MidZomerQuiz - 2004. 1

Reeks 1 – ACROSTICHON. 2

Reeks 2. 5

Reeks 3 – SERPENTINE. 9

Reeks 4. 12

Reeks 5 – FOTO PUZZEL RONDE. 15

Reeks 6 – MINI ABC. 18

Reeks 7 - NOHCITSORCA. 21

Reeks 8. 24

Reeks 9 - COMBINATIE. 27

 


 

 

In deze ronde – en in sommige andere - is er misschien een link te vinden.

 

VRAGENREEKS

1.       

 

Hoe noemen we een gedicht waarvan de eerste letters van iedere regel of strofe achter elkaar gelezen zelf ook een woord of zin vormen. Het in het Nederlands bekendste voorbeeld is de tekst van het Wilhelmus, waarvan de eerste letters van de orginele coupletten samen de naam 'Willem van Nassov' vormen. Tegenwoordig is dat 'Willem van Nazzov'.  Tip voor de metalfans onder ons: in Nederland was er een tijdje terug een band met dezelfde naam die we zoeken.

 

2.       

Olympisch goud op de marathon is nog niet weggelegd voor zowel België als Nederland.  Zilver daarentegen haalden we wel, in 1972 haalde Karel Lismont de zilveren medaille.  In 1980 was het de beurt aan deze Nederlandse atleet om het zilver te halen.  Twee jaar later won deze Nederlander de marathon op het Europees kampioenschap in Athene, en waren het zilver & brons voor de onze landgenoten Armand Parmentier & Karel Lismont.  Wie is deze atleet?

 

 

3.       

 

In oktober 2002 stierf een bekend Amerikaans historicus, 66 jaar oud. Desondanks het feit dat hij zelf nooit in een oorlog meevocht, voor een Amerikaan toch niet zo evident, schreef hij meer dan 20 boeken, de meeste over militaire geschiedenis.  Enkele van zijn werken: “Americans at War”, “Crazy horse and Custer” en zijn bekendste “Band of Brothers”, hetgeen verfilmd werd door Tom Hanks en Steven Spielberg.  Hoe heette deze historicus?

 

4.       

 

Toerisme/Vlaanderen:  Het kapittelhuis De Swaene uit de 15e eeuw kreeg later de naam “Erasmushuis” omdat het in 1521 de woning van deze Vlaamse humanist werd.  Hij verbleef er geruime tijd en het gebouw werd later dan ook als museum ingericht.  Het bezit een ruime Erasmusdocumentatie en een historische verzameling.  Weet u welke gemeente dit huis tot zijn grondgebied mag rekenen?

 

5.       

 

De aartsvijand van detective Sherlock Holmes was professor Moriarty.  Toen schrijver A. Conan Doyle geen boeken over Holmes meer wilde schrijven, liet hij de speurder na een vechtpartij door Moriarty  in een waterval gooien.  Dat was niet naar de zin van de lezers.  Na een golf van protest veranderde Conan Doyle de plot van zijn boek: dit keer was het Holmes die Moriarty over de omheining in de diepte gooide.  Dit alles speelde zich af bij de Reichenbach-waterval in een Zwitsers stadje.  De VVV van dit stadje heeft zelfs een bord gezet waarop staat dat Moriarty omkwam en dat Holmes spoorloos verdween.  Bij welke Zwitserse stad ligt de Reichenbach-waterval?

 

6.       

 

Welke Atheense redenaar werd geboren met een spraakgebrek een leerde uiteindelijk vlot te praten met een kiezelsteen in de mond?

 

7.       

 

Tolkien en Lewis waren, sinds hun eerste ontmoeting in 1926, jarenlang boezemvrienden. Beiden doceerden in Oxford en vormden de spil van een onofficieel literair genootschap. De leden kwamen regelmatig bijeen, veelal in de pub Eagle and Child in Oxford, om te discussiëren over literatuur, religie en de wereld om hen heen, en eigen werk voor te dragen. In deze kring werd kritiek geleverd op vroege manuscripten van bijvoorbeeld De hobbit, In de ban van de ring en Narnia van Lewis.  Wat was de naam van dit genootschap?

 

8.       

 

Pieter Huyssens was één van de belangrijkste bouwmeesters uit onze 17e eeuw.  In Antwerpen staat van hem een kerk, versierd met halfzuilen, pilasters, balustrade’s en beelhouwwerk.  Door de geraffineerde afwisseling van schaduw- en lichtpartijen blijft de eenheid van het geheel gehandhaaft.  Ook de Sint-Pieterskerk in Gent heeft dezelfde barokke gevel.  Hoe heet de kerk in Antwerpen?

 

9.       

 

Het bekendste stuk van Molière is wel “L’Avare”.  Het is het verhaal van de rijke gierigaard die alleen maar van zijn geld houdt.  Tot het op een dag gestolen wordt natuurlijk.  De rol van de vrek is een kluifje geweest voor ondermeer onze Luc Philips en de Franse komiek Louis de funès.  Hoe heet de vrek in het stuk eigenlijk?

 

10.   

 

Jaren 80 audiofragment: naam van de groep?

 

 

GLOBE – LITERATUUR

Op de copy zie je foto’s van vijf winnaars van de nobelprijs voor literatuur.  Daaronder vind je vijf jaartallen met telkens drie titels eronder.  Het jaartal geeft aan wanneer één van die vijf schrijvers de nobelprijs won; de drie titels zijn werken van hem of haar, maar zijn niet in het opgegeven jaar geschreven.  Die titels zijn niet noodzakelijk in de originele taal!  Plaats achter het bijhorende jaartal de juiste letter van de foto, en de naam van de schrijver/schrijfster.  Elke juiste combinatie jaar – foto - naam is 1 punt waard.

 

2001

 

Among the believers

A house for Mr. Biswas

Half a life

1972  

 

Die Verlorene Ehre Der Katharina Blum

Gruppenbild Mit Dame

Was soll aus dem Jungen blöss werden?

1994

 

A personal matter

Hiroshima notes

The silent cry

 

1909

 

The ring of the Löwenskölds

Gosta Berlings saga

The wonderful adventures of Nils

1948

 

The family reunion

Murder in the Cathedral

            The waste land

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN

VRAGEN-REEKS

1.       

We zochten een ACROSTICHON (of NAAMDICHT); en dit was natuurlijk een tip naar het soort verband in deze ronde

2.       

De Nederlandse marathonloper: NIJBOER (Henk)

3.       

Amerikaans historicus: AMBROSE Stephen

4.       

Het Erasmushuis vinden we terug in: ANDERLECHT

5.       

De Reichenbach-waterval, de lokatie van “The Final Problem” van Sherlock Holmes ligt bij: MEIRINGEN

6.       

De Atheense redenaar: DEMOSTHENES

7.       

Het genootschap rond Tolkien en Lewis waren: INKLINGS

8.       

In Antwerpen zochten we de: CAROLUS BORROMEUS KERK

9.       

De vrek heet: HARPAGON

10.  

En U hoorde Wünderbar van: TENPOLE TUDOR – Wünderbar

En zo kunt U van boven naar beneden van antwoord 2 t/m 10: NAAMDICHT lezen

GLOBE LITERATUUR

2001

In 2001 was het NAIPAUL, en die had je op foto D

1994

In 1994 was het OE Kenzaburo, en die stond op foto E

1972

In 1972 was het aan Heinrich Böll, en foto A was de zijne

1948

In 1948 won TS Eliot, en hij was het op foto B

1909

In 1909 kreeg LAGERLÖF Selma de nobelprijs, natuurlijk op foto C

Van boven naar onder kon je dan N-O-B-E-L lezen

 


 

 

VRAGENREEKS

1.       

 

Een Bloeber weegt evenveel als twee Slukken en een halve Bloeber.  Een Grater weegt evenveel als twee Bloebers en een halve Grater.  Een Klut weegt evenveel als twee Graters en een halve Klut.  Hoeveel Slukkers gaan er in een halve Klut?

2.       

