels ’s avonds gemakkelijker lijken te zijn, is te wijten aan de MORFOGENETISCHE VELDEN

9.       

De Britse acteur BRIAN BLESSED

10.  

U hoorde ‘I will be blessed’ van Lisa EKDAHL

GLOBE TV/FILM ASSOCIATIE

1.       

Foto 1: BLUE THUNDER, en voor de film-versie had je bij foto C Malcolm McDowell en foto G Roy Schneider

2.       

Foto 2: STARGATE SG1, en foto D (James Spader) en foto J (Kurt Russel)

3.       

Op Foto 3 herkende je de cast van MASH; en Donald Sutherland (foto E) speelde samen met Eliott Gould (foto F) in de filmversie

4.       

Foto 4: IN THE HEAT OF THE NIGHT, met All In The Family man Caroll O’Connor, en in de film werd die rol gespeeld door Rod Steiger op foto H, en zijn tegenspeler was Sydney Poitier op foto A.

5.       

Foto 5: De TV-serie LOGAN’S RUN en Michael York (foto B) en op foto I Farah Fawcett

 


 

 

Ook deze keer een foto-puzzel-ronde. Ondertussen heeft elke ploeg een blad waarop veertien foto’s staan. Bij het bundeltje antwoordbladen zit er een soort kruiswoordraadsel waar je de verschillende namen kunt noteren om zo een veertienletterwoord te vinden. De foto’s zijn niet genummer en staan ook niet in de juiste volgorde (het is een puzzel nietwaar). Op het kladblad dat bij Uw bundeltje antwoordformulieren zit, staan wel veertien “omschrijvingen” (Aardrijkskunde, Sport, edm) die U op weg moeten helpen.

 

De antwoorden verwachten we wel op het reguliere antwoordformulier!

 

·          Aardrijkskunde

·          Sport

·          Muziek

·          Politiek

·          Sport

·          Sport

·          Sport

·          Muziek

·          Schilder

·          Flora

·          Literatuur

·          Literatuur

·          TV

·          Film

 


 

ANTWOORDEN – FOTO’S

1.       

De stad kwam op één: SALZBURG

2.       

De zanger Gabriel RIOS kwam op twee (middenste foto onderaan)

3.       

De gelijknamige tenisser Marcelo RIOS op drie (uiterst rechtste foto bovenste rij)

4.       

Op vier moest CLEMENCEAU (uiterst rechts onderste rij)

5.       

De voetballer van RC Genk: Orlando ENGELAAR op vijf (op de bovenste rij)

6.       

De snookerspeler op zes: Matthew STEVENS (onderaan 2e van rechts)

7.       

Ook snooker op zeven, deze keer de Nederlandse referee: VERHAAS

8.       

De countryzanger op acht: John DENVER

9.       

Op negen de schilder van “Jongen met vlindernet”: MATISSE

10.  

Het bloemetje kwam op tien: MAAGDENPALM

11.  

Ex-journalist & schrijver op elf: Geert VAN ISTENDAEL

12.  

De winnaar van de Booker Prize in 2004 op twaalf: Alan HOLLINGHURST

13.  

De pastoor uit familie op dertien, acteur HORCKMANS

14.  

En de documentaire-maker op veertien: HAANSTRA

15.  

Zo kreeg je het woord: BIOMATHEMATICA

 


 

 

 

1.       

TAAL, JAPANS: we zoeken een woord dat bestaat uit drie lettergrepen (Japans zou eerder met lettergrepen werken dan met letters?). De betekenis van de eerste lettergreep zou je kunnen vertalen als ‘het ontwijken van geweld’ of ‘het voorkomen van geweld’. De tweede lettergreep betekent zo goed als ‘de weg naar’ in zowel letterlijke als figuurlijke zin. De twee eerste lettergrepen samen worden soms gebruikt als de verzamelnaam voor alle Japanse krijgs- en/of gevechtskunsen. De derde lettergreep betekent onder andere ‘een groot gebouw’. Het gehele woord zou dan betekenen: een grote hal waar men Japanse krijgs- en/of gevechtskunsten beoefent. Als tip geven we nog mee dat er in Tokio een sport-complex is met de naam die we zoeken. Tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Tokio hadden de judo-wedstrijden daar plaats. En datzelfde complex werd (en wordt nog steeds) vaak gebruikt door pop- & rock-artiesten om er een live-album op te nemen? Welk woord/naam?

2.       

Het stadje ligt in de Elzas, niet ver van de grens met Duitsland, ongeveer halverwege Straatsburg en Bazel, aan de voet van de Vogezen. Het telt ongeveer 65.000 inwoners. In de Middeleeuwen was het een vooraanstaande vrije rijksstad in het Heilige Roomse Rijk. Oorspronkelijk was het dus een Duitse stad, maar vanaf ca. 1675 behoorde ze net als de rest van de Elzas tot Frankrijk. Naast de oude binnenstad, met gebouwen uit de renaissance, vele vakwerkhuizen en winkelstraten, zijn vooral de dominicanerkerk van St.-Martin, het Musée d'Unterlinden en het geboortehuis van de beeldhouwer Frédéric Bartholdi, de maker van het Vrijheidsbeeld in New York, bezienswaard. Ook culinair wordt haar naam wel eens vermeld. Hoe heet dit stadje in de Elzas?

3.       

Voor wie houdt van klassieke muziek maar niet meteen het pianospel van Sergei Rachmaninov en zeg maar Richard Clayderman kan onderscheiden maar toch graag een woordje meepraat over zijn favoriete muziek, heeft Radio Klara misschien wel de oplossing. Elke zondagmiddag van 15 tot 17 uur vergelijken Karel Nijs en zijn panel 3 opnames van hetzelfde muziekstuk en geven daar deskundig commentaar bij. Wat is de naam van dat Klara programma?

4.       

Gisteren verscheen in de krant dat de Renault Logan, één van de goedkope modelletjes, gefabriceerd bij de Roemeense Renault-dochter Dacia, bij een test van de Duitse automobielorganisatie ADAC over de kop is gegaan.  De test bestaat uit een extreem uitwijkmanoeuvre bij een snelheid van 65 km/uur, waarin wordt nagegaan hoe de wagen reageert als er plots een overstekend rendier voor je wielen loopt.  Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Enkele jaren geleden overkwam de compacte Mercedes A hetzelfde. De levering van de wagen werd toen opgeschort om een oplossing te vinden voor het probleem. Volgens ADAC schort het ook aan de veiligheid van de Logan. Bij een eerder dit jaar uitgevoerde crashtest presteerde de wagen ondermaats.   Wat is de naam van die extreme uitwijktest?