Op 28 juni ll. maakte een 34-jarige wielrenster bekend te stoppen. Ze kampte al enkele maanden met gezondheidsproblemen (schildklier) en zag een snelle terugkeer op het hoogste niveau niet meer zitten.  Een derde olympische deelname bleek niet meer mogelijk. Ze werd vijf keer Belgisch kampioene, maar behaalde haar belangrijkste resultaten toch in het rondewerk. Zo won ze de Ronde van de EEG, de Ronde van de Vendée en de Ronde van Mallorca. In de Ronde van Frankrijk werd ze twee keer derde en haalde ze in totaal zes keer de top-tien.  Wie is deze kampioene?

 

 

3.       

 

Mark Robson laat in 1974 alle duivels los met zijn “Earthquake”.  Charlton Heston, Walter Matthau, Geneviève Bujold en zelfs de broze Ava Gardner trillen in alle windrichtingen.  De filmliefhebber in de zaal trouwens ook, want bij dit rampendrama werd voor de eerste keer een procédé toegepast waarbij het publiek de aardschokken aan den lijve kon ondervinden.  Later werd dit nog toegepast bij films zoals ‘Midway’ en ‘Rollercoaster’.  Hoe heet dat procédé?

4.       

 

‘Het is een voorwaarde dat aan iemand met een creatieve geest geen miljoenen dollars worden gegeven.  De geest is scherper en oplettender in een situatie van afzondering, zowel van andere mensen als van luxe. Originaliteit komt tot bloei als er geen afleiding is.  Rijkdom maakt de geest kreupel.  Streef eenzaamheid en eenvoud na, dan komen de ideeën het beste tot bloei’.  Een citaat van een Kroatische uitvinder, die de wisselstroom, de generator en de transformator heeft uitgevonden. Hij heeft ook nog een tijd samengewerkt met Thomas Edison.  Ze kregen ruzie omdat Edison het gebruik van gelijkstroom voorstond, en hij dat van wisselstroom.  In 1912 weigerde hij de hem – en Edison – aangeboden Nobelprijs; wat niet in goede aarde viel bij het Nobelprijscomité. En in 1895 heeft hij in de Niagara-watervallen de eerste waterkrachtcentrale gebouwd.  Wie is deze Kroaat?

 

5.       

 

In 1860 keerde de eenzame Franse natuuronderzoeker Henri Mouhot te voet terug uit het Cambodjaanse oerwoud en vond op zijn weg een prachtig bouwwerk van fantastische afmetingen. Hij had daarmee de centrale heilige plaats van het vroegere rijk der Khmers ontdekt, al meer dan vier eeuwen door de mens vergeten en langzaam door het oerwoud verslonden.  Kent u de naam ervan?
 

6.       

 

Hoe noemen we het geloof of de filosofie dat er maar één enkel bewustzijn bestaat: dat van de waarnemer.  Het hele universum en alle andere personen waarmee gecommuniceerd word bestaan slechts in de geest van de waarnemer.  In veel Oosterse godsdiensten en filosofieën komt het ook voor in de stelling dat het universum een illusie is, en wij slechts gedachten in de geest van God zijn. Met deze invalshoek bestaat dan alleen God als onafhankelijk wezen en is ons zelfbewustzijn slechts een deel van Gods zelfbewustzijn.  Wat is de naam van dit geloof of filosofie?

7.       

 

We zoeken de naam van een TV-serie die tot voor kort door Kanaal2 werd uitgezonden.  Twee broers, Nate en David Fisher, zetten bij het overlijden van hun vader diens uitvaartbedrijf verder.  Hun moeder Ruth is haar ganse leven op de achtergrond blijvende echtgenote geweest en besluit nu wat tijd en ruimte te voorzien voor zichzelf. Welke serie?

8.       

 

In het Oosten is het een reeds duizenden jaren oud symbool voor het hogere goddelijke systeem, dat ten grondslag ligt aan de op aarde beleefde werkelijkheid.  Dit symbool staat in het Oosten niet alleen voor de voortgang in het leven, het goede verloop van jong naar oud, maar ook voor de eeuwig voortdurende reïncarnatie, het proces van wedergeboorte na de dood. Belangrijk is de betekenis van dit symbool als brenger van geluk. In het oude China was het voorbehouden aan de keizer, die de beschermer was van de hemelse harmonie. Op een vergelijkbare wijze is het in het boeddhisme voorbehouden aan de leermeester zelf en verbeeld het zijn wijsheid en de leer. In het geometrisch patroon komt de symboliek van de evenwicht brengende krachten naar voren doordat er telkens naast een linksdraaiende, een rechtsdraaiende versie te zien is. Een andere oplossing is in Azië terug te vinden in de opengewerkte variant die in de muren van de huizen is aan gebracht. Daarin is de links en de rechtsdraaiende altijd in zichzelf aanwezig en wordt zichtbaar door simpelweg van de ene of de andere kant naar de muur te kijken.  Het symbool heeft in onze moderne tijd een eerder negatieve betekenis gekregen.  Over welk symbool gaat het?

9.       

 

Welke kunststroming, die ontstond in Zwitserland in 1916, had de volgende kunstenaars als volgelingen:  Hans Arp, Marchel Duchamp, Man Ray en André Breton?

10.  

Muziekfragment: Welke groep hoort U hier?

 

GLOBE – TOERISME

Op de copy zie je een tiental foto’s van vijf stuwdammen in België.  Wat wij vragen is de plaats waar of de rivier waarop die studwdam zich bevindt. Eén van beide volstaat, geef je ze beide, moeten ze alletwee juist zijn om het punt te krijgen.

 


 

ANTWOORDEN

VRAGEN-REEKS

1.       

Reken alles om naar slukkers en dan is een hele Klut gelijk aan 64 slukkers; een halve klut is dan 32 SLUKKERS

2.       

De ex-wielrenster VAN DE VIJVER HEIDI

3.       

Daverende zalen met het SENSURROUND SYSTEEM

4.       

De wetenschapper TESLA Nikola

5.       

Het bouwwerk in het Cambodjaanse oerwoud: ANGKOR VAT

6.       

Het geloof of de filosofie dat er maar één enkel bewustzijn bestaat: SOLIPSISME

7.       

Toepasselijke naam voor een serie voer een uitvaartbedrijf: SIX FEET UNDER

8.       

Het symbool heeft met een eerder negatieve betekenis: SWASTIKA / HAKENKRUIS

9.       

Kunststroming DADA-ISME

10.  

U hoorde: TRIO die U toch een hint cadeau deden naar het vorige antwoord

GLOBE STUWDAMMEN

1.       

De stuwdam op 1 ligt in ROBERTVILLE en de rivier de WARCHE

2.       

De tweede stuwdam ligt ook op de WARCHE, maar deze keer in BUTCHENBACH

3.       

Stuwdam 3 ligt aan de rivier de GILEPPE, in JALHAY

4.       

EUPEN is de locatie van de stuwdam op 4, aan de VESDRE (of WESER)

5.       

De laatste stuwdam vindt je terug in NISRAMONT, aan de OURTHE

 


 

 

VRAGENREEKS

 

1.       

Hoe luidt de term die men geeft aan het constant, innig samenleven van twee organismen van een verschillende soort?  Zowel bij de planten als bij de dieren kent men deze vorm.  Er zijn verschillende vormen, zoals: parasitisme waarbij de samenleving voor een van de partners schadelijk is,  parasitoïdisme waarbij de gastheer uiteindelijk te gronde gaat. Het criterium dat een parasiet onderscheidt van een parasitoïd is dus dat de gastheer bij een parasitoïd uiteindelijk doodgaat ; mutualisme, waarbij de samenleving gunstig of noodzakelijk is voor een of beide partners; en commensalisme, waarbij de een profiteert en de ander geen voor- of nadeel ondervindt. Wat is de algemene benaming voor deze samenlevingsvorm?

2.       

Als men een begoniablad neemt, een paar sneetjes aanbrengt in de bladrand en dit in vochtige aarde legt, kunnen uit de sneevlakken nieuwe begoniaplanten groeien.  In de biologie bestaat een een term voor die natuurlijke vervanging van onherstelbaar beschadigde of verloren gegane cellen door gelijkwaardige nieuwe cellen.  Wat is die term?

3.       

 

De Botaurus stellaris is een reigerachtige die door zijn perfecte schutkleur in het rietland niet opvalt. De vogel is afhankelijk van overjarig riet. Als hij vliegt, trekt hij zijn nek in naar zijn romp net zo als de blauwe reiger dat doet.  Op de grond houdt hij zich meestal op in het riet waar hij zoekt naar amfibieën en vissen. Als hij zich bespied waant, blijft hij roerloos staan met de snavel recht naar boven wijzend. Op deze manier is hij nagenoeg onzichtbaar tussen het riet. Het dier vertoont de meeste activiteit rond zonsopkomst en -ondergang.  Het geluid dat de vogel maakt kan nog het best worden vergeleken met het slaan op een holle boomstam. Het is een laag dreunend geluid. Welke vogel?

4.       

We zoeken een medisch instrument met belichtingsapparaat en fotocamera.  Het is geschikt voor het maken van opnamen van dieper gelegen lichaamsdelen.  Met dit instrument, dat langs een natuurlijke lichaamsopening wordt ingevoerd, kan men foto’s en weefselsneden nemen of vreemde voorwerpen verwijderen. Welk instrument?

5.       

Achter het pseudoniem dat we zoeken schuilen de twee neven Frederic Dannay en Manfred B. Lee. Samen schreven ze tientallen briljante detectives, waarbij vaak hun pseudoniem als hoofdpersonage fungeerde.  Zij worden vaak beschouwd als de grondlegger van het Amerikaanse detective-verhaal ‘nieuwe’ stijl: de nadruk lag niet zozeer op actie, maar wel op deductie.  Typerend voor hun verhalen was de ‘Uitdaging aan de lezer’: vlak voor de ontknoping van de zaak, werd de lezer letterlijk uitgedaagd om de misdaad zelf op te lossen: alle elementen om tot de conclusie te komen waren ter beschikking.  Enkele titels: ‘De Griekse doodskist’ , ‘Het mysterie van de hoge hoeden’, ‘3x3=10’, ‘Het huis halverwege’.  Wat is de naam van het pseudoniem/hoofdpersonage dat we zoeken, zowel voor- als familienaam, kwestie van de ketting niet te onderbreken.

6.       

Het onderzoek van de Amerikaanse ingenieur Roy J. Plunkett verloopt moeizaam. Als 27-jarige, nog maar pas afgestudeerde chemicus zoekt hij bij het chemieconcern DuPont naar koelvloeistoffen die het giftige ammoniak kunnen vervangen. Als grondstof gebruikt hij het gas tetrafluoretheen, dat hij onder hoge druk in een cilinder bewaart.  Op de morgen van 6 april wil Plunkett een deel van het gas gebruiken en bemerkt dat de druk in de cilinder is weggevallen. Als hij het vat weegt, blijkt dat al het materiaal er nog in moet zitten. Gefrustreerd verwijdert hij de klep, keert het vat om en tot zijn verbazing schudt hij er wit poeder uit. In zijn labjournaal vermeldt hij: "Een vast, wit materiaal is ontstaan. Het lijkt een gepolymeriseerd product." Plunkett staakt zijn onderzoek naar koelvloeistof en wil als een echte, nieuwsgierige onderzoeker weten wat de eigenschappen zijn van de nieuwe stof. Die zijn opmerkelijk. Hij ziet het belang ervan in en vraagt in 1939, nadat hij het opnieuw heeft kunnen produceren, patent aan.  Over welke stof gaat het?

7.       

Een thuisland of bantoestan was een zogenaamd  zelfstandig gebiedsdeel binnen de grenzen van Zuid-Afrika en Namibië, dat tijdens het apartheidsregime aan de Bantoes werd toegewezen.  Het thuisland dat we zoeken has Umtata als hoofdstad en een rivier als zuidelijke grens.  In zijn naam komt die rivier tevens voor.  In 1976 werd het door Zuid-Afrika onafhankelijk verklaard maar door geen enkel ander land erkend.  In 1994 werd het weer herenigd met Zuid-Afrika.  Welk thuisland zoeken we?

8.       

We zoeken de titel van het vierde boek van Mozes.  In dit boek worden diverse wetten behandeld en wordt het verhaal over de toch uit Egypte naar het beloofde land voortgezet.  Het boek bestaat uit vier delen: over het verblijf in de Sinaï, tussen Sinaï en Kades, tussen Kades en het gebied over de Jordaan, en over de tijd in de steppe van Moab.  Welk bijbels boek bedoelen we?

9.       

Hoe noemt men de buitengewone begunstiging van verwanten bij het toekennen van ambten en vaardigheden?  De vroegere pausen waren hierin zo onderlegd dat in 1692 er zelfs een bulle nodig was die de pausen formeel verbood kerkelijke goederen aan familieleden over te dragen.

10.   

Hyde Park is een Londens park dat door Hendrik VIII in 1536 is toegeëigend als jachtgebied. Het was voor die tijd het bezit van de monniken van Westminster Abbey. Het is een van de Royal Parks of London en is eigendom van de Koninklijke familie. Het heeft een vierkante vorm en is 140 hectare groot. Het park wordt omringd door het ruiterpad Rotten Row. In het midden ligt een slangvormig meertje, dat doorloopt tot het aangrenzende Kensington Gardens.  De naam van dit meertje is hetzelfde als de naam van de weg waar oudere kinderen – en volwassenen hun kunsten vertonen op skates.  Het meertje noemt ... Lake en de weg ... Road; welke naam?  En wie de ketting goed gevolgd heeft zou hier geen probleem mee mogen hebben.

 

GLOBE – MISTER X

Van de volgende vier muziekfragmenten willen we telkens de uitvoerder – zanger of groep – weten.  Die vul je telkens in op de juiste plaats op je antwoordformulier.  Voor het vijfde antwoord willen we het verband weten tussen deze vier muziekfragmenten.  Het klassieke systeem: ofwel zit de naam van de zanger of groep er voor iets tussen, ofwel zit het hem in de titel van het liedje, ofwel moet je zoeken in de tekst van het liedje.  We kunnen wel meegeven dat het om een persoon gaat.  Wie?

1.       

Naam van de groep

2.       

Naam van de groep

3.       

Naam van de zanger

4.       

Naam van de groep

5.       

Wie is Mister X ?

 

ANTWOORDEN

VRAGEN-REEKS

1.       

De term die we zochten: SYMBIOSE

2.       

Natuurlijke vervangen van verloren gegane cellen: REGENERATIE

3.       

De vogel in kwestie: de ROERDOMP

4.       

Het medisch instrument: de ENDOSCOOP

5.       

Het pseudoniem/hoofdpersonage: ELLERY QUEEN

6.       

Een stof waarvan de kans groot is dat je ze in de keuken terugvindt: TEFLON

7.       

Het thuisland: TRANSKEI

8.       

Het boek uit het Oude Testament: NUMERI

9.       

Buitengewone begunstiging van verwanten: NEPOTISME

10.  

En in Hyde Park – en in deze ronde – zochten we naar: SERPENTINE

Als je van elk antwoord afwisselend de eerste en de laatste letter neemt, krijg je het laatste antwoord: SERPENTINE.

GLOBE MUZIEK - MISTER X

1.       

THE PRODIGY met Firestarter

2.       

BACHMAN TURNER OVERDRIVE met You ain’t seen nothing yet

3.       

BOS Stef met Pepermunt

4.       

FAITHLESS met Insomnia

5.       

KING Stephen als Mister X

a.      FIRESTARTER: titel, Ogen van Vuur

b.      BACHMAN: pseudoniem van SK

c.       Pepermunt: gaat over het merk KING

d.      INSOMNIA: titel

 


 

 

VRAGENREEKS

 

1.       