5.       

In 1888 werd in Brazilië, na aanhoudende druk van de abolutionisten, de slavernij afgeschaft. De wet die daarvoor zorgde werd niet door de toenmalige keizer ondertekend maar wel door diens dochter Isabel, wat haar de bijnaam de Verlossende Prinses opleverde. Die wet bepaalde dat de eigenaren van slaven, vooral koffietelers, geen enkele schadeloosstelling kregen, waarmee de prinses meteen de poten onder de monarchale stoel wegzaagde. De slaafeigenaren stopten alle steun aan het koningshuis en een jaar later moest de 2e en laatste Braziliaanse keizer en zijn familie zijn biezen pakken en naar het land van zijn vader, Portugal, terugkeren. Wat was de naam van beide keizers?

6.       

Het is een infectie met streptokokken-bacteriën die meestal voorkomt bij kinderen, maar ook bij volwassenen. De ziekte geneest meestal binnen 2 weken spontaan.
Behandeling kan nodig zijn om de ziekte te bekorten en/of ernstige complicaties te voorkómen. Men spreekt soms van scharlakenkoorts, scarlatina of febris scarlatinosa. Onder welke naam is deze aandoening algemeen bekend?

7.       

De heilige Johannes Maria Vianney is de patroonheilige van parochiepriesters en pastoors. Vianney groeide op in een streng gelovige boerenfamilie in het antiklerikale klimaat van de Franse Revolutie. In 1815 wordt hij priester. Hij is drie jaar kapelaan en wordt in 1818 benoemd tot pastoor in een piepklein dorpje in de buurt van Lyon. Door de talrijke verhalen over zijn helderziendheid en wonderbaarlijke gebedsverhoringen wordt pastoor Vianney de populairste biechtvader die Frankrijk ooit gekend heeft. Uit het hele land komen de gelovigen naar zijn dorpje, dat profiteert van de pastoors bekendheid. Na zijn dood in 1859 groeit het dorp uit tot een belangrijk pelgrimsoord. In 1925 wordt de Pastoor door paus Pius XI heilig verklaard. In welk dorp was Vianney priester?

8.       

Muziek van bij onze Noorderburen: Benny Jolink,de zanger van Normaal, zingt niet zomaar over stoere motoren. In 2002 krijgt Jolink een ongeluk tijdens een training voor een motorcrosswedstrijd. Hij wordt door Hendrik-Jan Lovink vervangen tijdens zijn herstel. Ook al in 1992 werd Jolink al een tijdje vervangen door een andere zanger na een zwaar verkeersongeval. Toen was de invaller een zanger die zijn lauweren zelf al had verdiend. Van 1971 tot 1974 vormde die vervanger een duo met Sjouke van ’t Spijker en haalden ze op het Eurovisiesongfestival een derde plaats met “Ik zie een ster”.  Wie was die zanger die in december 2004 overleed? U mag ons zijn echte of artiestennaam geven.

9.       

De oorspong van de term die we zoeken is onduidelijk. Volgens de meeste kenners werd de term uitgevonden door cult schrijver William S. Burroughs. In zijn Soft Machine ('62) introduceert hij het personage ‘Uranian Willy, the XXX Kid’. Zijn volgende roman Nova Express ('64), zet het thema verder, hierin is de gezochte term een metafoor voor drugs. Een aspect van beide romans is het gebruik van opgenomen geluid om zichzelf te bevrijden van een opgelegd leven en de vervreemding veroorzaakt door een steeds meer mechanische wereld. Welke term, die ook in de muziek te horen valt, zoeken wel?

10.  

Nog een streepje – ahum – muziek.

 

GLOBE MISTER X

In de globe zoeken we Mister X aan de hand van vier erelijsten van wielerwedstrijden. Aan U om ons de vier wedstrijden in kwestie te geven, en voor het vijfde antwoord Mister X: hij die deze wedstrijden minstens één keer heeft gewonnen.

ERELIJST 1        

1989. Gerhard Zadrobilek (OOS)

1990. Miguel Indurain (SPA)

1991. Gianni Bugno (ITA)

1992. Raul Alcala (MEX)

1993. Claudio Chiappucci (ITA)

1994. Armand De Las Cuevas (FRA)

1995. Lance Armstrong (USA)

1996. Udo Bölts (DUI)

1997. Davide Rebellin (ITA)

1998. Francesco Casagrande (ITA)

1999. Francesco Casagrande (ITA)

2000. Erik Dekker (NED)

2001. Mister X

2002. Mister X

2003. Paolo Bettini (ITA)

2004. Miguel Martin Perdiguero (SPA)

ERELIJST 2

1989. Claude Criquielion (BEL)

1990. Moreno Argentin (ITA)

1991. Moreno Argentin (ITA)

1992. Giorgio Furlan (ITA)

1993. Maurizio Fondriest (ITA)

1994. Moreno Argentin (ITA)

1995. Mister X

1996. Lance Armstrong (USA)

1997. Mister X

1998. Bo Hamburger (DEN)

1999. Michele Bartoli (ITA)

2000. Francesco Casagrande (ITA)

2001. Rik Verbrugghe (BEL)

2002. Mario Aerts (BEL)

2003. Igor Astarloa (SPA)

2004. Davide Rebellin (ITA)

ERELIJST 3

1989. Miguel Indurain (SPA)

1990. Miguel Indurain (SPA)

1991. Tony Rominger (ZWI)

1992. Jean-François Bernard (FRA)

1993. Alex Zülle (ZWI)

1994. Tony Rominger (ZWI)

1995. Mister X

1996. Mister X

1997. Mister X

1998. Frank Vandenbroucke (BEL)

1999. Michael Boogerd (NED)

2000. Andreas Klöden (DUI)

2001. Dario Frigo (ITA)

2002. Alexander Vinokoerov (KAZ)

2003. Alexander Vinokoerov (KAZ)

2004. Jorg Jaksche (DUI)

ERELIJST 4

1989. Toni Rominger (ZWI)

1990. Gilles Delion (FRA)

1991. Sean Kelly (IER)

1992. Toni Rominger (ZWI)

1993. Pascal Richard (ZWI)

1994. Vladislav Bobrik (RUS)

1995. Gianni Faresin (ITA)

1996. Andrea Tafi (ITA)

1997. Mister X

1998. Oscar Camenzind (ZWI)

1999. Mirko Celestino (ITA)

2000. Raimondas Rumsas (LIT)

2001. Danilo di Luca (ITA)

2002. Michele Bartoli (ITA)

2003. Michele Bartoli (ITA)

2004. Damiano Cunego (ITA)

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

Het Japanse woord en oord: BUDOKAN

2.       