Een rekenpuzzel: Welk getal van vijf – verschillende – cijfers, heeft na deling door 4 als uitkomst een getal met dezelfde vijf verschillende cijfers, maar dan in omgekeerde volgorde?  Dus 54.321 zou het antwoord zijn, mocht na deling door 4 de uitkomst 12.345 zijn.

2.       

Geschiedenis
De Engelse zeeman Henry Hudson ontdekte een eiland dat hij eerst ‘Hudson Touches’ en later ‘Trinity Island noemde.  Toen de Nederlandse officier Joris Carolus van Enkhuyzen het eilandje zag, doopte hij het ‘Meester Joris Eiland’.  Nog later noemde de Franse zeeman Jean Vroliq het naar de machtige Franse staatsman Richelieu.  Om ruzie te vermijden stond het eiland vervolgens tientallen jaren lang onder naam ‘het eiland in kwestie’ op de zeekaarten.  Tegenwoordig kennen we het onder de naam van de stuurman die onder Joris Carolus van Enkhuyzen werkte.  Het ligt ten noord-oosten van Ijsland en behoort nu tot Noorwegen.  Wat is de huidige naam van dit kleine eilandje?

 

3.       

Geschiedenis
Rellen tussen de katholieken en protestanten zijn in Noord-Ierland dagelijkse kost.  En al een hele tijd.  In 1688 reeds versloeg een buitenlandse protestant de katholieken onder leiding van Jacobus II in de slag bij de Boyne.  Hij wordt nog steeds vereerd als “King Billy”.  Wie was die Billy eigenlijk?

4.       

Kunst
Zijn leven was even kort als dat van Vincent Van Gogh.  Ze stierven beiden toen ze 37 waren.  Ze woonden in Parijs en volgden er samen les in de jaren tachtig van de 19de eeuw.  Het is vooral de stad Parijs waaraan zijn naam vaak verbonden wordt en dit niet alleen vanwege zijn werken over de Moulin Rouge.  In zijn geboorteplaats Albi vindt men een museum dat vele van zijn werken bewaart.  Om wie gaat het?

5.       

Strips
In het enige overgebleven Victoriaanse huis van de stad verzorgt Alica haar laatste vijf wezen.  Daarna wil ze met pensioen gaan.  Rondom het huis is de laatste jaren echter een stad vol hoogbouw uit de grond gerezen ten koste van de historische buurt.  Hari Vallalkozo, een meedogenloze bouwondernemer, aast nu ook op het huis van Alice, of beter, op de bouwgrond.  Gelukkig zijn er de wezen Vic, Trish, JayJay, Sharp en Gri-Gri om Alice te helpen in het verzet tegen de overheersing van het verticaal beton.  Dit is zowat de verhaallijn van het eerste album van een nieuwe stripreeks.  Getekend en geschreven door Ivan Adriaenssens,  Luc & Michaël Vincent.  Het tweede album, Oost West Kluit Best, volgde al gauw. Ondertussen is het vierde album uit, en eind dit jaar volgt het vijfde.  Wat is de titel van deze reeks over de strijd van vijf weeskinderen tegen de modernizering?

 

6.       

Door het meten van de radioactiviteit kan berekend worden hoe oud een voorwerp ongeveer is.  De meest gebruikte manier om dit te doen is genoemd naar koolstof.  Hoe heet die methode?

7.       

We zoeken een Amerikaans schrijver, 1906-1972, bekend om zijn science fiction, fantasy & horror korte tot zeer korte verhalen. Sommige van zijn verhalen zijn zo kort, dat je ze best in een kwisvraag kunt stellen, zoals deze:  'Na de laatste atoomoorlog op Aarde was alles op Aarde uitgestorven; er leefde en groeide niets meer. De laatste mens zat alleen in een kamer. Er werd op de deur geklopt......”.  Hij publiceerde zijn eerste SF-verhaal in 1941. In 1949 publiceerde hij What Mad Universe, waarin hij een uitgever van een SF magazine in een parallele wereld liet terechtkomen, een parallelle wereld gebaseerd op de verhalen die de uitgever in zijn magazine publiceerde.  Een van zijn kortverhalen, Arena, werd als basis gebruikt voor een aflevering van Start Trek. Welke schrijver was dit?

8.       

Voor wie wil valsspelen op kwissen is WAP een oplossing.  Wat WAP onderscheidt, is dat het speciaal ontworpen is met de beperkingen van een draadloze verbinding als uitgangspunt.  Dit zijn vooral de beperkingen van de mobiele terminal zoals beperkte geheugencapaciteit, klein schermpje en toetsenbord, korte levensduur van de batterij, de beperkte bandbreedte en de betrouwbaarheid van de verbinding.  Waarvoor staat de afkorting W.A.P ?

9.       

Actua: In juni heeft een grootschalige oefening voor het opruimen van olievlekken op de oceaan voor Noorwegen ruime aandacht getrokken.  Om de vlek te simuleren werd namelijk geen ruwe olie, maar een iets milieuvriendelijker product gebruikt.  Vijf kubieke meter van dit goedje werd in het water gedumpt.  Als het product water absorbeert vormt het namelijk een emulsie die veel op gelekte olie lijkt.  Het creëert bovendien dezelfde golfdeining als bij met olie vervuild water.  Welk product heeft men gebruikt?

10.  

Jaren 70 audiofragment, welke groep scoorde een hit met dit pop-deuntje

 

GLOBE – FILM

Op de copy heb je vier filmografiëen, een lijst met films van een acteur, een actrice, een regisseur en een schrijver (die de boeken schreef waarop de film gebaseerd werd).  U geeft ons de juiste naam bij het juiste nummer.  Als antwoord op de vijfde vraag hadden we graag de titel van de film aangeduid als missing link bij de vier lijstjes.

1.      FILMOGRAFIE - 4/10/1946

a.      1987 – The Witches of Eastwick

b.      1988 – Bull Durham

c.       1989 – January Man

d.      1991 – Thelma & Louise

e.      1992 – Lorenzo’s Oil

f.        1994 – the missing link

g.      1994 – Little Women

h.      1995 – Dead Man Walking

i.        1998 – Illuminata

j.        1998 – Stepmom

k.      1999 – Anywhere But Here

2.      FILMOGRAFIE 28/8/39

a.      1985 – St Elmo’s Fire

b.      1989 – Cousings

c.       1990 – Flatliners

d.      1993 – Falling Down

e.      1994 – the missing link

f.        1995 – Batman Forever

g.      1996 – A Time to Kill

h.      1997 – Batman & Robin

i.        1999 – 8mm

j.        1999 – Flawless

k.      2002 – Phone Booth

3.      FILMOGRAFIE - 8/2/55

a.      1993 – The Firm

b.      1993 – The Pelican Brief

c.       1994 – the missing link

d.      1996 – The Chamber

e.      1996 – A Time To Kill

f.        1997 – The Rainmaker

g.      2003 – The Runaway Jury

4.      FILMOGRAFIE - 15/9/1946

a.      1991 – JFK

b.      1992 – Under Siege

c.       1993 – The Fugutive

d.      1994 – the missing link

e.      1994 – Natural Born Killers

f.        1994 – Cobb

g.      1995 – Batman Forever

h.      1997 – Volcano

i.        1997 – Men in Black

j.        1998 – U.S. Marshals

k.      2000 – Rules of Engagement

l.        2000 – Space Cowboys

 

.

ANTWOORDEN

VRAGEN-REEKS

1.       

Het getal dat we zoeken: 87.912

2.       

Het eiland: JAN MAYEN

3.       

King Billy was WILLEM de derde VAN ORANJE

4.       

De schilder en Moulin Rouge liefhebber: TOULOUSE-LAUTREC

5.       

De stripreeks over de weeskinderen: ORPHANIMO

6.       

De methode om de ouderdom van een voorwerp te bepalen: KOOLSTOF-14 / CARBON-14 / C14

7.       

De Amerikaanse schrijver: BROWN Fredric

8.       

WAP staat voor: WIRELESS APPLICATION PROTOCOL

9.       

Het goedje dat de Noren gebruikten was POPCORN

10.  

En U hoorde POP CORN van ANARCHIC SYSTEM

GLOBE FILM

1.       

De actrice op 1 is SARANDON Susan

2.       

2 is de regisseur: SCHUMACHER Joel

3.       

De schrijver op 3: GRISHAM John

4.       

JONES Tommy Lee is de acteur op 4

5.       

En de film waar Sarandon & Jones de hoofdrollen in vertolkten, Schumacher regisseerde en gebaseerd op een boek van Grisham is: THE CLIENT

 


 

 

Tien foto’s van bekende en misschien minder bekende personen. Het aantal letters van deze namen (familienaam) verschillen.  De kortste naam heeft maar drie letters, de langste twaalf.  Vul de namen in op het antwoordblad: de kortste eerst en de langste onderaan.  Gebruik het rooster op het kladblad als hulpmiddel.  Op dat kladblad vind je ook een aantal jaartallen.  Die slaan op het geboortejaar (en in één geval het jaar van overlijden) van de bijhorende persoon.  In sommige vakjes staat een cijfer, gelijke cijfers betekenen gelijke letters.  We stellen ook nog vijf vragen, die je onderaan moet invullen.  Hier geven we niet aan hoeveel letters het antwoord zou moeten tellen; we geven wel enkele letters cadeau, maar dan moet je wel de foto’s herkennen. Vanzelfsprekend rekenen we fonetisch juiste antwoorden ook goed.

 

VRAGENREEKS

1.       

De grens tussen Maryland en Pennsylvania was vroeger de scheidslijn tussen staten waar slavernij was toegestaan en waar het verboden was. De grens is genoemd naar een astronoom en een landmeter.  Hoe heet die grens? (in het antwoord komt een koppelteken voor)

2.       

Pausverkiezingen duurden in de vroege middeleeuwen soms zeer lang. In 1216 sloten de inwoners van Perugia, de plaats waar de pauskiezers vergaderden, de kardinalen voor het eerst op, om hen aan te sporen tot een snelle beslissing.  Na de dood van paus Clemens IV 1268 liep de verkiezing opnieuw uit de hand: na achttien maanden was nog altijd geen akkoord bereikt over een opvolger. De burgers van de vergaderplaats Viterbo besloten daarom tot ingrijpende maatregelen. Zij vergrendelden het bisschoppelijk paleis, verminderden de levensmiddelenvoorziening en braken het dak van de vergaderzaal af. Hoe noemt men nu zo’n pausverkiezing?  

3.       

We zoeken de naam van een Turks aperitief.  Het drankje wordt uit druiven gedestilleerd en heeft een anijssmaak.  Net als de Franse Pernod is het in zuivere vorm kleurloos maar aangelengd met water kleurt hij wit.  Daarom wordt de drank soms “leeuwenmelk” genoemd.  Hoe heet deze drank?

4.       

 

“Koning Kristiaan stond bij de verheven mast”.  Het zal U misschien niet veel zeggen maar het zijn de beginwoorden van een volkslied van een Europees land. Tenminste: één van de volksliederen want dit land heeft naast dit koninklijke ook nog een nationaal volkslied.  Koning Kristiaan wordt alleen gespeeld wanneer leden van het Koninklijk Huis aanwezig zijn.  Over welk land hebben we het?

 

5.       

 

In 1997 werd een deel van de verbrande stoffelijke resten van 24 personen de ruimte ingeschoten aan boord van een Spaanse onderzoekssatelliet.  Een gepastere bestemming voor één van hen was moeilijk denkbaar.  Hij was namelijk de bedenker en producer van de immens populaire Star Trek series.  30 jaar lang waren zijn creaties - Spock, Captain Kirk, Captain Picard en Captain Janeway - niet weg te denken van het TV scherm.  Hoe was zijn naam?

 

 


 

ANTWOORDEN

FOTO’S

1.       

GIL (met gitaar)

2.       

KING Marc (snookerspeler)

3.       

USHER (derde rij rechts)

4.       

PARTON (derde rij links)

5.       

MCCRANE (naast KING)

6.       

RUMSFELD (tussen PARTON & USHER)

7.       

BLANCHETT (rechts midden, de elf)

8.       

VERBRUGGEN (links onderaan)

9.       

BALLASTEROS (bovenste rij links)

10.  

WITTGENSTEIN (onderste rij rechts)

VRAGEN

1.       

De grenslijn tussen Noord & Zuid: MASON-DIXON LIJN

2.       

De kardinalen gaan in CONCLAAF om een paus te kiezen

3.       

Leeuwenmelk ofwel RAKI

4.       

Het land met het koninklijk volkslied “Koning Kristiaan” is DENEMARKEN

5.       

En de bedenker van de Star Trek reeks: RODDENBERRY Gene

 


 

 

VRAGENREEKS

1.       

Als we onze radio afstemmen, dan zitten we gewoonlijk op de FM-band.  Daarvoor, en nu nog steeds, had je de kortegolf-band – ook wel AM-band genoemd.  Wat betekent de afkorting AM?

 

2.       

Geef de naam van de 17de eeuwse, in Oudenaarde geboren landschaps- en genreschilder.  Deze Zuid-Nederlandse schilder verbleef zowel in Antwerpen, waar hij invloed onderging van Pieter Breugel II, als in Haarlem, waar hij in contact kwam met Frans Hals.  In 1631 werd hij vrijmeester in de Sint-Lucasgilde te Antwerpen.  Naast boeren en kroegjesvolk schilderde hij ook chirurgijnstaferelen.  Wie zoeken we?

3.       

 

We zoeken de naam van een Brits atleet die actief was op de middellange afstand. Hij heeft meer dan tien keer een wereldrecord gebroken en vier medailles gewonnen op de Olympische Spelen. Tussen 1992 en 1997 was hij voor de Conservatieven lid van het Britse Lagerhuis.  Tegenwoordig is hij voorzitter van het bidcomité dat er moet voor zorgen dat de Olympische Spelen in 2012 in Londen plaatsvinden.

 

4.       

 

 

Een gelukkig getrouwd yuppie-koppel, hij een middelmatig schrijver, zij een secretaresse, krijgt af te rekenen met Mrs. Connelly, een stokoude vrouw die kennelijk sinds mensenheugenis de bovenverdieping betrekt van de flat waar ze zopas zijn ingetrokken.  Zo jaagt ze ’s nachts loeihard de meest afgrijselijke meezingers door haar TV en komt ze overdag om de haverklap aankloppen voor futiele problemen.  Welke film van Danny De Vito, met o.m. Drew Barrymore en Ben Stiller beschreven we hier?

5.       

Moederkoren is een parasitaire schimmel die op grassen en graangewassen leeft.  Hij bevat giftige moederkoren alkaloiden die ernstige tot dodelijke vergiftiging kunnen veroorzaken, maar ook in de geneeskunde worden gebruikt o.a. bij de bestrijding van migraine.  Hoe noemt men de vergiftiging die te wijten is aan het eten van voedsel dat besmet is met moederkoren?  Een synoniem is kriebelziekte.

6.       

Zij was de dochter van Njord, in de Noorse mythologie de god van de schepen en de zee.  Zijzelf was de godin van liefde en de vruchtbaarheid.  Haar naam?

7.       

In Het Parfum van Patrick Süsskind trekt Grenouille weg uit Parijs om in het zuiden de titel van het boek te ontwikkelen.  In welke Zuid-Franse stad, bekend om zijn parfumindustrie kent het verhaal zijn hoogtepunt?

8.       

 

Van welk land heb je een afbeelding van hun vlag?

 

9.       

We zoeken de naam voor de proteïnen die de lichaamscellen zelf aanmaken als ze door een virus worden bedreigd.  Zij spelen namelijk een belangrijke rol in de regeling en werking van het afweersysteem van ons lichaam.  Dit is het zogenaamde immuunsysteem dat ons beschermt tegen infecties, kanker en andere aandoeningen.  Er bestaan drie soorten: alfa, beta & gamma – en alle drie hebben ze een regulerende werking, zowel op de stimulatie als op de onderdrukking van ons immuunsysteem.  Deze proteïnen – de alfa & gamma’s dan toch - worden nu ook al kunstmatig geproduceerd als medicijn bij patiënten met een immuunziekte – zoals Multiple Sclerose.  Hoe heten deze proteïnen?