Het stadje in de Elzas waar U uitgebreid kunt (van) eten: COLMAR

3.       

Op radio Klara luistert U naar: DE VUURPROEF

4.       

En de Mercedes A had last met de ELANDTEST

5.       

De keizers in Brazilië waren PEDRO’S

6.       

Scharlakenkoorts is beter gekend als ROODVONK

7.       

De patroonheilige van de pastoors was priester in ARS(-sur-formans)

8.       

BIG MOUTH (of gewoon MOUTH)  beter gekend als WILLEM DUYN (of omgekeerd?)

9.       

Burroughs had het over THE HEAVY METAL KID

10.  

En dat was wat U hoorde: "Metal Warriors" van MANOWAR

GLOBE MISTER X

1.       

Erelijst 1 was van de CLASSICA SAN SEBASTIAN

2.       

Op de tweede erelijst had je de winnaars van de WAALSE PIJL

3.       

De derde erelijst was die van PARIJS-NICE

4.       

En tenslotte DE RONDE VAN LOMBARDIJE

5.       

En Mister X: Laurent JALABERT

 


 

 

Vorig jaar was er een ronde die we serpentine hadden gedoopt maar bijna niemand merkte dat tijdig op. Daarom kondigen we hem dit jaar aan: dit is dus de serpentine-ronde.

 

 

1.       

Toen hij zes jaar jong was, speelde hij de rol van Forrest Gump Junior. Op 11 jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste grote rol: die van Cole Sear, naast Bruce Willis (The Sixth Sense). Deze rol leverde hem al een eerste oscarnominatie op. Een jaar later speelt hij samen met Kevin Spacey en Helen Hunt in een romantische komedie (Pay it Forward). Nog een jaartje later speelt hij de robot-met-gevoelens David in een film naast Jude Law (AI – Artificial Intelligence, van Kubrick/Spielberg).  Naam van dit kind-sterretje?

2.       

Bij de volwassen hogere insecten zijn de lichaamssegmenten vaak met elkaar vergroeid. Toch kan men vrijwel altijd een duidelijke driedeling in kop, borststuk en achterlijf herkennen. Voor die drie delen bestaan ook Latijnse benamingen. De kop heet dan ‘cephalon’, het achterlijf ‘abdomen’. Welke naam gebruikt men voor het borststuk?

3.       

Koningen in het oude Perzië: deze met rugnummer 1 werd omstreeks 518 vC geboren en was de zoon van Atossa en Darius I, die hij in 485 vC opvolgde. Hij onderdrukte in het begin van zijn regering met succes de opstanden die uitgebroken waren in Egypte en Babylon. Zijn pogingen tot verovering van die delen van Griekenland die hij nog niet in zijn macht had, mislukten geheel. Na verschillende nederlagen, onder andere tegen koning Leonidas die hem met amper 300 Spartanen afhield en de vernietiging van de Perziche vloot, verloor hij zijn interesse in politiek en liet het feitelijke bestuur over aan de eunuch Aspamitres. Deze zou hem samen met Artebanus in 465 vC vermoorden. Die met rugnummer 2 werd koning eind 424 vC en hield er wel een heel korte ambtsperiode op na: slechts 45 dagen. Hij werd vermoord door een van zijn halfbroers en een andere halfbroer, Ochus, werd als Darius II erkend als de nieuwe koning. Welke naam hadden deze twee koningen gemeen? (tip: Willem Van Hanegem)

4.       

De olie van de plant die we zoeken, werd al gebruikt in de oudheid. De plant wordt vooral geteeld in Indië en in China en kan 1 à 1,5 m hoog worden. De bloemen, die wit tot lichtrood zijn, vertonen een gelijkenis met die van het vingerhoedskruid. De zaden worden gedroogd, gemalen en geperst. Na de raffinage is de olie lichtgeel. Volgens de Hindoestaanse mythologie is deze plant het symbool van onsterfelijkheid. Zijn naam?

 

 

 

5.       

Strips: Een literair meesterwerk omzetten naar een stripverhaal is altijd een risicovolle onderneming. Zeker als het gaat om een sober boek met een donkere sfeer van de schrale, naoorlogse jaren zoals Gerard Reve’s “De Avonden”. Toch slaagde er één iemand in om dit boek om te zetten in een beeldverhaal. Hij is manusje-van-alles, want hij maakte ook een stripversie van een van Robert van Gulik’s ‘Rechter Tie’ boeken. Maarten Toonder vroeg deze man ook om ‘Tom Poes’ verder te zetten. Wie?

 

6.       

De prachtige gebakken en handgeschilderde kleitegeltjes sieren talrijke historische gebouwen en paleizen, maar even goed nederige woningen. De traditie is terug te voeren tot einde 15e eeuw toen de Portugese koning Manuel de eerste een bezoek bracht aan Zaragozza, Toledo en Andalusie. Daar raakte hij verrukt door de mooie tegels. De bekendste onder de tegels zijn de blauw-witte uitvoeringen. Zij geven ook hun naam aan deze kunstvorm. Niet het tegeltje op zich, maar de manier waarop ze samen gezet werden in tableaus, is bijzonder origineel. Welke naast de fado wellicht bekendste Portugese kunstuiting, beschreven we hier?

 

 

 

7.       