10.  

Audiofragment; welke zanger hoort U?

 

GLOBE SCHILDERS

Voor deze globe vragen we de naam van de personen op de copy, of de schilders, het zijn namelijk zelfportretten.

 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

FM staat voor FREQUENTIEMODULATIE, AM staat voor AMPLITUDEMODULATIE

2.       

We zochten Adriaan BROUWERS

3.       

U herkende vast de atleet Sebastian COE

4.       

De film DUPLEX

5.       

De gastplant is een EPIFYT

6.       

Godin van de liefde en vruchtbaarheid: FREYA

7.       

De Zuid-Franse stad, bekend om zijn parfumindustrie en locatie van de roman het Parfum: GRASSE

8.       

De vlag is van HONDURAS

9.       

Bij de proteïnen zochten we de INTERFERONEN

10.  

En u hoorde Patrick JUVET met I love America

GLOBE SCHILDERS

1.       

CEZANNE

2.       

DEGAS

3.       

DURER

4.       

VAN EYCK

5.       

GOYA

 


 

 

VRAGENREEKS

1.       

Van de grootste katachtige die in Europa in het wild voorkomt, zijn twee soorten bekend.  Een daarvan leeft uitsluitend in Spanje & Portugal, de Iberische.  De andere variant leeft in Scandinavië, Rusland en de Alpen, de Euraziatsche.  Welke wilde katachtige diersoort is dit?

2.       

Geklemd tussen de Po-rivier, het Garda-meer en het Lago Maggiore werd dit gebied één van de meest bekende en welvarende regio’s van Italië.  De hoofdstad Milaan is een commercieel centrum en op het platteland staat de landbouw in voor de bevoorrading van geheel Italië.  Traditioneel heeft de streek een sterke band met Venetië, waarmee het in de negentiende eeuw zelfs kortstondig één koninkrijk wilde vormen.  Over welk landsdeel spreken we?

3.       

Welke citrusvrucht is een kruising van een grapefruit, sinaasappel en tangerine.  Zijn naam komt uit het Engels en werd gekozen omwille van zijn uiterlijk.

4.       

In elke stripreeks loopt er wel ergens een geniale professor rond, die de helden soms bijstaat in hun avonturen.  In Kuifje is dat professor Zonnebloem.  Wat is de voornaam van dit personage?
 

5.       

Hij is al zeven jaar presentator bij Studio Brussel.  Deze vrolijke flapuit neemt de ochtendlijke uren – van 6 tot 9 - voor zijn rekening.  Tijdens de zomermaanden wordt hij vervangen door Heidi Lenaerts.  Hoe is zijn naam?

6.       

De Zwitserse frankt geldt als de betrouwbaarste munt ter wereld.  Anders dan de (oude) Belgische & Franse frank is hij niet onderverdeeld in centimes, al wordt deze benaming soms wel gebruikt.  Hoe heten Zwitserse centen officieel?

7.       

Er zijn wel meer mensen die na een definitief afscheid van een theater-, film- of sportcarrière toch een comeback plannen en uitvoeren.  Zo deed Navratilova dit jaar op 47-jarige leeftijd haar herintrede in het enkelspel op de Grand Slam tornooien van Roland Garros en Wimbledon.  Voor zoiets heeft men een naam bedacht.  Zo was er een populaire Nederlandse revueartieste en zangeres die comebacks bleef plannen tot haar dood in 1975 op 87-jarige leeftijd dat voorgoed onmogelijk maakte.  Ook haar broer Louis was een gevierd acteur voor de tweede wereldoorlog.  Hoe noemt men dat comeback-effect, het voortdurend afscheid nemen, of de Nederlandse actrice waarnaar het genoemd is?  We willen hier wel naam & voornaam, kwestie van het verband nietwaar.
 

8.       

Hoe noemt men, in de scheepvaart, de ondiepe ruimte direct onder het luik waar meertrossen en andere uitrusting opgeslagen wordt.  De benaming die soms gebruikt wordt is herft, maar die zoeken we niet.  Bij oude binnenschepen was er een grote ter hoogte van de mast en twee kleinere bij het voorste- en achterste luik.  Op moderne schepen gebruikt men de benaming voor de cilindrische pot aan dek, waarin de mast wordt vastgezet. En dit wordt dan soms uitwip genoemd.  De naam kennen we ook voor het draagbare heiligdom van de joden tijdens de tocht door de woestijn.

9.       

Zij was een dochter van het Fenicische koningspaar Agenor en Telephasse. Zeus veranderde zichzelf in een witte stier, verleidde (netjes gezegd) haar en droeg haar mee naar Kreta. Zij baarde hem drie zonen, koning Minos, koning Rhadamanthus en prins Sarpedon.  Zij huwde later Asterion, koning van Kreta, die haar drie zonen geadopteerd had.

10.  

Audio fragment: welke groep?

 

GLOBE TV-ASSOCIATIE

Op de copy zie je links vijf foto’s uit TV-series uit de jaren stilletjes (jaren ’70 en ’80).  Aan de rechterkant vijf foto’s die op een of andere manier met een foto links geassocieerd kunnen worden.  Aan u om de combinatie te maken en de TV-serie te benoemen.

.


 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

Katachtige: LYNX

2.       

Regio in Italië: LOMBARDIJE

3.       

Citrusvrucht: UGLI

4.       

Zonnebloem heet met zijn voornaam: TRIFONIUS

5.       

Studio Brussel in de ochtend met: OOSTERLINCK Wim

6.       

Officiële benaming voor een Zwitserse cent: RAPPEN

7.       

Nederlandse revueartieste: HEINTJE (of HENRIETTE of HENDRIKA) DAVIDS

8.       

De ondiepe ruimte (en draagbaar heiligdom): TABERNAKEL

9.       

Mythologische figuur: EUROPA

10.  

En om het verband volledig te maken hoorde u (van onder naar boven deze keer): JETHRO TULL met “Songs from the Wood”

GLOBE TV-ASSOCIATIE

1.       

Foto 1, combineren met foto D: Uncle Benz, Robert Vaughn en David McCallum waren THE MEN FROM U.N.C.L.E.

2.       

Foto 2, combineren met foto C: Dirk Frimout en “zijn” Atlantis; Patrick Duffy speelde THE MAN FROM ATLANTIS

3.       

Foto 3, combineren met foto E: Oliver Hardy kon u linken aan de jeugd-reeks The Hardy Boys

4.       

Foto 4, combineren met foto A: de Amerikaanse worstelaar Hulk Hogan met Bill Bixby’s alter ego THE INCREDIBLE HULK

5.       

Foto 5, combineren met foto B: het sterrenbeeld De Tweeling, of ook wel Gemini genoemd; Ben Murphy was na Alias Smith and Jones een tijdje THE GEMINI MAN (bij ons gekend als de Onzichtbare; de Onzichtbare man was een andere reeks, met David McCallum in de hoofdrol

 


 

 

VRAGENREEKS

1.       

Toch een anagram voor de liefhebbers:  welke topsporter zit verborgen in DONNA P. ONGEVEER IN HET BAD?

2.       

Hoe heet het diertje dat je op de afbeelding ziet?

3.       

20ste eeuw
De moord op president Kennedy in 1963 werd door een amateur gefilmd.  Aan de hand van deze film werd later het onderzoek naar de moord heropend.  Hoe heet de maker van het genoemde filmpje?
 

4.       

OLYMPISCHE SPELEN 1984
Een blootsvoets lopende Zuid-Afrikaanse atlete kwam in 1984 uit voor Engeland.  Na een valpartij op de drieduizend meter ontstond een jarenlange strijd met een Amerikaanse hardloopster over de schuldvraag.  Wie zijn deze twee kemphanen?

5.       