Deze plaats in de provincie Groningen ligt in een groen landschap vol rust en ruimte. Er wonen amper 15.000 mensen. In 1959 echter werd in zijn ondergrond de grootste gasbel van West-Europa gevonden waardoor heel Nederland kon overschakelen op aardgas. De jaarlijkse opbrengst van de gasexport, zo’n 6 miljard Euro, draagt royaal bij aan de inkomsten van de Nederlandse staatskas.  In welk Gronings dorp met deelgemeenten Froombosch, Hellum, Kolham, Lageland en Schildwolde werd het Nederlandse aardgas ondekt en wordt het gewonnen?

8.       

 

Driemaal is scheepsrecht, zei de hertogin van Kent in 1997 tegen deze Tsjechische speelster na de verloren finale tegen Martina Hingis. Vier jaar daarvoor barstte ze in tranen uit op de schouder van de hertogin, nadat ze ongelukkig verloor van Steffi Graf. De hertogin kreeg gelijk: in 1998 mocht ze eindelijk de kampioensschaal overhandigen aan de toen 29 jarige speelster na haar overwinning tegen Natalie Tauziat. Het zou haar enige Grand Slam overwinning in het enkel blijven. In het dubbel had ze meer succes: 12 Grand Slam titels, waarvan 3 in 1998 met Martina Hingis. Wie?

 

 

9.       

Deze schrijfster werd op 18 februari 1936 geboren in de VS. In 1977 begint ze met de voorbereidingen voor een romanserie. Ze bracht vele uren door in bibliotheken en bestudeerde daar vooral de boeken over de Ijstijd. Ze volgde een overlevingscursus waar ze veel opstak over jagen op groot en klein wild met primitieve middelen. Ze leerde een ijsgrot maken en ging daar zelfs een tijdje in wonen om uit eigen ervaring te kunnen vertellen. Dit resulteerde in de reeks ‘De Aardkinderen’ waarvan er ondertussen al vijf delen zijn verschenen. Wie is deze schrijfster, grondlegster van de ‘prehistorische roman’?       

 

 

10.  

En tot slot een fragmentje; naam van de groep?

 

GLOBE LITERATUUR

1.       

G1 – Naam van de schrijver

De kleine Erik lag, juist op het ogenblik dat dit boekje begint, in het oude bed van grootmoeder Pinksterblom met de troonhemel en de zijden kwasten, en keek over de rand van het blanke laken de schemerige kamer in. Het was het uur waarop kleine mensen naar bed gaan, het uur waar de grote mensen niet van weten: alle vertrouwde dingen van de muur vervagen zoetjes aan in het groeiende duister, en de wereld wordt stil, zo stil dat zij zelfs niet meer ademt ... Buiten stapt nog iemand voorbij: stap, stap, zo klinkt het, en in de verte roept een jongetje hoog en fijn naar een ander jongetje. Zijn stem klinkt in de avond en je denkt: daar is toch een jongetje op de wereld dat nog niet in bed ligt...

2.       

G2 – Naam van de schrijver van dit stuk proza

Dit is het verhaal van een banale liefde en haar verterende kracht. Zij overviel mij in het begin van de jaren zeventig in het onooglijk provincienest P.  Zij had als voorwerp: hij die ik pas sinds drie jaar een alledaagse knul kan noemen, maar die ik daarvoor jarenlang in het diepste geheim benoemde met alle namen die de wereld ooit verzonnen heeft voor alles wat onbereikbaar is en fel betracht, wat uitdaagt en verscheurt, schoon is en halfzacht. Zijn ware naam was Z. Ik ontmoette hem voor het eerst op de leeftijd van tien jaar. Dat weet ik nog precies, omdat onze ontmoeting plaatsvond op een reis georganiseerd door het ziekenfonds. Niet dat Z. en ik ongeneeslijk ziek waren, of zelfs maar een beetje tuberculeus. Het betrof een reis die voor een bespottelijk laag bedrag werd aangeboden aan alle tienjarige kinderen van alle tegen verminking en krankheid verzekerde ouders. Officieel omdat het fonds hoopte dat deze kinderen zouden opgroeien in voorspoed en blakende gezondheid. In werkelijkheid omdat het fonds, genaamd de Christelijke Mutualiteiten, in een concurrentieslag verwikkeld was met dat andere fonds, het goddeloze de Socialistische Mutualiteiten.

3.       

G3 – Naam van de schrijver

De Grote Schildpad was louter een veronderstelling tot op de dag dat het kleine, stiekeme koninkrijk Kruul, waarvan de meest velgwaartse bergen tot over de Velgwaterval uitsteken, een stellage met takelwerk bouwde aan het puntje van de steilst overhangende rotswand en daarmee verscheidene waarnemers over de Rand deed zakken in een vaartuig met vensters van kwarts om door de nevelsluiers te turen.

Die vroege astrozoölogen wisten, toen ze van hun lange bengelpartij waren teruggehesen door enorme ploegen slaven, veel inlichtingen mee terug te brengen over gedaante en aard van A’Tuin en de olifanten maar dat gaf geen uitsluitsel omtrent de grondslagvragen over aard en doel van het heelal.

Bijvoorbeeld: wat was eigenlijk het geslacht van A’Tuin? Deze cruciale vraag, zo zeiden de Astrozoölogen met toenemend gezag, zou pas te beantwoorden zijn als er een grotere en sterkere takelstellage gebouwd werd voor een echt ruimtevaartuig. Intussen konden ze alleen maar speculeren omtrent de geopenbaarde kosmos.

Zo had men, bij voorbeeld, de theorie dat A’Tuin van nergens kwam en door zou gaan met gelijkmatige slag naar nergens heen, tot in de eeuwigheid. Deze theorie van de Constante Slag was gewild onder gestudeerden.

Een alternatieve theorie, het Uitvrijend Model, werd aangehangen door lieden met een meer godsdienstige inslag en die luidde dat A’Tuin onderweg was van de Geboorteplek naar de Paartijd, net als alle sterren aan de hemel die vanzelfsprekend ook werden gedragen door reuzenschildpadden. Bij hun aankomst zouden ze losknallen in een korte maar hevige paring, voor de eerste en enige keer, en uit die vurige gemeenschap zouden nieuwe schildpadden geboren worden om een nieuw patroon van werelden te dragen.  Dit model stond ook bekend als de oerknal-aanname.

4.       

G4 – Naam van de dichter

I
My first thought was, he lied in every word,
That hoary cripple, with malicious eye
Askance to watch the workings of his lie
On mine, and mouth scarce able to afford
Suppression of the glee, that pursed and scored
Its edge, at one more victim gained thereby.