Ronald Reagan en Ann Sheridan kregen bijna de hoofdrollen in een verfilmd melodrama uit 1942 dat geïnspireerd was op het toneelstuk “Everybody Comes to Rick’s Cafe”.  Michael Curtiz koos echter twee andere acteurs voor het verhaal dat zich afspeelt in het café van Rick dat een centrum is voor oorlogsvluchtelingen die in Marokko wachten op een visum voor Amerika.  Kent u de titel?

6.       

Dat het katholieke onderwijs niet altijd op dezelfde golflengte zit van het opoenbare net, is algemeen bekend.  Zo deed de directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat voor Katholiek Onderwijs, Mieke van Hecke, net voor de verkiezingen in juni dit jaar nog een controversiële uitspraak over homo’s in het onderwijs.  Dat VSKO wordt vaak kortweg aangeduid met de straat waar ze hun zetel hebben.  Hoe heet die straat?

7.       

SCHAKEN
Dit schaakwonder werd geboren op 23 juli 1976 in Hongarije.  Zij is al jaren met kop en schouders de sterkste vrouwelijk schaakster ter wereld, en de enige vrouw die ooit de top 10 van de mondiale wereldranglijst heeft gestaan.  Ze is vier-voudig wereldkampioen bij de dames en drie-voudig Schaak-olympiade kampioen.  Zij is ook een van de wonderkinderen.  Haar opvoeding is altijd omstreden geweest, van kleins af aan werd zij, samen met haar twee zusjes, van school af gehouden en kregen ze thuis onderwijs.  De moeder, Klara, gaf taal en rekenen, en de vader, Laszlo, schaakles.  Op de leeftijd van 15 jaar en 4 maanden voldoet zij aan de eis voor (mannelijke) grootmeesters (voor vrouwen gelden soepelere regels).  Hiemee brak ze het record van de legendarische Bobby Fischer.  Wat is haar naam?

8.       

In 312 voor Christus deed een Romeins censor een weg aanleggen van Rome naar Capua en later zelfs tot in Brindisi.  Het was de belangrijkste verkeersader van Zuid-Italië, ook al omdat hij twee banen had.  Het had een enorm strategisch belang, het vervoer van slaven, goederen en ook de doorreis van soldaten ging via deze weg. Vanwege het belang van deze route kreeg het de bijnaam regina viarum, wat Latijn is voor 'koningin der wegen'. Nog altijd is een stuk voor auto’s berijdbaar van Rome naar Albano.  Door de vele gedenktekens en dergelijke die langs de weg zijn opgericht, wordt hij wel als het langste museum ter wereld beschouwd. Hoe heet die weg?

9.       

In Mostar is vrijdag 24 juli de eeuwenoude brug heropend die in 1993 werd verwoest bij de strijd tussen plaatselijke Bosnische moslims en Kroaten.  De Stari Most, wat oude brug betekent, werd in de 16de eeuw gebouwd.  Met de reconstructie van het Ottomaanse bouwwerk werd in 2001 begonnen en de in totaal 10,6 miljoen euro kosten werden onder andere door de Europese bank, de Wereldbank en Kroatië gedragen. Bij de reconstructie zijn dezelfde methoden en materialen gebruikt als de Turken in 1566 deden.  Welke rivier overspant de Stari Most ?

10.  

Hoe heet de Hindoe-traditie waarbij de weduwe bij de dood van haar echtgenoot zichzelf offerde op de brandstapel. Voordat ze zich op de brandstapel legde, duwde ze haar hand in een rood pigment en liet daarvan een afdruk achter in de deurpost. In geval van prinsessen of koninginnen waarvan de echtgenoot in de strijd omkwam, werd de hand in een speciale steen op de muur afgedrukt.  Hoewel het thans wettelijk verboden is, wordt het sporadisch nog uitgevoerd in Rajasthan.  Hoe heet die traditie?

 

GLOBE – MISTER X

Nog een vijftal muziekfragmenten, zonder enig verband.  Van fragment 1 willen we de componist weten, van fragment 2 & 3 de zangeres, de groep voor fragment 4, en de titel van een tv-serie voor fragment 5.

Bij de componist kunnen we nog vertellen dat hij op 1 juli 1925 in Parijs is overleden en de laatste 27 jaar van zijn leven alleen in een éénpersoonskamerappartementje woonde en niemand binnenliet.

1.       

Wie is de componist?

2.       

Zangeres?

3.       

Groep?

4.       

Groep?

5.       

Titel TV-Serie?

 


 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

De topsporter: PIETER VAN DEN HOOGENBAND

2.       

Op de afbeelding zag U een TASMAANSE DUIVEL (TASMANIAN DEVIL)

3.       

Het ging om de ZAPRUDER film

4.       

De twee in-de-weg-loopsters waren Zola BUDD en Mary DECKER

5.       

De film waarin Ronald Reagan had kunnen meespelen was CASABLANCA

6.       

Het Vlaams Secretariaat voor Katholiek Onderwijs is gevestigd in de GUIMARDSTRAAT

7.       

Het Hongaars schaakwonder heet Judith POLGAR

8.       

De verkeersader tussen Rome en Brindisi VIA APPIA

9.       

De Stari Most overspant de NERETVA rivier

10.  

De Hindoe-traditie heet SATI (of SUTTEE)

GLOBE MUZIEK

1.       

Eric SATIE met één van zijn Gymnopédies (of Alfred LESLIE)

2.       

Inesquecivel van Laura PAUSINI

3.       

BLUR met Song 2

4.       

De Crazy Horses van THE OSMONDS

5.       

En de tv-serie was TWILIGHT ZONE

 


 

 

VRAGENREEKS

1.       

Kunst/TV

a)      Rembrandt van Rijn schilderde De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren.  Wat is de naam die het grote publiek aan dat schilderij gaf?

b)      Op Canvas loopt ook een praat-programma met dezelfde naam.  De presentator hiervan heeft al een succesvolle carriere in de muziek.  Wat is de naam van de groep waar hij een aantal hits mee scoorde?

2.       

Muziek / Film

a)      Om de geboorte van zijn dochter, Apple, te vieren heeft de frontman van deze rockgroep een glamrock/rapclip gemaakt.  Voor het filmpje kroop de Britse groep tijdelijk in de huid van The Nappies, een uitgelaten verkleedpartijtje in The Darkness-stijl compleet met metalpruiken, om babygerelateerde teksten te zingen en rappen.  Ook de tekst bevat veel humor, over de leuke en minder grappige kanten van een kindje: “I’ll be there through the thin and the thick, I’m gonna clean up all the poo and the sick” of “There’s shit going down that you can’t disguise, when your boods dem got ten times the size.  The cups gone up from an A to D, it’s bad for you but it’s fun for me”. Welke bekende groep gaat er achter ‘The Nappies’ schuil?

b)      Zijn echtgenote is een bekende actrice die ondertussen al een Academy Award for Best Actress heeft gewonnen in 1999.  In welke film speelde zij toen?

 

3.       

Religie / Filosofie

a)      Er zijn op dit ogenblik in de hele wereld niet veel meer dan 100.000 zoroastriërs, maar dit geloof, dat uit het oude Iran stamt, heeft toch een dergelijke grote invloed gehad dat veel geleerden van mening zijn dat het aan de grondslag lag van het jodendom, het christendom en de islam.  Het werd meer dan drieduizend jaar geleden gesticht door een Iraanse profeet, ook beschouwd als de eerste monotheïst.  Wat is de naam van deze Iraanse profeet?

b)      Op de profeet uit a) is onderwerp van zowel een muziekstuk als een filosofisch werk.  Het muziekstuk is van de hand van Richard Strauss.  Van wie is het filosofisch werk?

4.       