II
What else should he be set for, with his staff?
What, save to waylay with his lies, ensnare
All travelers who might find him posted there,
And ask the road? I guessed what skull-like laugh
Would break, what crutch 'gin write my epitaph
For pastime in the dusty thoroughfare.

III
If at his counsel I should turn aside
Into that ominous tract which, all agree,
Hides the
Dark Tower. Yet acquiescingly
I did turn as he pointed, neither pride
Now hope rekindling at the end descried,
So much as gladness that some end might be. …

XXXII
Not see? Because of night perhaps? - why day
Came back again for that! before it left
The dying sunset kindled through a cleft:
The hills, like giants at a hunting, lay,
Chin upon hand, to see the game at bay, -
'Now stab and end the creature - to the heft!'

XXXIII
Not hear? When noise was everywhere! it tolled
Increasing like a bell. Names in my ears
Of all the lost adventurers, my peers -
How such a one was strong, and such was bold,
And such was fortunate, yet each of old
Lost, lost! one moment knelled the woe of years.

XXXIV
There they stood, ranged along the hillsides, met
To view the last of me, a living frame
For one more picture! In a sheet of flame
I saw them and I knew them all. And yet
Dauntless the slug-horn to my lips I set,
And blew. 'Childe Roland to the
Dark Tower came.'

5.       

G5 – Naam van de componist van de opera waarvan dit een stuk uit het libretto is.

Ich bin das Faktotum der schönen Welt, ja ich!
La la la, la la la, la la la - la!
Hab' mir die schönste Bestimmung erwählt, mir erwählt!
La la la, la la la, la la la - la!
Ich bin der Cicero aller Barbiere, aller Barbiere,

Und gratuliere - mir selbst zum Glück, mir selbst zum Glück! Ha, bravo, Figaro! Bravo, bravissimo, bravo! La la la, la la la, la la la - la! Ich bin der Glücklichste durch mein Geschick, bravo! La la la, la la la, la la la - la! Ich bin der Glücklichste durch mein Geschick! La la la la - la la la la, la la la la! - Jedem zu Diensten zu allen Stunden, Umringt von Kunden bald hier, bald dort. So wie ich lebe, so wie ich webe, Gibt es kein schönres Glück auf der Welt, La la la, la la la, la la la, la la la, la la la - la! Hübsch und gesund macht euch Nur der Barbier zugleich, Köpfe und Bärte sind alle sein! Und Akzidenzien gibt es in Fülle Mit Herrn und Damen ganz in der Stille! Mit jungen Damen, la la la la la la la! Mit alten Herren, la la la la la la la - la - la! Ich bin der Cicero aller Barbiere, Ich gratuliere - mir selbst zum Glück! - Man ruft, man seufzt nach mir, Will mich bald dort, bald hier! Grafen, Baronen, Mädchen, Matronen! Bald heisst's rasieren, bald rapportieren! Bald ein Billettchen dort adressieren! Man ruft, man seufzt nach mir, Will mich bald dort, bald hier! Grafen, Baronen, Mädchen, Matronen! Nur dies Billettchen! Figaro! Figaro!

 


 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

Cole Sear was het jongentje van “I see dead people”: Haley Joel OSMENT

2.       

De latijnse benaming voor het borststuk van een insect: THORAX

3.       

De Perzische koningen: XERXES I & II

4.       

We zochten de SESAM plant

5.       

“De Avonden” van Gerard Reve in stripvorm door Dick MATENA

6.       

De blauwe tegels uit Portugal: AZULEJOS

7.       

De aardgaswinning in Nederland: SLOCHTEREN

8.       

Jana NOVOTNA wekte de sympathie op van de hertogin van Kent

9.       

De bedenkster van de Aardkinderen Ayla & Jondalar: AUEL (Jean M)

10.  

En om de serpentine compleet te maken, hoorde U hoorde de Italiaanse groep: LACUNA COIL

GLOBE TV-ASSOCIATIE

1.       

Erik, oma Pinksterbom: Erik & het kleine insektenboek van Godfried BOMANS

2.       

Tweede fragment komt uit de Kartonnen Dozen van Tom LANOYE

3.       

A’Tuin is de grote schildpad waar de Schijfwereld op rust, een bedenksel van Terry PRATCHETT

4.       

Het gedicht was niet van Stephen King, maar dit gedicht inspireerde hem wel voor zijn Donkere Toren-sage, het gedicht is van de hand van Robert BROWNING

5.       

Het laatste fragment was een stuk uit het libretto van de “Barbier van Sevilla” en dat is van Gioacchino ROSSINI

 


 

 

Voor deze reeks gebruiken we het gekende foto-tip procedé. Voor elke vraag kunt u een foto/tip terugvinden op de copy. De globe omvat vijf muziekfragmenten, ook voor deze krijgt U een foto-tip. Vervelend dat ze niet in de juiste volgorde staan.

 

 

1.       

Nu de LOTR hype wat voorbijgewaaid isen de DVD-boxen stilaan in de uitverkoop terecht komen, is het misschien tijd om er nog eens een vraag over te stellen. Peter Jackson was niet de eerste die probeerde om het boek van Tolkien te verfilmen. Eind jaren ’70 was er al een animatie-film in onze bioscopen te zien, tenminste het eerste van twee delen. Men maakte gebruik van een toen origineel procede: er werden een groot aantal live-scenes gefilmd, die achteraf dan ‘overgetekend’ werden. De scenarist van deze versie heeft nog een andere fantasy-animatie film op zijn naam staan: The Last Unicorn (De laatste eenhoorn); dat ook in boekvorm werd uitgegeven. Wie was deze schrijver/scenarist?     

2.       

We zoeken de naam van een kleine rivier in Oost-Turkije. Zij ontspringt in de provincie Diyarbakır. Vlak na de bron wordt ze samen met andere stromen opgevangen in het stuwmeer van Silvan. Iets verder stroomafwaarts passeert het riviertje de oude Malabadi brug. Daarna vormt zij in zuidwaartse richting de grens tussen de gelijknamige provincie en de provincies Diyarbakır, waarna zij uitmondt in de rivier de Tigris. Naam van deze rivier?

3.       

Op 17 september 1859 kregen de Verenigde Staten hun eerste en enige keizer. Nadat een poging snel rijk te worden jammerlijk faalde (hij kocht al de rijst in de stad op, waardoor de prijs van rijst astronomische vormen aannam. Helaas arriveerde er juist toen twee schepen uit Japan, afgeladen vol met rijst waardoor de prijs weer kelderde) riep deze man zichzelf uit tot keizer. De zelfuitgeroepen keizer werd door niemand echt serieus genomen, maar werd wel door de hele bevolking van San Fransisco geaccepteerd. Zo kon hij in de beste restaurants van de stad gratis eten. De restaurants maakten vervolgens reclame met het feit dat hun restaurant door 'de keizer' regelmatig werd bezocht. Die truc werkte ook in kroegen, concertzalen en andere gelegenheden die de keizer met een bezoek vereerde. Het is niet bekend of hij werkelijk geloofde dat hij keizer was. Feit is wel dat heel San Fransisco gedurende twintig jaar het spel meespeelde. De inwoners hielden werkelijk van hun keizer. Toen hij in 1880 stierf, kreeg hij een 'Staatsbegrafenis' die meer dan 30.000 mensen op de been bracht.  Hoe heette de eerste & enige keizer van de Verenigde Staten?

4.       

Kunst: Vader Jozef (1827-1911) was een van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse School. Hij maakte ook etsen, lithografieën en schreef. Hij werd getroffen door het armoedige leven van de vissers; wat in zijn schilderijen tot uiting kwam. Ook de (joodse) geschiedenis en joods leven waren belangrijke thema’s in zijn werk. Zoon Isaac (1865-1934) was net zoals zijn vader aquarellist, tekenaar en etser. Hij behoorde tot de Amsterdamse School en poogde de sfeer van het ogenblik weer te geven.  Hij bracht de Franse geest van het neo-impressionisme in Nederland. Hij schilderde voorstellingen uit het sociale leven, strandgezichten, portretten en naaktfigureren. Welke schildersfamilie?

5.       

Muziek, jaren 70-90. Deze drummer heeft een indrukwekkend lijstje: hij was – een tijdje dan toch – lid van onder andere: Black Sabbath, Richie Blackmore’s Rainbow, Whitesnake en de Michael Schenker Group.  Daarnaast was hij de vervanger van Palmer in de Emerson-Lake & Palmer groep (waardoor de groep nog altijd ELP kon blijven heten). Hij speelde mee met Donovan, Roger Daltrey, Jeff Beck, Gary Moore & Brian May. Het meest bekend was hij – volgens mij dan toch – om zijn indrukwekkende drum-solo waarin hij Tsjaikovski’s 1812 overture verwerkte.  In 1998 kwam hij om het leven bij een auto-ongeval. Wat is de naam van deze drummer?

6.       

Informatica: Naast de bekende AZERTY- en QWERTY-klavieren, is er ook nog een QWERTZ-klavier. Dit laatste wordt vaak gebruikt in Duitsland en de meeste Oost-Europese landen. De indeling van deze klavieren is terug te brengen tot de mechanische schrijfmachines: de letters werden zodanig verdeeld dat de hamertjes niet in elkaar zouden haken bij het gebruik ervan. Wat nu eigenlijk totaal overbodig is, maar de mens is en blijft een gewoontebeest, nietwaar. Maar naast deze drie is er nog een type indeling; waarbij de meest gebruikte letters eerder dichter bij elkaar staan, dan uit elkaar en dit afhankelijk van de taal waarvoor het moet dienen. Er zijn ook varianten voor mensen met enkel een linkerhand of enkel een rechterhand. Dit type klavier noemt men een Simplified Keyboard of een American Simplified Keyboard. Een andere naam die men aan dit klavier geeft is de naam van één van de ontwerpers ervan. Wie ontwierp – samen met William Dealy – het Simplified Keyboard?

7.       

We zoeken de naam van een Portugese stad, hoofdstad van het gelijknamige district in de provincie Minho. In 1976 werd hier de Universiteit van Minho geopend. Het is tevens de zetel van een rooms-katholieke aartsbisschop, het voormalig bisschoppelijke paleis herbergt een belangrijke bibliotheek. De stad bezit een oorspronkelijk 12e eeuwse katherdraal, de 17e eeuwse Santa Cruz-kerk en de Capela dos Coimbras. Ten zuidoosten van de stad vind je de bedevaartkerk Bom Jesus do Monte. En tijdens het afgelopen EK werden er twee wedstrijden in een stadion vlakbij afgewerkt. Het stadion op zich zag er indrukwekkender uit dan de wedstrijden zelf. Het werd namelijk gebouwd in een voormalige steengroeve. Met aan de ene kant een rotswand en aan de andere kant een vallei. Welk stad?

8.       

Zijn interesse voor de dierenwereld bracht deze Britse wetenschapper in 1848 naar het het Amazonegebied dat hij na vijf jaar verliet nadat hijzelf ziek was geworden en een van zijn broers was overleden. Na een jaar in zijn geboorteland te hebben doorgebracht, vertrok hij in 1854 naar de Indische Archipel, waar hij 8 jaar verbleef. Hij verzamelde op zijn tochten gegevens over ongeveer 125.000 dieren. Op zijn 2e expeditie ontdekte hij dat het zeer diepe water tussen Bali en Lombok en tussen Borneo en Sulawesi was te beschouwen als een scheidslijn tussen de Aziatische en de Australische dierenwereld. Die denkbeeldige lijn kreeg zijn naam. In de 20e eeuw zouden geologische studies aantonen dat de grenzen van de Indo-Australische plaat samenvallen met de zoölogische lijn van de door ons gezochte wetenschapper. De grote verdieping van de zeebodem daar is een verklaring voor de scheidslijn tussen de twee dierenwerelden. Hoe heette deze tijdgenoot en geestverwant van Darwin, die ook pionier was in het onderzoek naar mimicry?

9.       