Kunst / Sport

a)      We zoeken een Amerikaanse Pop-Art kunstenaar, geboren in 1923 overleden in 1997.  Zijn filosofie was tegen alles zijn.  Zijn meeste werk was echter geïnspireerd op advertenties en op striptekeningen, die hij zelf beschreef als “zo kunstmatig mogelijk”.  De striptekeningen vergrootte hij zeer sterk uit, zodat zelfs de in een strip gedrukte egale kleuren als stippen op het schilderij verschenen. Zijn motto: 'Het was mijn bedoeling een schilderij te maken dat zo verachtelijk was dat niemand het zou ophangen.' Hij zei dit in een tijd dat men zo'n beetje alles aan de wand hing. Het enige wat niet serieus werd genomen was commerciële gebruikskunst, zoals reclame en strips. Door de gevestigde kunstenaars werd hij prompt verketterd, omdat hij kunst degradeerde tot strips. Maar door de avant-garde werd hij verheerlijkt, omdat hij strips veranderde in kunst.  Zijn naam?

b)      Op het afgelopen EK voetbal liep er bij het Nederlandse team een speler met dezelfde voornaam rond.  Zijn naam?

5.       

Economie / Personalia

a)      Welke bijnaam geeft men aan aandelen van ondernemingen die ‘waardevol’ zijn omdat ze al lang bestaan, groot zijn en over aandelen beschikken die het al langere tijd beter dan gemiddeld doen. De naam is afgeleid van de kleur van de duurste fiches die in casino’s gebruikt worden.  Hoe heten de aandelen van solide bedrijven?

b)      Die bijnaam is ook de titel van een film uit 1994 geregisseerd door William Friedkin. De film handelt over een coach van een college basketball club die moeite heeft om zijn team competitief te houden en zich gedwongen ziet de regels te overtreden, door spelers tegen betaling aan te trekken.  De hoofdrol is weggelegd voor een acteur die zijn debuut op TV maakte in de serie ‘Rich man, poor man’, bij ons beter gekend als ‘De Jordaches’.  Hij heeft een turbulente periode achter de rug vanwege drugsgebruik en alcoholverslaving. Wat is de naam van deze 63-jarige acteur?

6.       

Mythologie / Astronomie

a)      Volgens Homeros was deze figuur de jongste zoon van Tros (de naamgever van de stad Troje) en van Callirhoë. Op die manier was hij de achterkleinzoon van Dardanus, een zoon van Zeus (de oppergod) en Electra (een van de zeven Plejaden, dochters van Atlas en Pleione), die de citadel van Troje bouwde en oorspronkelijk regeerde over Troas (Noordwest-Klein-Azië, de streek van Troje). Deze figuur werd omwille van zijn opvallende schoonheid door de adelaar van Zeus (volgens andere versies door Zeus zelf in de gedaante van een adelaar) ontvoerd naar de Olympus om er de oppergod te dienen als wijnschenker. In die functie verdrong hij Hebe, de dochter van Zeus en Hera, tot grote woede van deze laatste.  Voor Hera een reden te meer om de Trojanen te haten. Wie was deze figuur?

b)      a is tevens een hemellichaam uit ons zonnestelsel.  Met welke planeet associeer je haar?

7.       

Literatuur / Politiek

a)      Deze Franse schrijfster publiceerde in 1954, op 19-jarige leeftijd, haar eerste roman genaamd Bonjour Tristesse.  Ze heeft het boek geschreven in een paar weken, nadat ze aan de Sorbonne gezakt was voor haar examens.  Het werd een wereldwijd succes.  Ze is nog 40 jaar blijven publiceren maar haar debuutroman is steeds haar bekendste werk gebleven.  Wie is deze schrijfster?

b)      De politicus die we zoeken heeft dezelfde initialen als de schrijfster uit vraag A en kan een indrukwekkend palmares voorleggen.  Toch krijgt U slechts 2 feiten daaruit om zijn identiteit te achterhalen.  Het eerste is dat hij burgemeester van Hove was.  Verder was hij het die Van Rossem nadat die “Leve de republiek” had geroepen tijdens de eedaflegging van Albert II, uit de Kamer liet verwijderen en hem terechtwees met de intussen legendarische woorden : “Heel het land zal U veroordelen.”.

8.       

Strips / Film

a)      Gilbert Gascard, Frans striptekenaar, geboren 29 oktober 1931 in Marseille. Na het doorlopen van de Brusselse Walt Disney-studio's tekent hij een reeks illustraties voor Heroïc Album. Daarna vervoegt Gascard als ontwerper, vormopmaker en illustrator de tekenstudio van het blad Kuifje. Naar een scenario van André-Paul Duchâteau tekent hij er zijn eerste volledige verhaal in 4 platen "Yoyo is ontsnapt". Het is in de pagina's van Ons Volkske dat in 1953 de reeks Chick Bill wordt geboren. En twee jaar later trekt Rik Ringers voor het eerst op onderzoek uit. Wat is het pseudoniem van deze man?

b)      Zijn pseudoniem is ook een regio op deze planeet ( land / streek / dwergstaat / whatever ) waar ene Heinrich Harrer een zevental jaar verbleef tijdens de tweede wereldoorlog. Heinrich Harrer is een Oostenrijkse bergbeklimmer en auteur van verschillende boeken.  Eén van zijn boeken handelt over dat verblijf en werd in 1997 verfilmd.  Wie was de regisseur, die ook nog L’Ours en ‘In the Name of the Rose’ op zijn palmares heeft staan?

9.       

TV / Literatuur

a)      Op 9 oktober 1967 verloor de VPRO een aantal leden omdat een naakte dame op de buis te zien was. Dit gebeurde in het jongerenprogramma Hoepla. De dame las naakt een stukje voor uit het dagblad Trouw.  Daarna liet zij de krant zakken, en waren de eerste blote borsten op de Nederlandse televisie een feit.  Hoe heet deze eerste naakte televisiedame?

b)      Diezelfde naam is ook de naam van het hoofdpersonage in één van ’s werelds bekendste werken uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Een werk die “De Tijd“ omschreef als ‘Een perfecte cocktail: een tekst als een schatkamer van eruditie, een laboratorium van taal en stijlen, een pak vernieuwingen, een origineel en veelzijdig verhaal, een aantal geschonden taboes, vooral inzake seksualiteit, en doorheen dat alles het vuurwerk van een immense fantasie en creativiteit.”  Wat is de titel van dit magnus opus?

10.  

Muziek / Sport

a)      Fragment: uitvoerder

b)      Het nummer dat je net hoorde, handelt over een van de grootste sportevenementen ooit gehouden in Zaïre: ‘Rumble in the Jungle’. In 1974 gebruikte wijlen Mobutu Sese Seko dit evenement om Zaïre en haar enorme mineraalschatten aan de wereld tentoon te stellen.  Wie won er toen die befaamde wedstrijd?

 


 

ANTWOORDEN

VRAGENREEKS

1.       

Rembrandt van Rijn schilderde natuurlijk de NACHTWACHT, en presentator Jan Leyers had een groepje met PP Michiels: SOULSISTER

2.       

Apple, de dochter van COLDPLAY zanger Rick Martin en Gwynneth Paltrow, die een oscar kreeg voor haar rol in SHAKESPEARE IN LOVE

3.       

De Iraanse profeet ZARATHUSTRA was het onderwerp van het filosofisch werk Also sprach Zarathustra, van Friedrich NIETSCHZE

4.       

Roy LICHTENSTEIN; en Roy MAKAAY bij Oranje

5.       

De aandelen van grote bedrijven of de duurste chips in een casino zijn de BLUE CHIPS, en NICK NOLTE speelde de hoofdrol in de gelijknamige film

6.       

Mythologisch figuur GANYMEDES, is ook de grootste maan van JUPITER

7.       

Françoise SAGAN en Frank SWAELEN

8.       

Striptekenaar TIBET, en Brad Pitt speelde de hoofdrol in Seven years in Tibet, geregisserd door ANNAUD Jean-Jacques

9.       

De eerste blote borsten op VPRO waren van Phil BLOOM; en Leopold Bloom is het hoofdpersonage uit James Joyce’s ULYSSES

10.  

IN ZAIRE, was een hit(je) voor Johnny WAKELIN; en handelt over de bokswedstrijd waarin MOHAMMED ALI (of CASSIUS CLAY) zijn tegenstander George Foreman verslaat