Begin jaren tachtig kocht deze science fiction schrijver een Walkman, in die tijd een nieuw & modern apparaat. Toen hij advertenties voor de Apple IIc zag en jongeren die videospelletjes speelden, waarbij het leek of ze in de computer wilde kruipen, begon hij te denken over de communicatie over en weer tussen mens en computer. Hij bedacht de term “cyberspace” en vond het sf-genre “cyberpunk” uit, haalde high-tech weg bij de geleerden en bracht het in het domein van boeven en hackers. Hij vestigde zijn reputatie met boeken zoals “Neuromancer”, “Biochips” en “Mona Lisa Overdrive” en “Pattern Recognition”. Een van zijn korte verhalen werd verfilmd tot Johnny Mnemonic met o.a. Keanu Reeves. Wie is deze schrijver?  

10.  

Ierse voetballer (geboren in 1979) die al jaren gold als een van de grootste talenten die het Ierse voetbal ooit heeft voortgebracht. Maar het is pas na acht seizoenen bij de Blackburn Rovers dat hij bewees die status waar te kunnen maken. Hij is uiterst behendig en snel, lichtvoetig en beschikt over een goede trap en een zuivere voorzet. Zijn bijnaam is niet voor niets: The New Ryan Giggs. Nu maakt hij het mooie weer bij Chelsea. Zijn naam?

 

GLOBE – MUZIEK

 Voor de globe in deze ronde krijgt U nog vijf muziekfragmenten te horen. Ook bij deze fragmenten hoort een foto-tip.

11.  

Componist

12.  

Componist

13.  

Groep

14.  

Groep

15.  

Groep

 


 

FOTO TIPS

 


 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

De scenarist en de hond op foto M hebben dezelfde naam gemeen: BEAGLE (Peter S)

2.       

De stad, provincie, rivier in Turkije: allemaal BATMAN, en diens logo zag je op foto N

3.       

Keizer Joshua Abraham NORTON; met op foto E PC-goeroe Peter Norton

4.       

De kunstenaars van de Haagse School & Amdersdamse School: vader en zoon ISRAELS, te combineren met afbeelding L waar je de contouren van het land zag

5.       

De gezochte drummer was niemand minder dan COZY POWELL, die je natuurlijk kon of moest associeren met foto A, Colin Powell

6.       

Het toetsenbord combineerde U met de componist op foto C: DVORAK

7.       

De stad in Portugal: BRAGA, en miss België Tatiana Silva Braga Tavares op foto F

8.       

De wetenschapper en baasje van de hond op foto D: WALLACE

9.       

De schrijver moest U linken aan de gitaren op foto K, dat zijn GIBSONs

10.  

De nieuwe Ryan Giggs: DUFF Damien, en op foto B kon je tienerster Hillary Duff herkennen

GLOBE MUZIEK

1.       

Josip Weber die onderuit werd gehaald (foto H) is een naamgenoot van de componist WEBER (Der Freischütz Jägerchor)

2.       

En de glazen van foto O hoorde bij de andere componist GLASS Philip (U hoorde een streepje muziek uit de film KUNDUN)

3.       

De groep bij het derde fragment en de beestjes op foto I: DE LAMA’S

4.       

Maïskolven – of “corn” – op foto J voor de groep KORN

5.       

Het vijfde fragment: De naam van de gezochte groep is BIRTHCONTROL, en dat had je eventueel kunnen vinden door het te associeren met foto G, waar je een aantal voorbehoedsmiddelen op kon herkennen.

 


 

 

VRAGENREEKS

1.       

Op uw blad vind u de songtekst van een nummer van Baby Bird.  Geef de titel die we ook hebben weggestreept in de tekst.

Remember that tanktop you bought me
You wrote "xxxxxxxxxxxxxxx" on it
You took me to your rented motor car
And filmed me on the bonnet
You got me to hitch my knees up
And pulled my legs apart
You took an instamatic camera
And pulled my sleeves around my heart
(CHORUS:)
Because xxxxxxxxxxxxxxx

I'd do anything for you
Because xxxxxxxxxxxxxxx

I know you'll get me through
You said my clothes were sexy
You tore away my shirt
You rubbed an icecube on my chest
Snapped me till it hurt
(CHORUS)
You said I wasn't cheap
You paid me 20 pounds
You promised to put me in a magazine
On every table in every lounge
(CHORUS)
Because xxxxxxxxxxxxxxx
I'd do anything for you
Because xxxxxxxxxxxxxxx
I know you'll get me, know you'll get me through
Know you'll get me through
Know you'll get me through
Know you'll get me, know you'll get me through
I know you'll get me, know you'll get me
Know you'll get me through
(CHORUS)
Because xxxxxxxxxxxxxxx
I'd do anything for you
Because xxxxxxxxxxxxxxx
I know you'll get me, know you'll get me through
Know you'll get me through

 

2.       

Welke stripreeks van uitgeverij Boemerang wordt in het Frans vertaald als “Blagues Coquines”, in het Engels als “Grin and Bare it”, en in het Italiaans “Kebirikine, erotico ma non troppo”?

3.       

Even de klassieke edelgassen ertussen: er zijn er 6. Ze zijn allen kleurloos en vormen een speciale groep omdat ze met geen enkel ander element reageren. Ze komen allen voor in de atmosfeer van de aarde. 5 van de edelgassen hebben een kubusvormige kristalstructuur. Bij één ervan is de kristalstructuur hexagonaal, bij welk edelgas?

4.       

Welke Griekse historicus en filosofische essayist schreef de Anabasis, of de Tocht van Cyrus. Twee gebeurtenissen die zijn schrijversleven hebben bepaald, zijn de Peloponnesische oorlog en zijn vriendschap met Socrates.

 

 

5.       

Van welk land is de eilandengroep Zanzibar een provincie?

6.       

In 1959 opent Vianne Rocher, een ongehuwde moeder, een chocolaterie in Lansquenet, een ingedommeld dorpje. Dit is de aanzet voor een romantische filmkomedie uit 2000. Wie speelt daarin de vrouwelijke hoofdrol?

7.       

Welk boek van Jean Genet werd in 1982 door Rainer Werner Fassbinder verfilmd? Boek en film droegen dezelfde naam.

8.       

We zoeken de naam van het hoogste gerechtshof in het Oude Athene. Het bevond zich op de gelijknamige heuvel. Zijn naam betekent, vertaald uit het Grieks, “heuvel van Ares”. Al voor het bestaan van de Atheense democratie bestond de instelling maar toen was het eerder de centrale regerende macht, tijdens de democratie was het het gerechtshof dat oordeelde over moord en andere ernstige misdrijven. Heden ten dage wordt het woord nog wel schertsend gebruikt voor een vergadering van wijzen en geleerden, die een oordeel over iets uitspreken. Hoe heette dat Oud-Atheense gerechtshof?

9.       

Van welke Oostenrijkse impessionist, geboren in 1886 en overleden in 1980 in Villeneuve nabij Montreux, ziet U hier twee zelfportretten?

 

10.  

Van welk eiland zijn de 2 grootste steden Bastia en Ajaccio?

11.  

In de films “Tree men and a baby” en “Tree men and a little lady” moeten drie vrijgezellen eerst een baby en daarna een klein meisje, zien groot te brengen. Welke (twee) acteurs spelen de rollen van Michael en Jack in die films. Om alle twijfel weg te nemen, vermelden we nog dat de acteur die ooit de hoofdrol speelde in Magnum P.I., er niet bij is. En om de puzzelaars ook wat werk te gunnen, geven we U de twee namen (inclusief voornamen!) anagramwijs, antwoorden doet U wel degelijk met de familienamen.

ABDDEEEEEGGNNNNORSSTTTTUV

 

12.  

Welk is de hoofdstad van Kroatië?

13.  

Wendy Van Dijk is de belangrijkste presentatrice die de Nederlandse omroep SBS in huis heeft. Jarenlang boekte Wendy succes met een typetje dat buitenlandse sterren voor de gek hield. Wat is de voornaam van die Japanse interviewster Herosaki die in gebroken Engels, sterrren uit de wereld van de film en de muziek bij de neus neemt?

 

 

14.  

Op 27 april dit jaar was hij 1 dag in Turnhout te gast om zijn documentaire "I know i'm not alone" aan het Belgische publiek voor te stellen. Met zijn akoestische gitaar en een videocamera bezocht hij Irak, Israël, Jordanië en de Palestijnse gebieden. Wie is deze frontman van Spearhead die zich nu ook regisseur mag noemen?

 

 

15.  

In 1975 won een Belg de wereldtitel motocross in de 250 CC reeks. Exact 20 jaar later, in 1995 pakte zijn zoon de wereldtitel motocross, eveneens in de 250 CC reeks. Geef de naam van deze sportieve familie.

16.  

We zoeken een term uit het ijshockey. Het is de situatie als een speler de puck van voor de rode middenlijn direct over de doellijn van de tegenstander slaat. Deze overtreding wordt bestraft met een face-off in het verdedigingsvak van de aanvallende partij. Er zijn wel uitzonderingen: als de puck direct in de goal van de tegenstander vliegt, als het aanvallende team minder spelers in het veld heeft dan de tegenstander, als de puck een tegenstander raakt voor-ie over de doellijn gaat of als de puck direct uit een face-off wordt gespeeld. Over welke term gaat het hier?

17.  

Als voornaamste oorzaak van strottehoofdkanker gelden roken en alcohol. Enige oplossing is dan vaak een volledige verwijdering van het strottehoofd. Hoe noemt men die ingreep met een geleerd woord?

 

 

18.  

François Haverschmidt werd ondanks zijn Franse voor- en Duitse achternaam de misschien wel bekendste Nederlandse dichter uit de romantiek. Hij koos voor de publicatie van zijn dichtbundel “Snikken en grimlachjes” wel een 100 % Nederlands klinkend pseudoniem. Welke dichter die in 1894 zelfmoord pleegde, zoeken we? En we willen wel degelijk zijn dichtersnaam. Tip: het maakt niet uit of U zijn voornaam erbij zet of niet.

 

19.  

Momenteel zijn er nog 28 koninkrijken in de wereld. De meeste daarvan zijn constitutionele. Er zijn echter nog 3 absolute monarchen: koning Faht van Saudie Arabië, koning Mswati 3 van Swaziland en Sultan Qabus ibn Saïd. Over welk land zwaait die man de plak?

20.  

Om te eindigen nog zes muziekfragmenten:
Van het eerste – klassieke - fragment hadden we de naam van het werk waar het uit komt geweten

21.  

Het tweede - eveneens klassieke - fragment is tamelijk bekend, maar we willen de componist weten.

22.  

Fragment drie: de groep (Jaren ’70)

23.  

Fragment vier: de zanger (enkel de familienaam!)

24.  

Fragment vijf: de groep (Jaren ’80)

25.  

Fragment zes: de groep

 


 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

A.       

Het Oud-Atheense gerechtshof, “de heuvel van Ares”: AREOPAGUS

B.       

De actrice uit Chocolat: Juliette BINOCHE

C.       

Bastia en Ajaccio liggen op CORSICA

D.      

Ted DANSON was Jack in 3 men and a baby

E.       

Vader en zoon motocrosser heten EVERTS (Harry en Stefan)

F.       

De frontman van Spearhead heet Michael FRANTI

G.      

Michael in 3 men enzovoort heet Steve GUTTENBERG

H.      

Het edelgas met de hexagonale kristalstructuur: HELIUM

I.        

De Ijshockey-term was ICING

J.        

Hail, hail rock’n roll !! Garland is de voornaam, dus JEFFREYS is het juiste antwoord!

K.       

Het/De zelfportretten was/Waren van KOKOSCHKA OSKAR

L.       

Een strottehoofd chirurgisch verwijderen is een LARYNGECTOMIE

M.      

U hoorde een stukje uit MISSA CREOLA

N.      

The Hand That Feed kwam van NINE INCH NAILS

O.      

De 3e absolute monarch heerst over OMAN

P.       

De romantische Nederlandse dichter was Piet Paaltjens

Q.      

Boek en film: QUERELLE

R.       

De stripreeks voor de kenners: ROOIE OORTJES

S.       

U hoorde Paul Weller in zijn STYLE COUNCIL periode

T.       

Zanzibar is een provincie van TANZANIA

U.      

Alter Ego van Van Dijck is USHI

V.       

What kind of dance is this; Muziek uit de 70’s van VERONICA UNLIMITED

W.    

U hoorde Les Patineurs van Charles Emile WALDTEUFEL

X.       

Bij de Grieken zochten we XENOPHON

Y.      

De titel van de songtekst die U kon lezen: YOU’RE GORGEOUS

Z.       

De hoofdstad van Kroatië is ZAGREB